Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 14 maj, 2013 · przez Anna · 11 komentarzy

Skocz do przepisu

Zapach, który unosi się podczas pieczenia, jest tak cudowny, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem gorącej kromki świeżego chleba. Prażona cebulka daje wspaniały, lekko słodkawy smak pieczywu. I musi tutaj być właśnie prażona cebulka, a nie surowa lub duszona! Prażoną cebulę możecie kupić lub przygotować sami, ważne, żeby była chrupiąca i słodka. Chleb ten jak każdy chleb na zakwasie potrzebuje czasu, ale nie jest pracochłonny. Wystarczy kilka chwil poświęcić na wymieszanie ciasta, a reszta w zasadzie zrobi się sama.

Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą pokrojony na kromki
Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą

Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą najlepiej smakuje z różnego rodzaju serami, suszonymi pomidorami, awokado i kiełkami. Pyszności, koniecznie spróbujcie.

📖 Przepis

Chleb zytni na zakwasie z prazona cebula
Print Pin
5 z 3 głosów

Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 300 g zakwasu żytniego
  • 200 g wody
  • 500 g mąki żytniej typ 720

Składniki na ciasto właściwe

  • 200 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli morskiej
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 35 g prażonej cebulki
  • odrobina czarnuszki do posypania chleba (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składniki na zaczyn wymieszać w dużej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 12 godzin w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe (zaczynając od wody), wymieszać mikserem z odpowiednią końcówką (typ hak)  lub łyżką, do połączenia się wszystkich produktów, ponownie przykryć folią i odstawić na około 4 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Przygotować formy do pieczenia ciasta ( ja użyłam dwóch keksówek o wymiarach 23 x 13 cm i 32 x 13 cm ) smarując olejem i wysypując je otrębami.
  • Wyrośnięte ciasto przerobić krótko, a następnie rozdzielić do foremek. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Nagrzać piekarnik do temperatury 210 st C.
  • Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno, szklankę kostek lodu lub spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza 5 - 6 razy powinno wystarczyć. Natychmiast wstawić chleb.
  • Chleb piec przez 1 godzinę, po 45 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 st C. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremek na kratkę i wystudzić.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Zaczyn na chleb najlepiej zrobić wieczorem, a następnego dnia wymieszać pozostałe składniki i upiec:) Chleb zaraz po wyjęciu z piekarnika można "pomalować" wodą, dzięki temu skórka będzie błyszcząca. Wystarczy do szklanki nalać wodę i pędzlem kilak razy pomalować wierzch gorącego chleba.

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Komentarze

    5 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Lidka napisał

    21 stycznia, 2022 at 9:06 am

    Pani Aniu bardzo dziękuję za pomoc, będę działać i odszukam przepis na ten chleb z żurawiną (wyborny:) )
    Pozdrawiam serdecznie
    Lidia

    Odpowiedz
  2. Lidka napisał

    20 stycznia, 2022 at 11:32 am

    Dzień dobry, moje pytania są następujące:
    1. Jaka jest różnica, czy chleb od razu wyrasta w foremce, czy musi być najpierw w misce a potem w blaszce- kolejne wyrastanie?To drugie wyrastanie w chleba już w blaszce ile tra?
    Nie można od razu tego połączyć?Nie rozumiem tej metody.
    2. Czy mąki można mieszać?i czy wówczas proporcje wody się zmieniają?
    3. I co zrobić aby miąższ chleba był spręzysty i miała duże dziurki?od czego to zależy? od konsystencji ciasta, mąk?A czy zamiast cebulki....coś innego???
    Z góry bardzo dziękuję i liczne na odpowiedzi, bo jestem ciekawa tego przepisu.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 stycznia, 2022 at 9:21 pm

      Dzień dobry.
      1. Chleb w tej wersji, czyli klasycznej trójfazowej potrzebuje po wyrobieniu ciasta właściwego dwukrotnego wyrastania. Dzięki temu dzikie drożdże mają czas, aby się rozmnożyć, a ciasto mogło urosnąć. Ile trwa drugie wyrastanie w blaszce? To zależy od temperatury otoczenia i mocy naszego zakwasu. Może to trwać do 70 do 120 minut w chłodnych pomieszczeniach nawet dłużej. Chleb w foremce przed pieczeniem musi wyrosnąć, jeśli wstawimy niewyrośnięty chleb do piekarnika niestety, to będzie płaski i ciężki.
      2. Oczywiście mąki można mieszać, tak jak jest to w przepisie lub stworzyć swoją mieszankę. Jeśli chodzi o dodatek wody, to trzeba działać intuicyjnie. Nie jestem w stanie powiedzieć ile wody i czy w ogóle trzeba byłoby dodać, ponieważ nie wiem jakich mąk chciałabyś użyć.
      3. Chleb z dużymi dziurkami to zazwyczaj chleb z większym udziałem mąki pszennej, dobrze wyrobiony gluten pięknie uniesie nasz wypiek. Do chleba z większym udziałem mąki żytniej można dodać płaską łyżeczkę drożdży, które napuszą ciasto i "wytworzą" większe dziurki. Proszę zobaczyć i spróbować chleba bardziej puszystego i z większymi dziurkami z poniższego przepisu, jest wyborny.
      Chleb na zakwasie z żurawiną
      Oczywiście, zamiast cebuli można dodać różnego rodzaju nasionka lub bakalie.
      Proszę sprawdzić i inne przepisy, jestem przekonana, że znajdziesz coś dla siebie.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂

      Odpowiedz
  3. Anna napisał

    02 września, 2020 at 8:57 am

    Więcej wody, ja dałam 3 szklanki zamiast 1

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 września, 2020 at 10:40 am

      O, to dużo więcej. I wyszedł dobry w konsystencji? Ciasto nie było zbyt lejące? Teraz jest mąka dość wilgotna więc trzeba trochę korygować ilości wody do mąki, ale 2 szklanki więcej do sporo, ale jeśli wyszedł i upiekł się jak należy, to super 🙂 Pozdrawiam serdeczne.

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        08 września, 2020 at 9:19 pm

        No może 2,5,piekę już trzeci raz

        Odpowiedz
  4. Anna napisał

    02 września, 2020 at 7:55 am

    5 gwiazdek
    Wczoraj upiekłam, jest smaczny, pachnący, dałam tylko więcej wody do ciasta właściwego

    Odpowiedz
  5. Tusia napisał

    08 października, 2017 at 8:06 pm

    Jakiej konsystencji ma być ciasto? Mi wychodzi bardzo gęste.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 października, 2017 at 6:25 pm

      Bardzo Cię przepraszam, że dopiero dziś odpowiadam, ale Twój komentarz wpadł do SPAMU 🙁
      Jeśli chodzi o ciasto, to zaczyn jest dość gęsty, ale po 12 godzinach "pracy" rozrzedza się, po dodaniu kolejnych składników na ciasto właściwe znów staje się gęstsze, ale taka jest jego uroda. Mam nadzieję, że chleb po upieczeniu jest wilgotny i sprężysty no i oczywiście smaczny 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  6. Nashelly napisał

    14 maja, 2013 at 11:52 pm

    Ubóstwiam takie zdrowie bochenki! A do tego prażona cebulka - niebo w gębie 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 maja, 2013 at 7:31 pm

      Polecam, chlebek jest naprawdę wyborny:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.