Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bagietka

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 26 cze, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Pyszna bagietka przypominająca ciabattę, z tą różnicą, że ciabattę "produkuje się" nawet 20 godzin, a tę bagietkę zrobimy w około 2 godziny. Pyszna chrupiąca skórka i bardzo mięciutki i wilgotny środek. Tego możecie spodziewać się po tym wypieku. Bagietkę po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu można zamrozić. Oczywiście bagietka musi być szczelnie owinięta folią spożywczą, można też schować ją do woreczka foliowego. Gorąco polecam.

rumiana bagietka
Bagietka

📖 Przepis

chrupiąca rumiana bagietka
Print Pin
3,67 z 6 głosów

Bagietka

Domowa mięciutka bagietka z chrupiącą skórką
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 4
Przygotowanie 2 godziny godziny
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 2 godziny godziny 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mleko zagotować, dodać cukier i masło.
  • Do dużej miski wlać wodę (ja wlałam z kranu filtrowaną, zimną) dolać gorące mleko z masłem i cukrem. Przestudzić chwilkę i dodać drożdże, dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, sól i mieszać ciasto do połączenia się wszystkich składników.
  • Ciasto będzie bardzo lepkie, ale nie powinno się "rozlewać", jeśli będzie taka potrzeba, to można dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie więcej niż pół szklanki.
  • Drugą miskę należy wysmarować olejem i przełożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ( u mnie rosło godzinę ) Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką.
  • Na posypany mąka blat bardzo delikatnie wyjmujemy ciasto tak aby, jak najmniej opadło. Dzielimy na cztery części formujemy bagietki (40 cm długości), podsypując mąkę aby ciasto się nie przykleiło do blatu. Delikatnie przekładamy na przygotowaną blachę, posypuje mąką i odstawiam pod przykryciem w cieple miejsce do wyrośnięcia.
  • W czasie, kiedy ciasto rośnie nagrzewamy piekarnik do 250°C i przygotowujemy spryskiwacz z wodą. Kiedy bagietki już podrosną, spryskujemy ścianki piekarnika około 8 razy wodą ze spryskiwacza i wstawiamy je do pieczenia.
  • Po 3 minutach ponownie spryskuję 4 razy, woda może prysnąć na bagietki, będą miały lepszą skórkę. Po 10 minutach od wstawienia zmniejszamy temperaturę do 200°C i dopiekamy ok. 10 minut do momentu, kiedy zrobią się rumiane.
  • Smacznego!
długie chrupiące bagietki
Bagietka

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    3,67 from 6 votes (5 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    26 listopada, 2023 at 9:09 pm

    5 gwiazdek
    Bagietki wyszły przepyszne, mięciutkie! Dodałam trochę więcej maki gdyż ciasto było bardzo klejące i jako ze nie miałam spryskiwacza wstawiłam pojemniczek z woda na spod piekarnika.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 listopada, 2023 at 6:09 pm

      Bardzo się cieszę, że bagietki smakują. Oczywiście można dodać odrobinę więcej mąki, to trzeba regulować indywidualnie, może być tak, że wiosną będzie potrzeba jej więcej, a zimą mniej. To wszystko zależy od wilgotności mąki. Woda w pojemniczku to świetny pomysł! Smacznego!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.