Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Napoje i koktaile

Ekstrakt z pomarańczy

Aktualizacja: 24 cze, 2020 · Opublikowany: 26 lis, 2015 · przez Anna · 1 komentarz

Skocz do przepisu

Domowy ekstrakt z pomarańczy, a ściślej mówiąc ze skórek pomarańczy to coś, co trzeba przygotować już dziś, aby wzbogacić świąteczne wypieki naturalnym aromatem pomarańczy. Myślę, że warto poświęcić kilkanaście minut na przygotowanie domowego i w 100% naturalnego ekstraktu, a tym samym mieć pewność, że to, co dodajemy do ciast, jest naturalne i zdrowe. Przepisy tego typu nazywam recyklingowe, bo wykorzystują to, co zazwyczaj ląduje w koszu. Tak naprawdę najistotniejszą sprawą jest dokładne wyszorowanie skórek pomarańczy, ponieważ w skórkach owoców siedzi wiele zanieczyszczeń.

W tani i łatwy sposób możemy pozbyć się bakterii i pestycydów, wykorzystując środki, które znajdziemy w każdej kuchni. Mycie podzielone jest na dwa etapy, pierwszy etap usunie bakterie z powierzchni skórek. Należy odmierzyć tyle wody, aby owoce/warzywa można było swobodnie zanurzyć w niej. Na każdy litr wody dodać ½ szklanki octu, owoce moczyć około 3 minut. Drugi etap to kąpiel w wodzie o odczynie alkalicznym. Na każdy litr wody dodać kopiastą łyżkę sody oczyszczonej, dzięki której usuniemy pestycydy ze skórek. Owoce myjemy również przez 3 minuty, a następnie płuczemy w czystej wodzie. Tak przygotowane cytrusy nadają się do tego, aby pozyskać ich aromatyczną skórkę.

📖 Przepis

ekstrakt z pomaranczy
Print Pin
5 z 2 głosów

Ekstrakt z pomarańczy

Ekstrakt z pomarańczy naturalny, idealny do ciast, deserów i drinków
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 6 sztuk pomarańczy (tylko skórka)
  • 300 ml wódki
  • butelka lub słoik

Dodatkowo do mycia owoców

  • ½ szklanki octu (na 1 litr wody)
  • 1 łyżka sody (na litr wody)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Pomarańcze dokładnie wyszorować w kąpieli z dodatkiem octu i sody czyszczonej.
  • Do miski wlać ciepłą wodę w ilości takiej, aby pomarańcze były zanurzone, dolać ocet, owoce moczyć przez 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy owoce i przekładamy jej do drugiej miski z wodą z dodatkiem sody oczyszczonej na kolejne 3 minuty, płuczemy pod bieżącą wodą, wycieramy każdy owoc.
  • Przy pomocy specjalnego nożyka do ścinania skórki lub zwykłego noża obieramy pomarańcze. Jeśli robicie to przy pomocy noża uważajcie, aby skórka była obrana bez białej części, która może nadać gorzki smak naszemu ekstraktowi.
  • Butelkę lub słoik, w którym będziemy przygotowywali ekstrakt należy umyć i wyparzyć.
  • Do przygotowanej butelki/słoika włożyć skórkę, zalać alkoholem, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na około 3-4 tygodnie.
  • Po tym czasie ekstrakt będzie nadawał się już do użycia.
ekstrakt z pomaranczy
ekstrakt z pomaranczy

Więcej Przepisy na napoje i koktajle

  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni
  • szklanka z czerwonym napojem z hibiskusa w tle kwiaty i butelka z napojem
    Napój z hibiskusa
  • syrop z kwiatów lipy w butelkach w tle gałązki lipy
    Syrop z kwiatów lipy
  • Domowy syrop z kwiatów akacji

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. magda napisał

    23 sierpnia, 2018 at 4:49 pm

    Bardzo ciekawy przepis. Robiłam ekstrakt z innego przepisu. Pięknie pachnie w butelce ale niestety po dodaniu do ciasta wogole go nie czuć. Zniechęciło mnie to do domowej produkcji takich rzeczy ale na ten przepis chyba się pokuszę, musi być duzo bardziej intensywny od mojego to i większe prawdopodobieństwo że w cieście też będzie go czuć ?

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.