Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb z ziarnami

Aktualizacja: 29 maj, 2020 · Opublikowany: 31 lip, 2015 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Chleb z ziarnami prażonego słonecznika i sezamu ma niesamowity orzechowy posmak, a to dzięki temu, że nasiona przed dodaniem do ciasta są właśnie uprażone. Nasiona prażymy tuż przed dodaniem do ciasta, aby ich aromat był jak najbardziej intensywny. Przepis na chleb w pierwotnej wersji był przepisem trójfazowym, ale przerobiłam go na chleb błyskawiczny. I tak, zamiast przygotowywać zaczyn, postanowiłam użyć większej ilości aktywnego zakwasu i odrobiny drożdży dla przyspieszenia fermentacji. Chleb dzięki temu pięknie i szybko wyrasta, a jego miąższ jest miękki, puszysty i bardzo delikatny. Ciasto jest dość sztywne i pozwala uformować piękne okrągłe lub owalne bochenki. Z powodzeniem można piec chleb bez foremek, wystarczy uformować z ciasta dowolny kształt i upiec na blaszce. Mój został upieczony w klasycznej keksówce 🙂

Piekąc chleb, pamiętajcie o zaparowaniu piekarnika przed włożeniem chleba do niego. Chleb pieczony w wilgotnym środowisku ładnie wyrasta, a jego skórka jest o wiele smaczniejsza. Do zaparowania piekarnika zazwyczaj używam najprostszego sposobu, czyli na jego dno wrzucam szklankę kostek lodu. Lód szybko się rozpuszcza, tworząc parę. Można również użyć najzwyklejszego spryskiwacza, należy wtedy kilka razy prysnąć wodą do gorącego piekarnika tuż przed włożeniem chleba i jeszcze kilka razy zaraz po jego wstawieniu. Pamiętajcie o dokładnym wystudzeniu chleba przed jego krojeniem, wystudzony chleb nie będzie się wałkował czy kruszył podczas krojenia. Wiem, że powstrzymywanie się przed ukrojeniem ciepłej kromki chleba jest bardzo trudne i nie zawsze się udaje, ale warto by, choć troszkę przestygł, zapewniam, że będzie smaczniejszy. Życzę smacznego!

📖 Przepis

chleb z ziarnami
Print Pin
Bądź pierwszy!

Chleb z ziarnami

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 170 g zakwasu żytniego
  • 160 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej chlebowej
  • 35 g mąki żytniej typ 720
  • 10 g soli
  • 25 g prażonego sezamu
  • 55 g prażonego słonecznika
  • 30 g siemienia lnianego
  • 95 g wody
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Na suchą i mocno rozgrzaną patelnię wrzucić nasiona słonecznika, prażyć je przez 3 minuty potrząsając patelnią, kiedy słonecznik jest już lekko przyrumieniony dodać sezam, całość prażyć jeszcze przez chwilę, zdjąć z ognia. Do małej miseczki odmierzyć 30 g siemienia, zalać 95 g wody i odstawić na około 20 minut.
  • Do miski miksera wlać aktywny zakwas. W wodzie (160g) rozprowadzić drożdże, dolać do zakwasu, dodać siemię, sól, mąki, włączyć mikser na średnie obroty i wyrabiać ciasto przez około 3 minuty.
  • Następie dodać prażone nasiona i dalej wyrabiać przez 4 minuty zwiększając odrobinę obroty. Wyrobione ciasto oprószyć mąka włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 do 6 godzin.
  • Formę o wymiarach 12 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem i obsypać otrębami.
  • Ciasto wyjąć na podsypany mąką blat przerobić je składając kilkukrotnie, uformować owalny bochenek, włożyć do przygotowanej formy, przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie obeschło, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub troszkę dłużej, czas ostatecznego wyrastania zależy od temperatury otoczenia, najlepsza temperatura dla ciasta to 24 st C.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C.
  • Chleb przed wstawieniem do piekarnika można naciąć bardzo ostrym nożem lub posmarować olejem i obsypać nasionami słonecznika/sezamu. Tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika wrzucić na jego dno szklankę kostek lodu i natychmiast wstawić chleb.
  • Chleb pieczemy przez 15 minut w temperaturze 240 st C, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 220 st C i dopiekamy 20 - 25 minut, opcja piekarnika górnej i dolnej grzałki.
  • Chleb po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
chleb z ziarnami
chleb z ziarnami
chleb z ziarnami

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Geneva napisał

    22 maja, 2020 at 1:18 pm

    Hej! 🙂 Mam pytanie odnośnie siemienia, na jakim etapie należy je zmieszać i czy dodać je razem z wodą jeżeli nie wchłonie jej w całości. Byłabym wdzięczna za odpowiedź jeszcze dzisiaj 🙂
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Geneva napisał

      29 maja, 2020 at 9:08 pm

      Bardzo poprosiłabym o odpowiedź

      Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 maja, 2020 at 9:29 pm

      Bardzo przepraszam, za skandaliczne opóźnienie w odpowiedzi, gdzieś umknął mi ten komentarza 🙁
      Siemię mieszamy na początku z wodą (95g) po 20 minutach, dodajemy do pozostałych składników ciasta, jeśli nawet siemię nie wchłonie całej wody, to oczywiście wlewamy wszystko i wyrabiamy ciasto.
      Smacznego!

      Odpowiedz
  2. An etka napisał

    20 czerwca, 2016 at 9:57 pm

    Aniu, ten chleb to mój najnowszy wypiek według przepisu zaczerpniętego z Twojego wspaniałego bloga :). Chleb jest pyszny. Cieszę się tym bardziej, że to 1. chleb na zakwasie, który upiekłam na blasze. Jak na 1. raz wyszedł dobrze. Będą kolejne tak pieczone, bo wiadomo, 1. koty za płoty :).

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 czerwca, 2016 at 10:08 pm

      Super! To jeśli chciałabyś piec więcej chlebów na blaszce lub kamieniu to powinnaś zaopatrzyć się w koszyczek do wyrastania chleba, można użyć też dużego sita - ja często wykorzystuję 😉

      Odpowiedz
      • An etka napisał

        21 czerwca, 2016 at 8:50 am

        Nie mam koszyczka. Chleb wyrastał w durszlaku i ten patent, póki co, wykorzystam. Ale patrząc na chleby, które wyrastały w koszyczkach, jestem oczarowana. Mają tak fajne wzory i kształty, więc i ja muszę kupić choć jeden taki koszyczek :).

        Odpowiedz
  3. Marta napisał

    11 września, 2015 at 7:21 am

    Czy mogę część mąki pszennej chlebowej zastąpić pełnoziarnistą? Czy muszę wtedy coś zmieniać w przepisie, ponieważ słyszałam, że przy mące pełnoziarnistej dodaje się więcej wody, ale nie wiem czy dobrze słyszałam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 września, 2015 at 6:34 pm

      Oczywiście możesz zmienić proporcje w mące, co do ilości wody: zostawiłabym tyle ile jest w przepisie no chyba, że ciasto będzie bardzo sztywne po wyrobieniu, ale to niewiele około 20-30 ml.

      Odpowiedz
  4. Marta napisał

    26 sierpnia, 2015 at 4:03 pm

    Jakiej mąki żytniej użyłaś?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 sierpnia, 2015 at 4:40 pm

      Mąka żytnia to 720-biała, a pszenna to chlebowa 750, ale jeśli nie masz takiej to może być zwykła, tortowa.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required