Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Napoje i koktaile

Cold brew

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 18 sie, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Cold brew od niedawna podbija serca kawoszy w naszym kraju. Bardzo mnie to cieszy, ponieważ jest to naprawdę bardzo dobry szlachetny napój! Kawa ta to najłatwiejsza kawa do przygotowania w domu! Wystarczy zalać grubo zmielone ziarna kawy zimną wodą i pozostawić na około 12 godzin, aby kawa "zaparzyła się". Do przygotowania tego napoju będzie potrzebna dobra kawa zmielona tak, jak do ekspresu przelewowego. Można również poprosić w sklepie z dobrymi kawami o zmielenie porcji na cold brew. Fachowiec w sklepie zrobi to idealnie, a my będziemy mieli pewność, że ziarenka mają odpowiednią frakcję.

W szklane pełnej kostek lodu znajduje się kawa, ktoś dolewa mleko ze szklanej butelki.
Cold brew
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcja
  • 🫖 W czym przygotować kawę?
  • 🥛 Z jakimi dodatkami pić kawę?
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 100 g kawy (dość grubo mielonej)
  • 1 litr wody (zimnej)

🔪 Instrukcja

  • Kawę mieliny dość grubo tak, jak do ekspresu przelewowego lub kupujemy kawę odpowiednio zmieloną. Kawę wsypujemy do dużego słoja lub dzbanka i zalewamy zimną wodą. Naczynie z kawą przykrywamy i odstawiamy na 12 do 18 godzin.
  • Po minimalnym upływie czasu "parzenia" kawy czyli po 12 godzinach, kawę filtrujemy. Możemy do tego użyć papierowych filtrów takich, jak do parzenia kawy w ekspresie przelewowym. Najlepiej podwójnie złożonych, może też być zwykłe sitko wyłożone gazą lub specjalny słój do z filtrem "parzenia" cold brew.
  • Po przefiltrowaniu otrzymujemy koncentrat, który podajemy w proporcjach 2:1 (woda/mleko:kawy). Oczywiście podajemy z lodem, można dodać syropy smakowe. Kawę, której nie wykorzystamy przechowujemy w lodówce przez około tydzień w zamkniętym naczyniu.

🫖 W czym przygotować kawę?

Kawa "parzona" na zimno charakteryzuje się łagodnym smakiem i niezwykłym wręcz obłędnym aromatem! Kolejnym plusem tej kawy jest jej niska kwasowość. Pojawia się pytanie, w czym i jak przygotować taką kawę? To banalnie proste, do przygotowania wystarczy zwykły słój, dzbanek lub specjalne naczynie przeznaczone do tego celu. To nie ma większego znaczenia ważne, żeby naczynie było odpowiednio duże, aby pomieścić litr wody i kawę. Do przefiltrowania przyda się podwójny filtr do kawy przelewowej lub zwykłe sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy albo specjalny zestaw.

🥛 Z jakimi dodatkami pić kawę?

Po przefiltrowaniu możemy od razu podawać kawę do picia najlepiej z dużą ilością lodu, mlekiem, syropami smakowymi lub innymi dodatkami. Kawę można przechowywać w lodówce około 7-8 dni. Oczywiście w zamkniętym naczyniu, aby aromat nie ulatniał się, kawa nawet po kilku dniach nie traci swoich walorów smakowych. Jeśli chodzi o proporcje, to w sieci można znaleźć różne wersje i najlepiej dopasować je do swoich upodobań. Trzeba jednak mieć jakąś bazę do poszukiwań swojego idealnego smaku. Dziś zaproponowałam Wam porcję 100 g kawy "zaparzonej" w 1 litrze wody. Taka porcja, pozwala uzyskać koncentrat, który podajemy w następujących proporcjach. Proporcja 2:1, czyli dwie porcje wody lub porcja wody i porcja mleka na jedną dawkę kawy. Wypróbujcie i stwórzcie własną idealną kawę 🙂

📖 Przepis

Kawa na zimno szklance z lodem w tle kawa w butelce i mleko.
Print Pin
5 z 4 głosów

Cold brew

Kawa "parzona"na zimno, pyszna orzeźwiająca, koniecznie spróbujcie.
Autor Anna
Kuchnia Raw
Rodzaj Napoje
Przygotowanie 5 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 g kawy (dość grubo mielonej)
  • 1 litr wody (zimnej)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Kawę mieliny dość grubo tak, jak do ekspresu przelewowego lub kupujemy kawę odpowiednio zmieloną do cold brew. Kawę wsypujemy do dużego słoja lub dzbanka i zalewamy zimną wodą. Naczynie z kawą przykrywamy i odstawiamy na 12 do 18 godzin.
  • Po minimalnym upływie czasu "parzenia" kawy czyli po 12 godzinach, kawę filtrujemy, możemy do tego użyć papierowych filtrów takich, jak do parzenia kawy w ekspresie przelewowym, najlepiej podwójnie złożonych, może też być zwykłe sitko wyłożone gazą lub specjalny słój do z filtrem "parzenia" cold brew.
  • Po przefiltrowaniu otrzymujemy koncentrat, który podajemy w proporcjach 2:1 (woda/mleko:kawy). Oczywiście podajemy z lodem, można dodać syropy smakowe. Kawę, której nie wykorzystamy przechowujemy w lodówce przez około tydzień w zamkniętym naczyniu.
  • Smacznego!
  • Mielona kawa w ceglanej miseczce w tle butelka z wodą.
  • Mielone ziarna kawy na ceglastej miseczce w tle butelka z wodą.
Cold Brew
Szklanka z kawą cold brew w tle butelka z kawa i mlekiem,
Cold Brew
  • Szklanka z kawą cold brew obok mleko
  • zalewanie wodą mielonej kawy
Cold Brew

Więcej Przepisy na napoje i koktajle

  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni
  • szklanka z czerwonym napojem z hibiskusa w tle kwiaty i butelka z napojem
    Napój z hibiskusa
  • syrop z kwiatów lipy w butelkach w tle gałązki lipy
    Syrop z kwiatów lipy
  • Domowy syrop z kwiatów akacji

Comments

No Comments

5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.