Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bułeczki hamburgerowe

Aktualizacja: 12 paź, 2019 · Opublikowany: 17 lip, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Ostatnio na blogu pojawiło się sporo przepisów na burgery, do których najlepsze są domowe bułeczki hamburgerowe. O tym, że domowe bułki są bardzo smaczne, nikogo przekonywać chyba nie muszę.

Przygotowanie bułeczek to sama przyjemność, ciasto jest elastyczne, miękkie i łatwo się formuje to naprawdę prosty przepis. Jeśli macie do dyspozycji robota kuchennego to on w zasadzie wykona za Was najtrudniejszą pracę jaką, jest zagniatanie ciasta. Po podzieleniu ciasta na porcję uformujcie zgrabne kulki. Następnie spłaszczcie je, tworząc płaski placuszek. Bułki hamburgerowe są niższe i bardziej płaskie niż klasyczne bułeczki dlatego trzeba je spłaszczyć. Przyjęło się, że wierzch takich bułek posypany jest sezamem, ale jeśli nie macie sezamu, można użyć maku, słonecznika lub siemienia lnianego.

Teraz nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy, bo na pewno ktoś z Waszych bliskich czeka na pysznego burgera w domowej bułeczce albo słodką deserową wersję bułek na przykład z dżemem malinowym. Smacznego!

📖 Przepis

buleczki hamburgerowe
Print Pin
5 z 2 głosów

Bułeczki hamburgerowe

Fantastyczne domowe bułeczki hamburgerowe idealne do burgerów lub jako baza do pysznych kanapek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 12
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 16 minuty minuty
Całkowity czas 46 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 520 g mąki pszennej
  • 260 g letniej wody (około 27 st C)
  • 10 g soli
  • 8 g drożdży instant (lub 20 g świeżych)
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • 30 g cukru
  • 2 łyżki nasion czarnego sezamu (lub jasnego sezamu do posypania bułek)
  • 1 duże jajko (do pomalowania bułek)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski przesiać mąkę dodać drożdże, mleko w proszku i sól, wymieszać następnie dodać letnią wodę i masło, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, ja robię to przy pomocy robota kuchennego na średniej prędkości.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Po tym czasie podzielić ciasto na *12 kawałków z każdego uformować kulkę, a następnie spłaszczyć, gotowe placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, folię spożywczą posmarować z jednej strony olejem, wysmarowaną stroną przykryć bułki i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Wyrośnięte bułki posmarować rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać sezamem. Bułki pieczemy przez 12 -16 minut do uzyskania złotego koloru, czas uzależniony jest również od wielkości bułeczek.
  • Po upieczeniu bułki studzimy na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

*Ciasto można podzielić na 10 lub 14 części to zależy od tego, jak duże chcemy uzyskać bułeczki. Ważne jest, żeby wszystkie były jednakowej wielkości, ciasto przed dzieleniem ważę i dzielę na równe część oczywiście pomaga mi w tym waga 🙂 W ten sposób bułki są jednakowe i równo się pieką!
buleczki hamburgerowe
buleczki hamburgerowe

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. An etka napisał

    18 lipca, 2016 at 12:15 pm

    Wyglądają smakowicie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 lipca, 2016 at 7:18 pm

      Polubicie je 🙂 😉

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.