Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy, wystarczy 20 minut i można rozkoszować się jej smakiem. Dzięki dodatkowi mleczka kokosowego zupa nabiera cudownego, bardzo delikatnego smaku. Czosnek, cebula, kminek, pomidory, to ideale połączenie z czerwoną soczewicą. Zupę koniecznie podajemy ze świeżą miętą, spróbujcie, bo jest rewelacyjna, idealna na lato. Kiedyś proponowałam już Wam zupę z czerwonej soczewicy, tamta jest kremowa, gęsta, rozgrzewająca odpowiednia na chłodniejsze dni. Zapraszam do spróbowania nowej wersji!
📖 Przepis
Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy
Pyszna i pożywna!
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 100 g ziaren czerwonej soczewicy
- 1 ½ l wywaru warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 300 g pomidorów
- 1 garść świeżej mięty
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1,5 łyżeczki mielonego kminku
- 1 szczypta mielonego imbiru
- ½ puszki mleczka kokosowego
🔪 Instrukcje
- Do garnka wlać wywar z warzyw, dodać soczewicę, gotować około 10 minut.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego lub innego tłuszczu, dodać posiekaną w kostkę cebulę, smażyć do miękkości pod koniec dodać drobno posiekany czosnek, chwilę smażyć, a następnie dodać do zupy.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, następnie dodać je do garnka z gotującą się zupą, gotować jeszcze przez około 8 minut. Zupę doprawić przyprawami.
- Na koniec dodać mleczko kokosowe, zagotować. Nalać zupę na talerze, posypać drobno posiekaną miętą
- Smacznego!
Comments
No Comments