Ciastka, ciasteczka, ciastunia to najpopularniejszy wypiek w ostatnim czasie w mojej kuchni, a piekę ich po kilka blach każdego dnia! Ogromne ilości ciasteczek są dla znajomych i rodziny, których obdarowujemy w okresie świątecznym domowymi wypiekami. Na stronie jest już spory zestaw ciastek, z którego możecie skorzystać i upiec prezenty do zjedzenia. Dla tych, co im zawsze mało mam jeszcze jeden świetny przepis. Ciasteczka korzenne to efekt połączenia kuchni Bliskiego Wschodu i Europu ciasteczka mają w sobie coś z pierniczków i odrobinę z włoskich aromatycznych ciasteczek korzennych. Zaraz po upieczeniu są miękkie, a po kilku dniach w szczelne zamkniętym pojemniku robią się chrupiące. Ciasteczka korzenne są bardzo smaczne o wyraźnej nucie piernikowej idealne na okres zimowy. Wspaniale smakują z kubkiem kawy!
📖 Przepis
Ciasteczka korzenne
🥘 Składniki
- 60 g rodzynek
- 60 g suszonej żurawiny
- 3 łyżki koniaku (brandy lub innego alkoholu)
- 150 g gorzkiej czekolady (posiekanej w kostkę)
- 240 g mąki pszennej
- ½ łyżki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ½ łyżeczki imbiru mielonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 120 g miękkiego masła
- 120 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub cukru waniliowego)
- 1 łyżka otartej skórki cytryny i pomarańczy
- 1 małe jajko
Dodatkowo na lukier
- 4 łyżki soku z cytryny
- 170 g cukru pudru
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
🔪 Instrukcje
- Rodzynki/żurawinę namoczyć w alkoholu przez 10 minut. W misce umieścić składniki suche, wymieszać.
- Do drugiej miski włożyć miękkie masło, skórkę z cytryny i pomarańczy i wanilię, krótko ubijać do połączenia się składników, następnie dodać jajko oraz suche składniki zmiksować do ich połączenia na koniec dodać rodzynki/żurawinę i ponownie wymieszać. Miskę z ciastem wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby ciasto stwardniało.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C bez termoobiegu lub do 170 st C z termoobiegiem.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odmierzać kawałki o wadze 50 g, formować w dłoniach kulki, układać na blaszce z zachowaniem odstępów. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut.
- Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier, wystarczy wymieszać składniki do ich połączenia.
- Po upieczeniu wyjąć na kratkę i pozostawić do wystygnięcia. Kiedy ciasta są jeszcze gorące pomalować je lukrem i udekorować kilkoma kostkami kandyzowanej skórki pomarańczy.
Przepis podejrzany u Yotama Ottolenghi.
Comments
No Comments