Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Knedle i kluski

Kluski śląskie

Aktualizacja: 7 lip, 2020 · Opublikowany: 22 sty, 2014 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Najprostsze kluski z gotowanych ziemniaków jakie można sobie wyobrazić. Kluski śląskie są lekko gumowe, a to za sprawą dodatku mąki ziemniaczanej. Najczęściej podawane z różnego rodzaju sosami grzybowymi lub mięsnymi.

kluski slaskie
Kluski śląskie
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📋 Notatki
  • 🥄 Przygotowanie
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej plus do podsypania blatu
  • 1 średnie jajko opcjonalnie
  • sól

🔪 Instrukcje

  • Moim zdaniem najlepsze ziemniaki na kluski śląskie są z dnia poprzedniego. Proponuje więc ugotować więcej na obiad i zostawić odpowiednią ich ilość na następny dzień, ugotowane i ostudzone ziemniaki przechować w chłodnym miejscu do dnia następnego.
  • Druga szkoła mówi o tym, że ziemniaki na kluski powinny być gorące w momencie przeciskania ich przez praskę, można więc ugotować je w dniu przygotowywania klusek, która wersja będzie bardziej Wam smakowała? wypróbujcie sami 🙂
  • Ziemniaki, w temperaturze pokojowej przeciskamy przez praskę, przekładam na stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko wbijamy w środek, posypujemy odrobiną soli, zagniatamy ciasto.
  • W dużym ganku zagotować wodę z dodatkiem soli.
  • Ciasto podzielić na trzy części, z każdej utoczyć wałek, pokroić na porcje wielkości orzecha włoskiego, z każdej części utoczyć w dłoniach kulkę. Po środku każdej kulki zrobić wgłębienie, wciskając palec do połowy kulki, układać na blacie.
  • Kluski wrzucać na gotującą się wodę, gotujemy około 3 minuty od momentu wypłynięcia, wyjmujemy łyżką cedzakową.

📋 Notatki

Wersja wegańsko-bezglutenowa: Ziemniaki przecisnąć przez praskę, uformować półkulę, którą należy podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, zagnieść ciasto... dalej postępować tak jak w przepisie. Kluski śląskie, po wystudzeniu można przechowywać w lodówce przez 2 - 3 dni pod przykryciem. Kluski odgrzewamy na patelni lub na parze.

🥄 Przygotowanie

Przygotowanie klusek śląskich jest bardzo proste wystarczy znać jedną zasadę. Proporcja ziemniaków do mąki ziemniaczanej powinna wynosić 4:1! Proporcje te można w bardzo prosty sposób określić nie używając wagi. Wystarczy przeciśnięte ziemniaki uformować tak, aby powstała półkula. Następnie podzielić ją na cztery części. Wyjąć jedną z czterech części i w to miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną. W moim przepisie jest jajko i dodatek mąki pszennej, nie jest to konieczne, ale moim zdaniem kluski są lepsze z tymi dodatkami. Podam również wersje wegańsko-bezglutenową. Kluski świetne smakują z masełkiem, parmezanem lub śmietaną, sposobów na ich podanie jest wiele. Smacznego!

📖 Przepis

kluski slaskie
Print Pin
4 z 2 głosów

Kluski śląskie

Jedne z najpopularniejszych polskich klusek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 40
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 3 minuty minuty
Całkowity czas 23 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej (plus do podsypania blatu)
  • 1 średnie jajko (opcjonalnie)
  • sól
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Moim zdaniem najlepsze ziemniaki na kluski śląskie są z dnia poprzedniego, proponuje więc ugotować więcej na obiad i zostawić odpowiednią ich ilość na następny dzień, ugotowane i ostudzone ziemniaki przechować w chłodnym miejscu do dnia następnego.
  • Druga szkoła mówi o tym, że ziemniaki na kluski powinny być gorące w momencie przeciskania ich przez praskę, można więc ugotować je w dniu przygotowywania klusek, która wersja będzie bardziej Wam smakowała? wypróbujcie sami 🙂
  • Ziemniaki, w temperaturze pokojowej przeciskamy przez praskę, przekładam na stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko wbijamy w środek, posypujemy odrobiną soli, zagniatamy ciasto.
  • W dużym ganku zagotować wodę z dodatkiem soli.
  • Ciasto podzielić na trzy części, z każdej utoczyć wałek, pokroić na porcje wielkości orzecha włoskiego, z każdej części utoczyć w dłoniach kulkę. Po środku każdej kulki zrobić wgłębienie, wciskając palec do połowy kulki, układać na blacie.
  • Kluski wrzucać na gotującą się wodę, gotujemy około 3 minuty od momentu wypłynięcia, wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • Smacznego!

📋 Notatki

!Wersja wegańsko-bezglutenowa:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, uformować półkulę, którą należy podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, zagnieść ciasto... dalej postępować tak jak w przepisie wyżej.
Kluski śląskie, po wystudzeniu można przechowywać w lodówce przez 2 - 3 dni pod przykryciem. Kluski odgrzewamy na patelni lub na parze.
  • kluski śląskie zmielone zimniaki, podzielone na cztery części
  • kluski śląskie podzielone na cztery części z odmierzoną ilością mąki
  • kluski śląskie zagniecione ciasto, pokrojone na kawałki
  • kluski śląskie na półmisku ugotowane
Kluski śląskie
kluski śląskie na półmisku
Kluski śląskie

Więcej Przepisy na knedle i kluski

  • kartacze
    Domowe kartacze z mięsem
  • knedle z brzoskwiniami
    Knedle z brzoskwiniami
  • knedle truskawkowe
    Knedle truskawkowe
  • gnocchi z dynia
    Gnocchi z dynią

Komentarze

    4 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    29 stycznia, 2014 at 1:29 pm

    Tak, u mnie w kuchni często kluseczki królują ,bo lubimy wszyscy 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 stycznia, 2014 at 10:44 am

      U mnie dziewczyny oszalały na punkcie kluseczek, to chyba pora zimowa skłania organizm do jedzenia bardziej kalorycznych potraw 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.