Zapach, który unosi się podczas pieczenia, jest tak cudowny, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem gorącej kromki świeżego chleba. Prażona cebulka daje wspaniały, lekko słodkawy smak pieczywu. I musi tutaj być właśnie prażona cebulka, a nie surowa lub duszona! Prażoną cebulę możecie kupić lub przygotować sami, ważne, żeby była chrupiąca i słodka. Chleb ten jak każdy chleb na zakwasie potrzebuje czasu, ale nie jest pracochłonny. Wystarczy kilka chwil poświęcić na wymieszanie ciasta, a reszta w zasadzie zrobi się sama.
Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą najlepiej smakuje z różnego rodzaju serami, suszonymi pomidorami, awokado i kiełkami. Pyszności, koniecznie spróbujcie.
📖 Przepis
Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 300 g zakwasu żytniego
- 200 g wody
- 500 g mąki żytniej typ 720
Składniki na ciasto właściwe
- 200 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli morskiej
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej
- 35 g prażonej cebulki
- odrobina czarnuszki do posypania chleba (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Składniki na zaczyn wymieszać w dużej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 12 godzin w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe (zaczynając od wody), wymieszać mikserem z odpowiednią końcówką (typ hak) lub łyżką, do połączenia się wszystkich produktów, ponownie przykryć folią i odstawić na około 4 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przygotować formy do pieczenia ciasta ( ja użyłam dwóch keksówek o wymiarach 23 x 13 cm i 32 x 13 cm ) smarując olejem i wysypując je otrębami.
- Wyrośnięte ciasto przerobić krótko, a następnie rozdzielić do foremek. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 210 st C.
- Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno, szklankę kostek lodu lub spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza 5 - 6 razy powinno wystarczyć. Natychmiast wstawić chleb.
- Chleb piec przez 1 godzinę, po 45 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 st C. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremek na kratkę i wystudzić.
- Smacznego!
📋 Notatki
Zaczyn na chleb najlepiej zrobić wieczorem, a następnego dnia wymieszać pozostałe składniki i upiec:) Chleb zaraz po wyjęciu z piekarnika można "pomalować" wodą, dzięki temu skórka będzie błyszcząca. Wystarczy do szklanki nalać wodę i pędzlem kilak razy pomalować wierzch gorącego chleba.
Lidka napisał
Pani Aniu bardzo dziękuję za pomoc, będę działać i odszukam przepis na ten chleb z żurawiną (wyborny:) )
Pozdrawiam serdecznie
Lidia
Lidka napisał
Dzień dobry, moje pytania są następujące:
1. Jaka jest różnica, czy chleb od razu wyrasta w foremce, czy musi być najpierw w misce a potem w blaszce- kolejne wyrastanie?To drugie wyrastanie w chleba już w blaszce ile tra?
Nie można od razu tego połączyć?Nie rozumiem tej metody.
2. Czy mąki można mieszać?i czy wówczas proporcje wody się zmieniają?
3. I co zrobić aby miąższ chleba był spręzysty i miała duże dziurki?od czego to zależy? od konsystencji ciasta, mąk?A czy zamiast cebulki....coś innego???
Z góry bardzo dziękuję i liczne na odpowiedzi, bo jestem ciekawa tego przepisu.
Pozdrawiam
Anna napisał
Dzień dobry.
1. Chleb w tej wersji, czyli klasycznej trójfazowej potrzebuje po wyrobieniu ciasta właściwego dwukrotnego wyrastania. Dzięki temu dzikie drożdże mają czas, aby się rozmnożyć, a ciasto mogło urosnąć. Ile trwa drugie wyrastanie w blaszce? To zależy od temperatury otoczenia i mocy naszego zakwasu. Może to trwać do 70 do 120 minut w chłodnych pomieszczeniach nawet dłużej. Chleb w foremce przed pieczeniem musi wyrosnąć, jeśli wstawimy niewyrośnięty chleb do piekarnika niestety, to będzie płaski i ciężki.
2. Oczywiście mąki można mieszać, tak jak jest to w przepisie lub stworzyć swoją mieszankę. Jeśli chodzi o dodatek wody, to trzeba działać intuicyjnie. Nie jestem w stanie powiedzieć ile wody i czy w ogóle trzeba byłoby dodać, ponieważ nie wiem jakich mąk chciałabyś użyć.
3. Chleb z dużymi dziurkami to zazwyczaj chleb z większym udziałem mąki pszennej, dobrze wyrobiony gluten pięknie uniesie nasz wypiek. Do chleba z większym udziałem mąki żytniej można dodać płaską łyżeczkę drożdży, które napuszą ciasto i "wytworzą" większe dziurki. Proszę zobaczyć i spróbować chleba bardziej puszystego i z większymi dziurkami z poniższego przepisu, jest wyborny.
Chleb na zakwasie z żurawiną
Oczywiście, zamiast cebuli można dodać różnego rodzaju nasionka lub bakalie.
Proszę sprawdzić i inne przepisy, jestem przekonana, że znajdziesz coś dla siebie.
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂
Anna napisał
Więcej wody, ja dałam 3 szklanki zamiast 1
Anna napisał
O, to dużo więcej. I wyszedł dobry w konsystencji? Ciasto nie było zbyt lejące? Teraz jest mąka dość wilgotna więc trzeba trochę korygować ilości wody do mąki, ale 2 szklanki więcej do sporo, ale jeśli wyszedł i upiekł się jak należy, to super 🙂 Pozdrawiam serdeczne.
Anna napisał
No może 2,5,piekę już trzeci raz
Anna napisał
Wczoraj upiekłam, jest smaczny, pachnący, dałam tylko więcej wody do ciasta właściwego
Tusia napisał
Jakiej konsystencji ma być ciasto? Mi wychodzi bardzo gęste.
Anna napisał
Bardzo Cię przepraszam, że dopiero dziś odpowiadam, ale Twój komentarz wpadł do SPAMU 🙁
Jeśli chodzi o ciasto, to zaczyn jest dość gęsty, ale po 12 godzinach "pracy" rozrzedza się, po dodaniu kolejnych składników na ciasto właściwe znów staje się gęstsze, ale taka jest jego uroda. Mam nadzieję, że chleb po upieczeniu jest wilgotny i sprężysty no i oczywiście smaczny 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Nashelly napisał
Ubóstwiam takie zdrowie bochenki! A do tego prażona cebulka - niebo w gębie 😉
Anna napisał
Polecam, chlebek jest naprawdę wyborny:)