• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Hummus z dyni i cieciorki

Hummus z dyni i cieciorki

Aktualizacja: 9 sty, 2019 · Opublikowany: 12 paź, 2012 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Dziś hummus troszkę różniący się od klasycznego libańskiego hummusu, do którego dodałam puree z dyni. Dodatek dyni sprawił, że ma on bardzo delikatną konsystencję jest lekko słodkawy. Kolendra i sok z cytryny dają orzeźwiającą świeżą nutę, a czosnek i papryczka  szczyptę pikanterii. Hummus świetnie smakuje z chlebkiem Naan, chipsami, bagietką lub tortillą. Dziś na obiad podałam hummus z krewetkami, sałatką Coleslaw i chlebkiem Naan. Wyśmienite, proste danie gorąco polecam!

hummus z dyni i ciecierzycy
Print Pin
5 z 2 głosów

Hummus z dyni i cieciorki

Wspaniała jesienna pasta do chleba lub nachosów.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 4
Przygotowanie 5 minutes
Całkowity czas 5 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 230 g cieciorki z puszki
  • 100 g puree z dyni ()
  • 40 g pasty sezamowej tahini
  • garść zielonej kolendry
  • ½ sztuki sok z cytryny
  • sól (do smaku)
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cieciorkę wyjąć z puszki i odsączyć z płynu. W blenderze zmiksować odcedzoną cieciorkę i czosnek na jednolitą masę. Dodać puree z dyni, pastę tahini, sok z cytryny, kolendrę i kminek.
  • Wymieszać dokładnie, doprawić solą i ostrą papryką.
  • Smacznego!
hummus z dyni i ciecierzycy
« Purée z dyni
Bulion warzywny przyrumieniony »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. themuffinmyth napisał

    13 października, 2012 at 1:38 pm

    I did a vegetarian cooking class last year in Thailand and one of the things we made was a pumpkin hummus! This looks really good - what kind of chickpea are you using? Red? Brown? This is a great idea, I'll definitely try the recipe!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 października, 2012 at 2:22 pm

      I used white chickpea. It tastes really great! Where in Thailand did you took your class?

      Odpowiedz
  2. przecinkowa napisał

    12 października, 2012 at 12:13 am

    Uwielbiam hummus - muszę wypróbować w takiej wersji 🙂 Szczególnie, że uwielbiam dynię!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 października, 2012 at 12:26 am

      W takim razie, koniecznie spróbuj, jest świetny:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}