Dziś hummus troszkę różniący się od klasycznego libańskiego hummusu, do którego dodałam puree z dyni. Dodatek dyni sprawił, że ma on bardzo delikatną konsystencję jest lekko słodkawy. Kolendra i sok z cytryny dają orzeźwiającą świeżą nutę, a czosnek i papryczka szczyptę pikanterii. Hummus świetnie smakuje z chlebkiem Naan, chipsami, bagietką lub tortillą. Dziś na obiad podałam hummus z krewetkami, sałatką Coleslaw i chlebkiem Naan. Wyśmienite, proste danie gorąco polecam!
📖 Przepis
Hummus z dyni i cieciorki
Wspaniała jesienna pasta do chleba lub nachosów.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
🔪 Instrukcje
- Cieciorkę wyjąć z puszki i odsączyć z płynu. W blenderze zmiksować odcedzoną cieciorkę i czosnek na jednolitą masę. Dodać puree z dyni, pastę tahini, sok z cytryny, kolendrę i kminek.
- Wymieszać dokładnie, doprawić solą i ostrą papryką.
- Smacznego!
themuffinmyth napisał
I did a vegetarian cooking class last year in Thailand and one of the things we made was a pumpkin hummus! This looks really good - what kind of chickpea are you using? Red? Brown? This is a great idea, I'll definitely try the recipe!
Anna napisał
I used white chickpea. It tastes really great! Where in Thailand did you took your class?
przecinkowa napisał
Uwielbiam hummus - muszę wypróbować w takiej wersji 🙂 Szczególnie, że uwielbiam dynię!
Anna napisał
W takim razie, koniecznie spróbuj, jest świetny:)