Świąteczne ciastka czekoladowe z miękkim środkiem w chrupiącej skórce to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, która przenosi nas w magię Bożego Narodzenia. Zewnętrzna warstwa ciastek jest lekko chrupiąca, a w środku kryje się miękka, wilgotna tekstura, która delikatnie rozpływa się w ustach. Kawałki czekolady, które rozpływają się podczas pieczenia, nadają ciasteczkom intensywny, głęboki smak. W połączeniu z subtelną nutą wanilii ciasteczka nabierają świątecznego charakteru, otulając zapachem cały dom. Każdy kęs to jak mała chwila radości, idealna na zimowe popołudnia przy kominku. Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem, to nie tylko wspaniały deser, ale też i prezent dla najbliższych!
🍫 Składniki na ciastka
Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Do miski miksera włóż miękkie masło i cukier, zmiksuj przez 3 minuty, następnie dodaj pozostałe składniki poza czekoladą, wymieszaj ciasto do połączenia.
Czekoladę pokrój na drobne kawałeczki, ¾ wsyp do miski z ciastem i wymieszaj
🥣 Wykonanie
Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Przy pomocy łyżki do nakładania lodów nakładaj porcje z zachowaniem odstępów między ciastkami. Każdą kuleczkę ciasta lekko naciśnij dłonią i spłaszcz. W każde ciasteczko włóż pozostałą część kawałeczków czekolady.
Blachę z ciastkami wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ciastka przez 13-15 minut. Po upieczeniu ciastka przełóż na kratkę i wystudź.
Po całkowitym wystudzeniu ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
🍪 Inne przepisy na pyszne ciastka
Do zjedzenia ciastek czekoladowych nie trzeba większości z Was namawiać i jeśli macie ochotę na więcej, to zapraszam na przepis na ciastka podwójnie czekoladowe. Skrywają one w swoim wnętrzu bakalie i dwa rodzaje czekolady, są obłędne. Pozostałe propozycje również powinny Wam posmakować, spróbujcie koniecznie.
📖 Przepis
Miękkie ciastka czekoladowe
🥘 Składniki
- 115 g miękkiego masła
- 80 g białego cukru (może być puder lub drobny)
- 90 g cukru trzcinowego
- 130 g mąki pszennej (typ 450 lub 500)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g ciemnego kakao
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ⅛ łyżeczki soli
- 1 łyżka mleka
- 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st C.
- Do miski miksera włóż miękkie masło i cukier, zmiksuj przez 3 minuty, następnie dodaj pozostałe składniki poza czekoladą, wymieszaj ciasto do połączenia składników.
- Czekoladę pokrój na drobne kawałeczki, ¾ wsyp do miski z ciastem i wymieszaj.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Przy pomocy łyżki do nakładania lodów nakładaj porcje z zachowaniem odstępów między ciastkami. Każdą kuleczkę ciasta lekko naciśnij dłonią i spłaszcz. W każde ciasteczko włóż pozostałą część kawałeczków czekolady.
- Blachę z ciastkami wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ciastka przez 13-15 minut. Po upieczeniu ciastka przełóż na kratkę i wystudź. Po całkowitym wystudzeniu ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Comments
No Comments