Bułeczki św. Marcina to nic innego jak rogale marcińskie w troszkę innej formie. W formie uproszczonej i błyskawicznej po prostu idealnej na ostatnią chwilę! Wiem, że wiele osób nie podejmuje się upieczenia klasycznej wersji z powodu dość mozolnej pracy przy "produkcji" rogali, ale mam dla Was wspaniałą wiadomość. Można zrobić je inaczej! Myśląc nad uproszczeniem marcińskich smakołyków wpadłam na pomysł przygotowania ich z ciasta drożdżowego takiego jak na cynamonowe bułeczki. Nadzienie oczywiście jest takie samo jak do rogali marcińskich. Czyli z białego maku, rodzynek, migdałów i orzechów.
Kiedy ciasto już wyrośnie, wystarczy rozwałkować je na duży prostokąt, a następnie rozsmarować nadzienie zwinąć w rulon i pokroić. Można zostawić je w takiej postaci i układać na blaszce przecięciem do góry, będą wtedy przypominały klasyczne cynamonowe bułeczki. Można też je w takiej formie jak na dzisiejszych zdjęciach, czyli skręcić każdą porcję ciasta w ósemkę. Ta druga opcja zabezpiecza nadzienie przed "wyjściem" z bułeczek podczas pieczenia. Prostszego sposobu nie ma, zatem zabierajcie się do pracy teraz macie już super szybki i łatwy sposób na przygotowanie przepysznych bułeczek św. Marcina!
Jeśli chcielibyście jednak przygotować klasyczne rogale marcińskie to zapraszam do wcześniejszych przepisów.
📖 Przepis
Bułeczki św. Marcina
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 560 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1 szczypta soli
- 90 g masła
- 180 ml maślanki
- 15 g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
- 3 duże jajka
Składniki na nadzienie
- 180 g białego maku
- 100 g migdałów blanszowanych
- 45 g orzechów laskowych
- 50 g rodzynek (+ rum do namoczenia)
- 100 g batonika marcepanowego (może być w czekoladzie)
- 8 ciasteczek amaretti
- 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki na lukier cytrynowy
- ¾ szklanki cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo
- kandyzowana skórka pomarańczy (lub prażone orzechy laskowe do posypania wierzchy bułek)
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka mleka
🔪 Instrukcje
- Mąkę przesiać do miski miksera, dodać suche drożdże*, sól i cukier.
- Maślankę lekko podgrzać, dodać do niej jajka, rozpuszczone masło, wymieszać. Składniki płynne dodać do składników suchych, wyrobić elastyczne i gładkie ciasto - najlepiej na średnich obrotach. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie.
Przygotowanie nadzienia do bułeczek
- Mak zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut. Rodzynki zalać rumem lub innym alkoholem, odstawić do napęcznienia.
- Batonik marcepanowy rozgnieść lub pokroić na drobniutkie kawałki. Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni i drobno posiekać. Namoczony mak dokładnie odcedzić na sicie, a następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o małych oczkach wraz z migdałami. Do zmielonego maku dodać namoczone rodzynki z rumem, siekane orzechy, miód, cukier, marcepan i pokruszone ciasteczka amaretti, całość wymieszać. masa powinna być lepka, ale niepłynna w razie potrzeby dodać łyżkę śmietany.
Przygotowanie bułeczek
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat, rozwałkować na prostokąt około 50x35 cm, na całej powierzchni rozsmarować nadzienie. Zwinąć rulon zaczynając od szerszego boku prostokąta, po zwinięciu lekko uciskać roladę dłońmi formując równy rulon.
- Pokroić na 16 kawałków, każdy z kawałków wziąć w dłonie i trzymając przecięciem do góry skręcić ciasto w "ósemkę", układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między bułeczkami, ponieważ sporo jeszcze urosną. Bułeczki przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 35-45 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Wyrośnięte bułeczki pomalować rozbełtanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25-30 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, aby ostygły, jeszcze gorące pomalować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
- Smacznego!
Podstawywloskiego napisał
Bardzo fajna forma tych bułeczek 😀 Chyba największym problemem dla mnie będzie właśnie zrobienie takiej ósemki.
+ Fajny masz tek kubek z wąsem 😛
Anna napisał
Dzięki :)ta ósemka jest bardzo prosta, trzymasz w dłoniach plasterek naszej rolady, (trzymając jego górę i dół) górną część trzymasz cały czas, a dół przekręcasz o 180 stopni i gotowe ? Pozdrawiam.