Chleb wieloziarnisty II jest modyfikacją pierwszej bardzo smacznej wersji. Dzisiejszy przepis ten ma tę przewagę, że jest naprawdę błyskawiczny w przygotowaniu i bardzo łatwy! Ciasto wyrabiamy przy tylko pomocy łyżki, więc nie trzeba mieć nawet robota kuchennego do wyrabiania, a to zapewne ucieszy wielu z Was. Po wymieszaniu ciasta przekładamy je do formy i od razu wstawiamy do letniego piekarnika. Chleb rośnie tam około 20 minut, następnie podnosimy temperaturę i pieczemy kolejne kilkadziesiąt minut. Chleb nie potrzebuje dwukrotnego wyrastania, jak to zazwyczaj bywa przy pieczywie na drożdżach!
Smakuje wyśmienicie i to ze wszystkimi dodatkami, jest miękki w środku z mnóstwem maleńkich dziurek i ma chrupiącą skórkę, jest smaczny zaraz po upieczeniu jaki i po kilku dniach. Do chleba użyłam siemienia lnianego, które sprawia, że pieczywo jest wilgotne i nie starzeje się zbyt szybko. Często przygotowuję z niego pyszne grzanki. Podaję je z kozim serem, awokado, dużą ilością kolendry, domowym majonezem i ogórkiem kiszonym. Spróbujcie sami, zakochacie się w takich kanapkach. Zapraszam, częstujcie się i rozkoszujcie smakiem domowego wspaniałego pieczywa!
📖 Przepis
Chleb wieloziarnisty II
🥘 Składniki
- 530 g mąki krupczatki
- 12 g drożdży świeżych (lub 4 g suchych)
- 10 g soli
- 1 łyżka miodu
- 500 ml letniej wody
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 4 łyżki nasion słonecznika
- ½ szklanki otrąb żytnich
- 1 łyżeczka czarnuszki
🔪 Instrukcje
- Do miski wlać wodę, miód, drożdże wymieszać następnie dodać nasiona (1 łyżeczkę czarnuszki), mąkę oraz pozostałe składniki całość wymieszać, wystarczy zrobić to łyżką do połączenie się składników.
- Foremkę o wymiarach 12 x 23 cm, może być odrobinę większa wysmarować olejem i obsypać np. otrębami lub tartą bułką, przełożyć do niej ciasto, wierzch chleba posypać czarnuszką lub innymi ulubionymi ziarenkami.
- Formę z chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do 40 st C po 15-20 minutach zwiekszyć temperaturę do 220 st C i piec przez około 50 minut.
- Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.
Paula napisał
Chlebek wyśmienity :). Bardzo szybki przepis. Jestem fanką chlebka na zakwasie, ale ten jest równie dobry 🙂
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że chleb smakuje:) przepis jest faktycznie błyskawiczny, pozdrawiam 🙂
amatorka domowego pieczywa napisał
Chlebek wyszedł taki równy i symetryczny, wygląda jak wyrób z jakiejś dobrej piekarni : ) Uwielbiam pieczywo z ziarnami, a tu w miąższu jest ich pełno, więc chętnie skorzystam z przepisu. Taki chleb to genialna sprawa, sama się o tym przekonałam. Sklepowe pieczywo ze spulchniaczami i barwnikami staram się omijać szerokim łukiem, zwłaszcza że domowy chleb to żadna filozofia. Choć nie ukrywam, że gdy mam do wyboru skomplikowany przepis i prostszą wersję, chętniej wybieram drogą opcję 😉 PS: w punkcie 2 przepisu zabrakło informacji o wymiarach foremki, taki mały szczegół. Pozdrawiam!
Anna napisał
Dziękuję 🙂 Zgadzam się w 100%, najlepszy chleb, to domowy chleb! Nawet jeśli czasami nam nie wyjdzie, to i tak będzie lepszy niż ten ze sklepu. Tym bardziej, że pracy przy chlebie jest tak niewiele. Wymiary już są 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
kocie-smaki napisał
super, błyskawiczna wersja przyda się na bardziej zabiegane dni 🙂
Anna napisał
O tak! w takiej sytuacji sprawdzi się doskonale 🙂