Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleby na drożdżach

Chleb wieloziarnisty II

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 23 mar, 2016 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Chleb wieloziarnisty II jest modyfikacją pierwszej bardzo smacznej wersji. Dzisiejszy przepis ten ma tę przewagę, że jest naprawdę błyskawiczny w przygotowaniu i bardzo łatwy! Ciasto wyrabiamy przy tylko pomocy łyżki, więc nie trzeba mieć nawet robota kuchennego do wyrabiania, a to zapewne ucieszy wielu z Was. Po wymieszaniu ciasta przekładamy je do formy i od razu wstawiamy do letniego piekarnika. Chleb rośnie tam około 20 minut, następnie podnosimy temperaturę i pieczemy kolejne kilkadziesiąt minut. Chleb nie potrzebuje dwukrotnego wyrastania, jak to zazwyczaj bywa przy pieczywie na drożdżach!

Smakuje wyśmienicie i to ze wszystkimi dodatkami, jest miękki w środku z mnóstwem maleńkich dziurek i  ma chrupiącą skórkę, jest smaczny zaraz po upieczeniu jaki i po kilku dniach. Do chleba użyłam siemienia lnianego, które sprawia, że pieczywo jest wilgotne i nie starzeje się zbyt szybko. Często przygotowuję z niego pyszne grzanki. Podaję je z kozim serem, awokado, dużą ilością kolendry, domowym majonezem i ogórkiem kiszonym. Spróbujcie sami, zakochacie się w takich kanapkach. Zapraszam, częstujcie się i rozkoszujcie smakiem domowego wspaniałego pieczywa!

📖 Przepis

chleb wieloziarnisty II
Print Pin
5 z 4 głosów

Chleb wieloziarnisty II

Fantastyczny chleb z ziarnami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 530 g mąki krupczatki
  • 12 g drożdży świeżych (lub 4 g suchych)
  • 10 g soli
  • 1 łyżka miodu
  • 500 ml letniej wody
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • ½ szklanki otrąb żytnich
  • 1 łyżeczka czarnuszki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wlać wodę, miód, drożdże wymieszać następnie dodać nasiona (1 łyżeczkę czarnuszki), mąkę oraz pozostałe składniki całość wymieszać, wystarczy zrobić to łyżką do połączenie się składników.
  • Foremkę o wymiarach 12 x 23 cm, może być odrobinę większa wysmarować olejem i obsypać np. otrębami lub tartą bułką, przełożyć do niej ciasto, wierzch chleba posypać czarnuszką lub innymi ulubionymi ziarenkami.
  • Formę z chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do 40 st C po 15-20 minutach zwiekszyć temperaturę do 220 st C i piec przez około 50 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.
Chleb pokrojony na kanapki z mnóstwem ziarenek.
Chleb wieloziarnisty II
Chleb pokrojony na kanapki.
Chleb wieloziarnisty II

Więcej Przepisy na chleb na drożdżach

  • orkiszowy chleb z garnka
    Orkiszowy chleb z garnka
  • mleczny chleb hokkaido
    Mleczny chleb Hokkaido
  • chleb pszenny z czarnuszka
    Chleb pszenny z czarnuszką
  • Chleb pszenny z płatkami owsianymi
    Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Komentarze

    5 from 4 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Paula napisał

    26 października, 2016 at 11:38 pm

    5 gwiazdek
    Chlebek wyśmienity :). Bardzo szybki przepis. Jestem fanką chlebka na zakwasie, ale ten jest równie dobry 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 października, 2016 at 12:03 am

      Bardzo się cieszę, że chleb smakuje:) przepis jest faktycznie błyskawiczny, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. amatorka domowego pieczywa napisał

    23 marca, 2016 at 10:41 pm

    Chlebek wyszedł taki równy i symetryczny, wygląda jak wyrób z jakiejś dobrej piekarni : ) Uwielbiam pieczywo z ziarnami, a tu w miąższu jest ich pełno, więc chętnie skorzystam z przepisu. Taki chleb to genialna sprawa, sama się o tym przekonałam. Sklepowe pieczywo ze spulchniaczami i barwnikami staram się omijać szerokim łukiem, zwłaszcza że domowy chleb to żadna filozofia. Choć nie ukrywam, że gdy mam do wyboru skomplikowany przepis i prostszą wersję, chętniej wybieram drogą opcję 😉 PS: w punkcie 2 przepisu zabrakło informacji o wymiarach foremki, taki mały szczegół. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 marca, 2016 at 11:19 pm

      Dziękuję 🙂 Zgadzam się w 100%, najlepszy chleb, to domowy chleb! Nawet jeśli czasami nam nie wyjdzie, to i tak będzie lepszy niż ten ze sklepu. Tym bardziej, że pracy przy chlebie jest tak niewiele. Wymiary już są 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  3. kocie-smaki napisał

    23 marca, 2016 at 10:48 am

    super, błyskawiczna wersja przyda się na bardziej zabiegane dni 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 marca, 2016 at 5:02 pm

      O tak! w takiej sytuacji sprawdzi się doskonale 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.