Ciasto marchewkowe to jedno z najpopularniejszych ciast, kochane na całym świecie za łatwość wykonania i pyszny smak. Dziś zaproponuję Wam sprawdzony przepis na proste ciasto marchewkowe z kremem z lekkiego serka twarożkowego typu Philadelphia. Serek możecie oczywiście zastąpić kremowym mascarpone. Ciasto jest bardzo proste i zawsze wychodzi bardzo smaczne. Procedury przygotowania są proste i przypominają przygotowanie ciasta na muffiny. W jednej misce mieszamy składniki suche w drugiej dodatki, a w kolejnej ubijamy jajka z cukrem. Po wymieszaniu wszystkich składników pozostaje upieczenie i przełożenie ciasta kremem. Piekąc dane ciasto po raz pierwszy, często pojawiają się pytania, na które odpowiadam w dziale FAQ.
Z przygotowaniem przepisu na ciasto marchewkowe zwlekałam dość długo. Te, które jadłam do tej pory, nie posmakowały mi na tyle, żeby je powtarzać w domu. Większość ciast marchewkowych, była gliniasta, ciężka lub miała dziwny mdły smak. Ciasto z dzisiejszego przepisu jest idealne, koniecznie spróbujcie! Pamiętajcie, że jeśli przyprawy zaproponowane w przepisie nie odpowiadają waszemu podniebieniu, to możecie je zamienić na inne korzenne smaki.
Przejdź do:
Wracając do dzisiejszego przepisu na ciasto marchewkowe z orzechami. Wyszło niesamowicie smaczne! Pierwsza porcja ciasta, jaką upiekłam, zniknęła w ciągu dwóch dni, a jest to duża porcja! Średnia córka zakochała się w nim i jeśli by jej nie powstrzymywać to zjadłaby sama całą porcję. Ciasto jest wilgotne, kremowe i puszyste, a dzięki włoskim orzechom i rodzynkom ma wspaniały smak! Jest sporo przepisów, w których ciasto serwuje się bez żadnych dodatków, ale moim zdaniem ciasto marchewkowe smakuje najlepiej z lekkim kremem z dodatkiem kremowego twarożku. Krem dodaje mu niesamowitego kopa, koniecznie wypróbujcie dzisiejszy przepis. Zapraszam również na inne ciasta z wykorzystaniem warzyw. Pyszne puszyste ciasto z dodatkiem szpinaku czyli leśny mech lub z brownie z cukinią.
🥘 Składniki na ciasto z orzechami
Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.
🥘 Składniki na krem
Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.
🔪 Instrukcje krok po kroku
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i kardamon, wymieszać. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki/żurawinę. W trzeciej misce ubić jajka na puszystą masę z dodatkiem cukru, kiedy masa będzie puszysta i jasna można dolać olej, ubijać całość jeszcze przez chwilę.
Piec przez 40 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika, chwytając za papier przenieść ciasto na kratkę i całkowicie wystudzić.
Do miski włożyć miękkie masło, ubić z dodatkiem cukru pudru na jasną puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodać serek, delikatnie zmiksować od połączenia wszystkich składników.
Zimne ciasto przekroić na dwa blaty (poziomo), zdjąć górną część, a na dolnej rozsmarować większą część kremu, nałożyć górny blat ciasta lekko docisnąć, na wierzchu rozsmarować pozostałą część kremu.
❓ FAQ przepis na ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe najlepiej smakuje z lekkimi kremami śmietankowymi. Polecam krem z dodatkiem serka Philadelphia. Można zamiast niego użyć serka mascarpone lub kremowego serka śmietankowego.
Ciasto pieczemy w 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki. Oczywiście można też piec ciasto przy użyciu termoobiegu, ale w tym przypadku ciasto pieczemy krócej. Zawsze po około 30 minutach pieczenia sprawdźcie ciasto przy pomocy patyczka. Wbijcie patyczek do szaszłyków w środek ciasta i sprawdźcie, czy wychodzi suchy. Jeśli jest suchy, nieoblepiony surowym ciastem to znak, że ciasto jest już gotowe.
Można powiedzieć, że ciasta z dodatkiem warzyw są zdrowsze niż bez nich ;). Tutaj wypełniaczem jest marchewka, więc zdrowa jest marchew oraz orzechy i bakalie.
Ciasto można przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia. Przed podaniem warto wyjąć troszkę wcześniej, aby osiągnęło temperaturę pokojową, będzie smaczniejsze.
Ciasto marchewkowe można podawać bez dekoracji. Oczywiście można udekorować je tym samym kremem. W tym celu zwiększcie ilość składników na krem do ciasta o ½, to wystarczy, aby pokryć wierzch ciasta. N akrem można posypać siekane wcześniej uprażone orzechy lub kolorową posypkę.
Ciasto jest dość ciężkie, dlatego też w tym przepisie sprawdzi się najlepiej mąka biała pszenna typ od 450 do 550. Odpowiednią będzie również mąka orkiszowa biała. Mąki z pełnego przemiału będą zbyt "mocne" i mogą spowodować, że ciasto będzie ciężkie.
Nie próbowałam w takiej wersji, ale powinna się nadać tego typu mieszanka mąk bezglutenowych.
Marchew ścieramy na oczkach średnich lub grubych.
Są przepisy, które w swoim składzie jajek nie mają, ale są to zupełnie inne przepisy i nie polecam przerabiać tej receptury na wersję bez jaj. W cieście bez jaj będą zupełnie inne proporcje składników i nie wystarczy, jajka zamienić na np. banany.
Ciasto może być gorzkie jeśli przesadzimy z przyprawami. Choć najczęściej winna bywa sama marchew. Marchewka słabej jakości, mocno pędzona nawozami jest bywa gorzka. Najlepiej spróbować każdą marchewkę przed jej starciem.
🥕 Inne propozycje na podobne przepisy
Poza ciastem marchewkowym możemy przygotować jeszcze inne smakołyki z wykorzystaniem marchewki. Koniecznie spróbujcie ciasta marchewkowego z kremem czekoladowym. To bardzo smaczna wersja. Można przygotować również tort marchewkowy, który można przygotować na urodzinowe przyjęcie.
📖 Przepis
Ciasto marchewkowe
🍽 Sprzęt kuchenny
- Mikser
🥘 Składniki
- 260 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki soli
- 360 g marchewki (startej na tartce o średnich oczkach)
- 80 g orzechów włoskich (grubo posiekanych czyli ¾ szklanki)
- 60 g wiórków koksowych (czyli ¾ szklanki)
- 85 g rodzynek lub suszonej żurawiny (czyli ½ szklanki)
- 190 g cukru
- 235 ml oleju roślinnego
- 4 duże jajka
Składniki na krem
- 400 g serka śmietankowego (może to być serek Philadelphia lub inny tego typu o kremowej konsystencji)
- 115 g masła
- 45 g cukru pudru
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do dużej miski przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i kardamon, wymieszać. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki/żurawinę. W trzeciej misce ubić jajka na puszystą masę z dodatkiem cukru, kiedy masa będzie puszysta i jasna można dolać olej, ubijać całość jeszcze przez chwilę.
- Następnie dodać masę do składników suchych, wymieszać do połączenia się, mieszamy mikserem na średnich obrotach.
- Na koniec łączymy ciasto ze startą marchewką, masę mieszamy przy pomocy szpatułki do dokładnego połączenia się całej masy. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez 40 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika, chwytając za papier przenieść ciasto na kratkę i całkowicie wystudzić.
- Do miski włożyć miękkie masło, ubić z dodatkiem cukru pudru na jasną puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodać serek, delikatnie zmiksować od połączenia wszystkich składników.Zimne ciasto przekroić na dwa blaty (poziomo), zdjąć górną część, a na dolnej rozsmarować większą część kremu, nałożyć górny blat ciasta lekko docisnąć, na wierzchu rozsmarować pozostałą część kremu.
kasiac napisał
Ciasto marchewkowe, to jedno z moich ulubionych ciast! I tez najbardziej mi smakuje z twarożkowym kremem!
Anna napisał
Krem twarożkowy bardzo pasuje, mniam... 🙂