Brownie, jest to ciasto, które można nazwać czekoladowym zakalcem, ale jakim pysznym zakalcem! Przeczytałam kiedyś historyjkę, jak powstało to fantastyczne ciacho. Podobno jak wiele wspaniałych przysmaków brownie powstało przez przypadek. Pewna pani Mildred (z USA) piekąc ciasto czekoladowe zapomniała dodać proszku do pieczenia i z piekarnika zamiast puszystego ciasta wyjęła zakalec. Nie przejmując się tym, pokroiła wypiek na kwadraty i udawała, że tak miało być. Oczywiście podała je swoim gościom. Goście byli zachwyceni smakiem ciasta i nic dziwnego, bo to rozkosz dla podniebienia. Od tamtej pory brownie jest jednym z najpopularniejszych ciast Ameryki! U nas w domu brownie najczęściej pojawia się zimową porą i to całkiem naturalne. Ciasto jest bardzo kaloryczne, a takiej energii, jaką daje porcja brownie, bardzo potrzebujemy w chłodne dni. Tak, prawdę mówiąc, to jest to chyba najlepszy poprawiacz humoru! Przepis jest tak prosty, że nawet 8-latek może samodzielnie przygotować taki deser, pozwólcie Waszym pociechom pobawić się w cukierników:) Oczywiście pomagajcie im w czynnościach, które mogłyby wywołać poparzenia!
📖 Przepis
Brownie błyskawiczne
🥘 Składniki
- 50 g oleju kokosowego (lub masła)
- 100 g czekolady ciemnej (powyżej 70% kakaa)
- 50 g czekolady mlecznej
- 130 g cukru (może być trzcinowy lub biały)
- 1 szczypta soli
- 15 g kakao (gorzkiego dobrej jakości)
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 40 g mąki kukurydzianej
- 1 szklanka malin (użyłam mrożonych)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę i olej kokosowy lub masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na niższej mocy urządzenia, wymieszać do połączenie się składników, następnie dodać kakao, sól, cynamon i cukier, wymieszać rózgą (składniki płynne przed dodaniem mąki powinny być letnie) następnie dodać mąkę kukurydzianą i ponownie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
- Na koniec dodać roztrzepane jajka oraz mrożone maliny (bez rozmrażania) i jeszcze raz wymieszać, ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić brownie do nagrzanego piekarnika, piec przez 30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka, patyczek po wbiciu w ciasto może być lekko wilgotny, ale nie oblepiony surowym ciastem!
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i przestudzić.
- Ciastka typu brownie nie należy przepiekać! Ponieważ straci swoją wspaniałą cechę jaką jest wilgotny środek 🙂
- Smacznego!
MONIKA napisał
A czy bez czekolady mlecznej tez wyjdzie? A może zastąpić ją czymś innym? Chciałabym wersję bezmleczną.
Anna napisał
Tak, oczywiście można zastąpić ją czekoladą gorzką lub pominąć ją, a w zamian tego dodać 10 g więcej kakaa.
MONIKA napisał
Dziękuję za odpowiedź. Będzie pyszna niedziela 🙂
Nauka włoskiego napisał
Przepisy chyba tworzone dla mnie 🙂
Anna napisał
Bardzo cieszę się, że trafiałam w gust :))) Brownie jest obłędne!