Ciasto marchewkowe to jedno z najpopularniejszych ciast, kochane na całym świecie za łatwość wykonania i pyszny smak. Dziś zaproponuję Wam sprawdzony przepis na proste ciasto marchewkowe z kremem z lekkiego serka twarożkowego typu Philadelphia. Serek możecie oczywiście zastąpić kremowym mascarpone. Ciasto jest bardzo proste i zawsze wychodzi bardzo smaczne. Procedury przygotowania są proste i przypominają przygotowanie ciasta na muffiny. W jednej misce mieszamy składniki suche w drugiej dodatki, a w kolejnej ubijamy jajka z cukrem. Po wymieszaniu wszystkich składników pozostaje upieczenie i przełożenie ciasta kremem. Piekąc dane ciasto po raz pierwszy, często pojawiają się pytania, na które odpowiadam w dziale FAQ.
Z przygotowaniem przepisu na ciasto marchewkowe zwlekałam dość długo. Te, które jadłam do tej pory, nie posmakowały mi na tyle, żeby je powtarzać w domu. Większość ciast marchewkowych, była gliniasta, ciężka lub miała dziwny mdły smak. Ciasto z dzisiejszego przepisu jest idealne, koniecznie spróbujcie! Pamiętajcie, że jeśli przyprawy zaproponowane w przepisie nie odpowiadają waszemu podniebieniu, to możecie je zamienić na inne korzenne smaki.
Przejdź do:
Wracając do dzisiejszego przepisu na ciasto marchewkowe z orzechami. Wyszło niesamowicie smaczne! Pierwsza porcja ciasta, jaką upiekłam, zniknęła w ciągu dwóch dni, a jest to duża porcja! Średnia córka zakochała się w nim i jeśli by jej nie powstrzymywać to zjadłaby sama całą porcję. Ciasto jest wilgotne, kremowe i puszyste, a dzięki włoskim orzechom i rodzynkom ma wspaniały smak! Jest sporo przepisów, w których ciasto serwuje się bez żadnych dodatków, ale moim zdaniem ciasto marchewkowe smakuje najlepiej z lekkim kremem z dodatkiem kremowego twarożku. Krem dodaje mu niesamowitego kopa, koniecznie wypróbujcie dzisiejszy przepis. Zapraszam również na inne ciasta z wykorzystaniem warzyw. Pyszne puszyste ciasto z dodatkiem szpinaku czyli leśny mech lub z brownie z cukinią.
🥘 Składniki na ciasto z orzechami
Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.
🥘 Składniki na krem
Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.
🔪 Instrukcje krok po kroku
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i kardamon, wymieszać. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki/żurawinę. W trzeciej misce ubić jajka na puszystą masę z dodatkiem cukru, kiedy masa będzie puszysta i jasna można dolać olej, ubijać całość jeszcze przez chwilę.
Następnie dodać masę do składników suchych, wymieszać do połączenia się, mieszamy mikserem na średnich obrotach.
Na koniec łączymy ciasto ze startą marchewką, masę mieszamy przy pomocy szpatułki do dokładnego połączenia się całej masy. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 40 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika, chwytając za papier przenieść ciasto na kratkę i całkowicie wystudzić.
Do miski włożyć miękkie masło, ubić z dodatkiem cukru pudru na jasną puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodać serek, delikatnie zmiksować od połączenia wszystkich składników.
Zimne ciasto przekroić na dwa blaty (poziomo), zdjąć górną część, a na dolnej rozsmarować większą część kremu, nałożyć górny blat ciasta lekko docisnąć, na wierzchu rozsmarować pozostałą część kremu.
❓ FAQ przepis na ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe najlepiej smakuje z lekkimi kremami śmietankowymi. Polecam krem z dodatkiem serka Philadelphia. Można zamiast niego użyć serka mascarpone lub kremowego serka śmietankowego.
Ciasto pieczemy w 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki. Oczywiście można też piec ciasto przy użyciu termoobiegu, ale w tym przypadku ciasto pieczemy krócej. Zawsze po około 30 minutach pieczenia sprawdźcie ciasto przy pomocy patyczka. Wbijcie patyczek do szaszłyków w środek ciasta i sprawdźcie, czy wychodzi suchy. Jeśli jest suchy, nieoblepiony surowym ciastem to znak, że ciasto jest już gotowe.
Można powiedzieć, że ciasta z dodatkiem warzyw są zdrowsze niż bez nich ;). Tutaj wypełniaczem jest marchewka, więc zdrowa jest marchew oraz orzechy i bakalie.
Ciasto można przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia. Przed podaniem warto wyjąć troszkę wcześniej, aby osiągnęło temperaturę pokojową, będzie smaczniejsze.
Ciasto marchewkowe można podawać bez dekoracji. Oczywiście można udekorować je tym samym kremem. W tym celu zwiększcie ilość składników na krem do ciasta o ½, to wystarczy, aby pokryć wierzch ciasta. N akrem można posypać siekane wcześniej uprażone orzechy lub kolorową posypkę.
Ciasto jest dość ciężkie, dlatego też w tym przepisie sprawdzi się najlepiej mąka biała pszenna typ od 450 do 550. Odpowiednią będzie również mąka orkiszowa biała. Mąki z pełnego przemiału będą zbyt "mocne" i mogą spowodować, że ciasto będzie ciężkie.
Nie próbowałam w takiej wersji, ale powinna się nadać tego typu mieszanka mąk bezglutenowych.
Marchew ścieramy na oczkach średnich lub grubych.
Są przepisy, które w swoim składzie jajek nie mają, ale są to zupełnie inne przepisy i nie polecam przerabiać tej receptury na wersję bez jaj. W cieście bez jaj będą zupełnie inne proporcje składników i nie wystarczy, jajka zamienić na np. banany.
Ciasto może być gorzkie jeśli przesadzimy z przyprawami. Choć najczęściej winna bywa sama marchew. Marchewka słabej jakości, mocno pędzona nawozami jest bywa gorzka. Najlepiej spróbować każdą marchewkę przed jej starciem.
🥕 Inne propozycje na podobne przepisy
Poza ciastem marchewkowym możemy przygotować jeszcze inne smakołyki z wykorzystaniem marchewki. Koniecznie spróbujcie ciasta marchewkowego z kremem czekoladowym. To bardzo smaczna wersja. Można przygotować również tort marchewkowy, który można przygotować na urodzinowe przyjęcie.
📖 Przepis
Ciasto marchewkowe
🍽 Sprzęt kuchenny
- Mikser
🥘 Składniki
- 260 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki soli
- 360 g marchewki (startej na tartce o średnich oczkach)
- 80 g orzechów włoskich (grubo posiekanych czyli ¾ szklanki)
- 60 g wiórków koksowych (czyli ¾ szklanki)
- 85 g rodzynek lub suszonej żurawiny (czyli ½ szklanki)
- 190 g cukru
- 235 ml oleju roślinnego
- 4 duże jajka
Składniki na krem
- 400 g serka śmietankowego (może to być serek Philadelphia lub inny tego typu o kremowej konsystencji)
- 115 g masła
- 45 g cukru pudru
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do dużej miski przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i kardamon, wymieszać. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki/żurawinę. W trzeciej misce ubić jajka na puszystą masę z dodatkiem cukru, kiedy masa będzie puszysta i jasna można dolać olej, ubijać całość jeszcze przez chwilę.
- Następnie dodać masę do składników suchych, wymieszać do połączenia się, mieszamy mikserem na średnich obrotach.
- Na koniec łączymy ciasto ze startą marchewką, masę mieszamy przy pomocy szpatułki do dokładnego połączenia się całej masy. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez 40 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika, chwytając za papier przenieść ciasto na kratkę i całkowicie wystudzić.
- Do miski włożyć miękkie masło, ubić z dodatkiem cukru pudru na jasną puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodać serek, delikatnie zmiksować od połączenia wszystkich składników.Zimne ciasto przekroić na dwa blaty (poziomo), zdjąć górną część, a na dolnej rozsmarować większą część kremu, nałożyć górny blat ciasta lekko docisnąć, na wierzchu rozsmarować pozostałą część kremu.
kasiac napisał
Ciasto marchewkowe, to jedno z moich ulubionych ciast! I tez najbardziej mi smakuje z twarożkowym kremem!
Anna napisał
Krem twarożkowy bardzo pasuje, mniam... 🙂