Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Brownie

Brownie błyskawiczne

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 31 sty, 2017 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Brownie, jest to ciasto, które można nazwać czekoladowym zakalcem, ale jakim pysznym zakalcem! Przeczytałam kiedyś historyjkę, jak powstało to fantastyczne ciacho. Podobno jak wiele wspaniałych przysmaków brownie powstało przez przypadek. Pewna pani Mildred (z USA) piekąc ciasto czekoladowe zapomniała dodać proszku do pieczenia i z piekarnika zamiast puszystego ciasta wyjęła zakalec. Nie przejmując się tym, pokroiła wypiek na kwadraty i udawała, że tak miało być. Oczywiście podała je swoim gościom. Goście byli zachwyceni smakiem ciasta i nic dziwnego, bo to rozkosz dla podniebienia. Od tamtej pory brownie jest jednym z najpopularniejszych ciast Ameryki! U nas w domu brownie najczęściej pojawia się zimową porą i to całkiem naturalne. Ciasto jest bardzo kaloryczne, a takiej energii, jaką daje porcja brownie, bardzo potrzebujemy w chłodne dni. Tak, prawdę mówiąc, to jest to chyba najlepszy poprawiacz humoru! Przepis jest tak prosty, że nawet 8-latek może samodzielnie przygotować taki deser, pozwólcie Waszym pociechom pobawić się w cukierników:) Oczywiście pomagajcie im w czynnościach, które mogłyby wywołać poparzenia!

📖 Przepis

brownie blyskawiczne
Print Pin
5 z 3 głosów

Brownie błyskawiczne

Fantastyczne brownie z malinami o lepkim wnętrzu z soczystymi malinami, pyszne i bardzo łatwe!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 50 g oleju kokosowego (lub masła)
  • 100 g czekolady ciemnej (powyżej 70% kakaa)
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 130 g cukru (może być trzcinowy lub biały)
  • 1 szczypta soli
  • 15 g kakao (gorzkiego dobrej jakości)
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka malin (użyłam mrożonych)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
    Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę i olej kokosowy lub masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na niższej mocy urządzenia, wymieszać do połączenie się składników, następnie dodać kakao, sól, cynamon i cukier, wymieszać rózgą (składniki płynne przed dodaniem mąki powinny być letnie) następnie dodać mąkę kukurydzianą i ponownie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
  • Na koniec dodać roztrzepane jajka oraz mrożone maliny (bez rozmrażania) i jeszcze raz wymieszać, ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić brownie do nagrzanego piekarnika, piec przez 30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka, patyczek po wbiciu w ciasto może być lekko wilgotny, ale nie oblepiony surowym ciastem!
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i przestudzić.
  • Ciastka typu brownie nie należy przepiekać! Ponieważ straci swoją wspaniałą cechę jaką jest wilgotny środek 🙂
  • Smacznego!
brownie blyskawiczne
brownie blyskawiczne

Więcej Przepisy na brownie

  • brownie na białym talerzu ułożone jedno na drugim obok żółta cukinia i ciasto w blaszce
    Brownie z cukinii
  • brownie z musem malinowym
    Brownie z musem malinowym
  • brownie-z-zurawina
    Brownie z żurawiną
  • blondies toffee
    Blondies toffee

Komentarze

    5 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. MONIKA napisał

    19 marca, 2017 at 9:11 am

    A czy bez czekolady mlecznej tez wyjdzie? A może zastąpić ją czymś innym? Chciałabym wersję bezmleczną.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 marca, 2017 at 10:01 am

      Tak, oczywiście można zastąpić ją czekoladą gorzką lub pominąć ją, a w zamian tego dodać 10 g więcej kakaa.

      Odpowiedz
      • MONIKA napisał

        19 marca, 2017 at 10:27 am

        Dziękuję za odpowiedź. Będzie pyszna niedziela 🙂

        Odpowiedz
  2. Nauka włoskiego napisał

    01 lutego, 2017 at 12:53 pm

    5 gwiazdek
    Przepisy chyba tworzone dla mnie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 lutego, 2017 at 2:45 pm

      Bardzo cieszę się, że trafiałam w gust :))) Brownie jest obłędne!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.