Wariacja na temat creme brulee powstała z myślą o tych, którzy nie mogą spożywać laktozy. Oryginalny przepis jest na bazie tłustej śmietany, którą zastąpiłam mleczkiem kokosowym. Eksperyment udał się, a zamiana śmietany na mleczko kokosowe, to nie tylko pozbycie się laktozy, ale i fantastyczny efekt smakowy. Krem ma bardzo delikatną konsystencję, a z dodatkiem prawdziwej wanilii i zmiksowanym słodkim owocem mango, to jest poezja smaku, raj dla podniebienia. Jedzenie creme brulee dostarcza nam wielu niespodzianek. Na początku trzeba przebić się przez twardą, karmelową skórkę cukrową, a następnie docieramy do warstwy pysznego kokosowego kremu. Na koniec dostajemy się na spód, gdzie ukryta jest porcja pysznego mango. Czy może być coś lepszego?
Przejdź do:
💡 Wskazówki
Na dno naczynia, w którym piekę porcje kremu, nakładam mus ze świeżego mango. Wiem, że nie zawsze można kupić dojrzałe mango, w takiej sytuacji możecie użyć mango z puszki lub przygotować mus z innych owoców. Fantastycznie będzie komponował się ananas, maliny lub truskawki. Deser po schłodzeniu, a przed podaniem posypujemy cukrem, a następnie karmelizujemy. Żeby cukier był odpowiednio skarmelizowany najlepiej użyć palnika cukierniczego, jeśli go nie macie, możecie wstawić foremki do mocno nagrzanego piekarnika. Piekarnik powinien być ustawiony na opcję grill, a foremki ustawić najbliżej grzałek jak się da. Przypiec krótko do karmelizacji cukru i uzyskania grubej błyszczącej szklanej skórki. Koniecznie spróbujcie, polecam!
📖 Przepis
Creme brulee kokosowy z mango
🥘 Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego
- ziarenka z ½ laski wanilii
- 30 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- ½ dużego dojrzałego mango
- cukier trzcinowy na wierzch (po około 2 łyżeczki na sztukę)
🔪 Instrukcje
- Mleczko kokosowe wlać do garnka z grubym dnem, dodać wyskrobane ziarenka wanilii, zagotować. W garnuszku wymieszać mąkę ziemniaczaną z kilkoma łyżkami wody, dodać do mleczka, zagotować, zdjąć z ognia i wystudzić.
- Mango zmiksować. Żółtka zmiksować z cukrem, krótko tylko do połączenia.
- Do przestudzonej masy kokosowej stopniowo dodać żółtka i 2 łyżki zmiksowanego mango, jeśli okaże się, że w kremie są grudki trzeba przetrzeć go przez sito.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 150 st C.
- Na dno foremek nałożyć porcję mango, tyle by przykryło dno. Następnie wlać masę kokosową. Zagotować wodę w czajniku.
- Do naczynia żaroodpornego wstawić foremki z przygotowanym kremem, do naczynia wlać gorącą wodę tak, aby woda sięgała do ½ wysokości foremek.
- Wstawić do piekarnika, piecz przez 35 minut. Po upieczeniu, wyjąć foremki z brytfanki, pozostawić do wystudzenia, następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem posypać wierzch cukrem trzcinowym, a następnie przypalić palnikiem. Kiedy skorupka stwardnieje można rozkoszować się cudownym smakiem.
- Smacznego!
gin napisał
Mmm, musiał rozpływać się w ustach 🙂
Kasia napisał
Coś dla mnie. Super przepis 🙂
Anna napisał
Polecam, pycha:)))