Truskawkowa tarta bezglutenowa. Wchodzę wczoraj do sklepu, a tam piękne dojrzałe truskawki pomyślałam, zjadałabym tartę z truskawkami z dużą ilością kruszonki! Prawdopodobnie, to już ostatnie tak dobre truskawki w tym sezonie! Po powrocie ze sklepu niezwłocznie przystąpiłam do pieczenia! Żeby było bezglutenowo, spód zrobiłam na bazie mąki ryżowej z niewielkim dodatkiem mąki z amarantusa i odrobiny ziemniaczanej. Tarta jest niebywale pyszna, a spód bardzo delikatny. Wypełnienie z truskawek z pewnością jest jednym z najlepszych wypełnień, no i ta chrupiąca kruszonka...! Na samym dnie tarty, rozsmarowałam dżem z czarnej porzeczki, który pięknie podkreśla smaki i przełamuje słodkość! Zapewniam, że ciasto długo nie nacieszy Waszych oczu, znika błyskawicznie:).
Gorąco polecam ten przepis i to nie tylko osobom uczulonym na gluten, ale i wszystkim amatorom słodyczy, ciasto jest poprostu pyszne!
📖 Przepis
Truskawkowa tarta bezglutenowa
🥘 Składniki
- 2 jajka
- 140 g masła
- 160 g mąki ryżowej
- 50 g mąki z amarantusa
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru trzcinowego
- 250 g truskawek
- kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Składniki na kruszonkę
- 60 g masła
- 60 g mąki ryżowej
- 80 g cukru
- 45 g szklanki mąki ziemniaczanej (lub z amarantusa)
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąkę ryżową ( 150 g ), ziemniaczaną i mąkę z amarantusa, cukier i pokrojone w kostkę masło, palcami rozetrzeć masło wraz z mąką na drobny piasek, dodać jajka, zagnieść ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodać pozostałą część mąki ryżowej.
- Z ciasta utworzyć kulę, owinąć ją w folię spożywczą, odłożyć na 10 - 15 minut do zamrażalnika.
- Piekarnik rozgrzać od temperatury 180 st C. Formę do tarty o średnicy 34 cm ( jeśli nie jest ceramiczna ), należy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Rozwałkować ciasto na cienki placek, wyłożyć nim formę, nakłuć widelcem na całej powierzchni ciasta. Wstawić do piekarnika, podpiec spód na złoty kolor, około 10 - 12 minut.
- Truskawki umyć i przekroić na trzy części. W miseczce zagnieść składniki na kruszonkę.
- Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, posmarować spód dżemem z czarnej porzeczki, nałożyć truskawki, posypać 3 łyżkami cukru trzcinowego, obficie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze przez 25 minut lub do momentu, aż kruszonka delikatnie się zarumieni
- Wyjąć ciasto z piekarnika, wystudzić.
- Smacznego!
Pati napisał
To mój ulubiony przepis na tarte, przebija wszystkie ciasta kruche, kocham od lat, ciesze się, że wróciłam i go odnalazłam. Tarta niemal rozsypuje się w ustach😍 uwielbiam!
Anna napisał
Wspaniale! Wiem, że ciasta bezglutenowe są trudnym tematem więc tym bardziej miło mi, że ten przepis trafił do Twojego podniebienia 😍
Barbara napisał
60 g masła
60 g mąki ryżowej
80 g cukru
45 g mąki ziemniaczanej lub z amarantusa
Instrukcja
Do miski wsypać mąkę ryżową ( 150 g ), ziemniaczaną i mąkę z amarantusa, cukier i pokrojone w kostkę masło, palcami”
Ta gramatua i gdzie jest lub”a ponizej i” jest dosyc zakrecone
Anna napisał
Pani Barbaro, nie bardzo rozumiem, co w przepisie jest niejasne dla Pani...
Zacytowany przez Panią skład dotyczy kruszonki i jest to w składzie zapisane jasno "składniki na kruszonkę" w punkcie jest jasno napisane 45 g mąki ziemniaczanej lub z amarantusa... sposób wykonania kruszonki jest opisany w punkcie 5. Natomiast wkleiła Pani sposób wykonania z punktu 1, który dotyczy wyronienia spodu ciasta... Pozdrawiam serdecznie 🙂
Mama alergika napisał
Bardzo fajny i prosty przepis:) Z koniecznosci wprowadzilam nastepujace modyfikacje: maslo zastapilam margaryna roslinna a jajka kurze przepiorczymi (5 sztuk). Nie mialam pod reka truskawek wiec wykorzystalam jagody i maliny. Tarta wyszla znakomita:)
Anna napisał
Dziękuję bardzo za informację i cieszę się, że tarta smakowała, a z jagodami i malinami musi być pyszna 🙂
Paula napisał
Mało jest dań , które smakują mojemu dziecku, odkąd jest na diecie bezglutenowej, bez mlecznej i bez jajecznej, ale ta tarta smakowała wszystkim niezależnie czy mają ograniczenia w diecie czy się żywią standardowo. Dlatego nie wiemy jak smakuje na zimno. 🙂
(oczywiście jajek nie dałam, i następnym razem trochę mniej cukru)
Paula
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂 Zapraszam zatem do wypróbowania innych przepisów bezglutenowych 🙂 Pozdrawiam
Marcin napisał
Hey, ja z braku maki amarantus-owej użyłem maki z dyni. Wyszło pysznie 😉
pozdrawiam i polecam
Marcin
Anna napisał
Dziękuję za cenne informacje o mące 🙂 Pozdrawiam 🙂
Nil napisał
Witam. A można zastąpić jakoś masło i mąkę ziemniaczaną? Jestem na nie uczulona. Może być olej zamiast masła i mąka np sojowa albo inna? Jest szansa, że ciasto się na tym uda? 🙂
Anna napisał
Oczywiście mąkę ziemniaczaną możesz zastąpić inną mąką, można dodać więcej mąki z amarantusa, dodać mąkę kokosową, sojową lub inna bezglutenową. Jeśli chodzi o masło to nie próbowałam zamieniać go na inny tłuszcz, ale myślę że możesz spróbować z olejem roślinnym lub kokosowym, powinno wyjść 🙂 powodzenia i smacznego, tarta jest bardzo dobra 🙂
Kasia napisał
w kruszonce pojawia się "45 g mąki" - o jaką mąkę chodzi? da się zrobić bezglutenową kruszonkę?
Anna napisał
Przepraszam, gdzieś uciekła mąka 😉 może być mąka ziemniaczana lub z amarantusa lub ich mieszanka, kruszonka wyjdzie można dodać do niej odrobinę płatków migdałowych będzie jeszcze lepsza 🙂 Pozdrawiam
Kasia napisał
Dziękuję za odpowiedź. Już się nie mogę doczekać truskawek!
Magda napisał
Cześć Aniu. Mąka z amarantusa jest konieczna, bo nie mam jej (co ma w sobie takiego, jaki jest jej znaczenie?) Czy można zrobić tartę z mrożonymi truskawkami, sprawdzałaś może. Interesują mnie ostatnio przepisy bezglutenowe, mam styczność z osobami uczulonymi na gluten. Pozdrawiam serdecznie.
Anna napisał
Mąka z amarantusa ma za zadanie, delikatnie złamać smak, a właściwie dodać odrobinę smaku orzechowego. Oczywiście możesz zastąpić ją mąka ziemniaczaną lub ryżową lub pół na pół. Jesli chodzi o mrożone truskawki, to oczywiście używam ich. Jeśli masz krojone, to wystarcz delikatnie je rozmrozić, posypać kopiastą łyżką maki ziemniaczanej, dodatek mąki sprawi, że sok który puszczą truskawki zostanie "związany ", a spod pozostanie suchy. Całe truskawki, kiedy są jeszcze zamrożone siekam i robię dokładnie tak jak opisałam wyżej:) pozdrawiam i miłego pichcenia:)