Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
Strona główna » Przetwory

Galaretka z czerwonej porzeczki

Aktualizacja: 9 sie, 2022 · Opublikowany: 9 sie, 2022 · przez Anna · 1 komentarz

Skocz do przepisu

Galaretka z czerwonej porzeczki to wyborny smak lata zamknięty w słoiku. Lato daje nam wiele owoców, których smakiem możemy cieszyć się w tym okresie, ale też możemy po obróbce cieszyć się ich smakiem w chłodnym jesienno-zimowym czasie. Jednym z takich przepisów jest galaretka z czerwonej porzeczki. Warto zrobić kilka słoiczków, tym bardziej że jest to bardzo prosta sprawa. Do wykonania potrzeba tylko dwóch podstawowych składników, czyli czerwonych porzeczek i cukru. Dodatkowe składniki to naturalna pektyna jabłkowa i odrobina soku z cytryny. Osobiście dodaję pektynę, ponieważ dzięki niej nie muszę długo gotować przetworów owocowych. Długie gotowanie powoduje, że nasze przetwory tracą część cennych składników. Jednak najważniejsze jest to, że nie trzeba dodawać zbyt dużej ilości cukru. Klasyczne przepisy mówią o tym, że do przygotowania galaretki powinniśmy użyć na kilogram owoców, kilograma cukru! Dla mnie jest to zdecydowanie za dużo! Moje wersja jest mocno odchudzona.

galaretka z czerwonej porzeczki na łyżeczce obok liść i owoce porzeczki
galaretka z czerwonej porzeczki
Przejdź do:
  • ⚖️ Składniki na galaretkę
  • 🥄 Wykonanie
  • 🫙 Pasteryzacja słoików
  • 🌡️ Właściwości czerwonych porzeczek
  • 🥤 Inne smakołyki z porzeczek
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

⚖️ Składniki na galaretkę

składniki na galaretkę odmierzone w miseczkach
galaretka z czerwonej porzeczki
  • czerwona porzeczka
  • cukier
  • pektyna
  • sok z cytryny

Dokładne ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🥄 Wykonanie

1

Porzeczki obieramy z szypułek i myjemy. Przekładamy do garnka, który stawiamy na ogniu. Porzeczki w garnku ugniatamy pałką lub łyżką, niezbyt dokładnie chodzi o to, aby szybciej puściły soki. Gotujemy przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas.

porzeczki w białej misce obok cukier
galaretka z czerwonej porzeczki
porzeczki przecierane przez sito
galaretka z czerwonej porzeczki
2

Następnie przecieramy rozgotowane porzeczki przez sito, robimy to dość dokładnie, na sicie powinny zostać pestki i pozostałości skórki.

3

Garnek z uzyskanym przecierem stawiamy na ogniu, dodajemy cukier wymieszany z pektyną i zagotowujemy.

przetarte porzeczki w garnku
galaretka z czerwonej porzeczki
słoiki z galaretką na stole w tle porzeczki i kwiaty
galaretka z czerwonej porzeczki
4

Gorącą galaretkę przekładamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i stawiamy słoiki do góry nogami, czyli na zakrętkach. Pozostawiamy je tak na 10 minut, po tym czasie odwracamy, a po całkowitym wystudzeniu chowamy do chłodnej piwnicy lub spiżarni.

🫙 Pasteryzacja słoików

Słoki z galaretką nie wymagają pasteryzacji, ponieważ wlewamy ją gorącą do słoików. Jeśli jednak obawiacie się, że mogą się zepsuć, szczególnie jeśli słoiki byłyby przechowywane w ciepłej kuchni przez dłuższy czas. Lepiej podać je pasteryzacji. Możecie gotowe słoiki z gorącą jeszcze galaretką wstawić do piekarnika nagrzanego do 110-120 st C. Po około 20 minutach pasteryzacji wyłączyć piekarnik. Słoiki można zostawić w piekarniku do wystudzenia lub wyjąć je gorące, ustawić na blacie, aby wystygły.

Drugi sposób pasteryzacji to pasteryzacja na mokro, czyli w garnku z wodą. Do dużego szerokiego garnka włożyć na dno ściereczkę, wstawić słoiki, jeden obok drugiego. Wlać wodę do ¾ wysokości słoików. Zagotować wodę i od chwili zagotowania pasteryzować około 20 minut. Pilnując, aby woda nie gotowała się bardzo mocno, w garnku powinny delikatnie bulgotać bąbelki wody. Po tym czasie wyjąć słoiki z garnka i ustawić na zakrętkach na 10 minut. Gotowe słoiki przenieść do chłodnej spiżarni lub piwnicy.

🌡️ Właściwości czerwonych porzeczek

Porzeczki mają bardzo wysoką zawartość pektyny, która to reguluje poziom cukru we krwi, usprawnia funkcjonowanie jelit, poprawia perystaltykę i prawidłowe wypróżnianie. Dzięki witaminie PP obniża poziom złego cholesterolu, a wysoka zawartość potasu obniża ciśnienie tętnicze. Ceniona jest za swoje właściwości wzmacniające układ odpornościowy, a to za sprawą dużej ilości witaminy C. Porzeczka poprawia również apetyt, dlatego też warto podawać ją osobą, które cierpią na brak łaknienia.

🥤 Inne smakołyki z porzeczek

Porzeczka czerwona i porzeczka czarna są owocami, z których możemy przygotować wiele przetworów na zimę. Oczywiście zachęcam, aby jeść jak najwięcej świeżych owoców lub przetworzonych na surowo w różnego rodzaju sorbetach czy lodach. Jeśli zechcemy jednak przetworzyć je i przechować na chłodne zimowe dni, to polecam kilka przepisów. Fantastyczny jest skoncentrowany sok, który możemy przygotować w sokowniku lub klasyczne gotowany w garnku. Taki sok rozcieńczamy z wodą uzyskując wspaniały napój do obiadów. Jednym z najlepszych dżemów jest dżem z czarnej porzeczki, który jest niezwykle aromatyczny i świetnie sprawdza się jako dodatek do mazurków, ciast, naleśników czy pączków. Koniecznie spróbujcie torciku na bazie ciasta czekoladowego z musem z czarnej porzeczki, to ciasto jest obłędne.

  • w białej miseczce dżem z czarnej porzeczki w tle słoiczki z dżemem i gałązka porzeczki
    Dżem z czarnej porzeczki
  • torcik z czarna porzeczka
    Torcik z czarną porzeczką
  • paczki z czarna porzeczka
    Pączki z czarną porzeczką
  • sok z porzeczek
    Sok z porzeczek

📖 Przepis

piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
Print Pin
5 z 1 głosu

Galaretka z czerwonej porzeczki

Domowa galaretka idealna do deserów, naleśników i innych smakołyków.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przetwory
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg czerwonej porzeczki
  • 250 g cukru
  • 8-15 g pektyny jabłkowej (ilość zależy od producenta pektyny)
  • 2 łyżki soku z cytryny
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie galaretki

  • Porzeczki obieramy z szypułek i myjemy. Przekładamy do garnka, który stawiamy na ogniu. Porzeczki w garnku ugniatamy pałką lub łyżką, niezbyt dokładnie chodzi o to, aby szybciej puściły sok. Gotujemy przez około 5-8 minut mieszając co jakiś czas.
    porzeczki w białej misce obok cukier
  • Następnie przecieramy rozgotowane porzeczki przez sito, robimy to dość dokładnie, na sicie powinny zostać pestki i skórki. W skórce znajduje się najwięcej naturalnych pektyn, dlatego też warto wycisnąć je dokładnie.
    porzeczki przecierane przez sito
  • Garnek z uzyskanym przecierem stawiamy na ogniu, dodajemy cukier wymieszany z pektynką i zagotowujemy. Jeśli wasza pektyna wymaga dodania soku z cytryny, dodajcie ją.
    przetarte porzeczki w garnku
  • Słoiki i zakrętki powinny być starannie umyte i wyparzone.
  • Gorącą galaretkę przekładamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i stawiamy słoiki do góry nogami, czyli na zakrętkach. Pozostawiamy je tak na 10 minut, po tym czasie odwracamy, a po całkowitym wystudzeniu chowamy do chłodnej piwnicy lub spiżarni.
    słoiki z galaretką na stole w tle porzeczki i kwiaty
  • Słoki nie wymagają pasteryzacji, ale jeśli obawiacie się, że mogą się zepsuć, szczególnie jeśli byłyby przechowywane w ciepłej kuchni przez dłuższy czas, a nie w chłodnej spiżarni czy piwnicy. Możecie gotowe słoiki z gorącą galaretką wstawić do piekarnika nagrzanego do 110-120 st C. Po około 20 minutach pasteryzacji wyłączyć piekarnik. Słoiki można zostawić w piekarniku do wystudzenia lub wyjąć je gorące, ustawić na blacie, aby wystygły.
  • Drugi sposób pasteryzacji to pasteryzacja na mokro, czyli w garnku z wodą. Do dużego szerokiego garnka włożyć na dno ściereczkę, wstawić słoiki, jeden obok drugiego. Wlać wodę do ¾ wysokości słoików. Zagotować wodę i od chwili zagotowania pasteryzować około 20 minut, pilnując, aby woda nie gotowała się bardzo mocno, w garnku powinny delikatnie bulgotać bąbelki wody.
czerwone porzeczki w misce obok słoiki z galaretką
galaretka z czerwonej porzeczki

Więcej Przepisy na przetwory

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy
  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni

Komentarze

    5 from 1 vote

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Karolina napisał

    07 sierpnia, 2024 at 8:56 pm

    5 gwiazdek
    Wspaniały przepis, rewelacyjny smak! Najlepszy domowy dżemik

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.