Najprostsze kluski z gotowanych ziemniaków jakie można sobie wyobrazić. Kluski śląskie są lekko gumowe, a to za sprawą dodatku mąki ziemniaczanej. Najczęściej podawane z różnego rodzaju sosami grzybowymi lub mięsnymi.
🥘 Składniki
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki pszennej plus do podsypania blatu
- 1 średnie jajko opcjonalnie
- sól
🔪 Instrukcje
- Moim zdaniem najlepsze ziemniaki na kluski śląskie są z dnia poprzedniego. Proponuje więc ugotować więcej na obiad i zostawić odpowiednią ich ilość na następny dzień, ugotowane i ostudzone ziemniaki przechować w chłodnym miejscu do dnia następnego.
- Druga szkoła mówi o tym, że ziemniaki na kluski powinny być gorące w momencie przeciskania ich przez praskę, można więc ugotować je w dniu przygotowywania klusek, która wersja będzie bardziej Wam smakowała? wypróbujcie sami 🙂
- Ziemniaki, w temperaturze pokojowej przeciskamy przez praskę, przekładam na stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko wbijamy w środek, posypujemy odrobiną soli, zagniatamy ciasto.
- W dużym ganku zagotować wodę z dodatkiem soli.
- Ciasto podzielić na trzy części, z każdej utoczyć wałek, pokroić na porcje wielkości orzecha włoskiego, z każdej części utoczyć w dłoniach kulkę. Po środku każdej kulki zrobić wgłębienie, wciskając palec do połowy kulki, układać na blacie.
- Kluski wrzucać na gotującą się wodę, gotujemy około 3 minuty od momentu wypłynięcia, wyjmujemy łyżką cedzakową.
📋 Notatki
Wersja wegańsko-bezglutenowa: Ziemniaki przecisnąć przez praskę, uformować półkulę, którą należy podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, zagnieść ciasto... dalej postępować tak jak w przepisie. Kluski śląskie, po wystudzeniu można przechowywać w lodówce przez 2 - 3 dni pod przykryciem. Kluski odgrzewamy na patelni lub na parze.
🥄 Przygotowanie
Przygotowanie klusek śląskich jest bardzo proste wystarczy znać jedną zasadę. Proporcja ziemniaków do mąki ziemniaczanej powinna wynosić 4:1! Proporcje te można w bardzo prosty sposób określić nie używając wagi. Wystarczy przeciśnięte ziemniaki uformować tak, aby powstała półkula. Następnie podzielić ją na cztery części. Wyjąć jedną z czterech części i w to miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną. W moim przepisie jest jajko i dodatek mąki pszennej, nie jest to konieczne, ale moim zdaniem kluski są lepsze z tymi dodatkami. Podam również wersje wegańsko-bezglutenową. Kluski świetne smakują z masełkiem, parmezanem lub śmietaną, sposobów na ich podanie jest wiele. Smacznego!
📖 Przepis
Kluski śląskie
🥘 Składniki
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki pszennej (plus do podsypania blatu)
- 1 średnie jajko (opcjonalnie)
- sól
🔪 Instrukcje
- Moim zdaniem najlepsze ziemniaki na kluski śląskie są z dnia poprzedniego, proponuje więc ugotować więcej na obiad i zostawić odpowiednią ich ilość na następny dzień, ugotowane i ostudzone ziemniaki przechować w chłodnym miejscu do dnia następnego.
- Druga szkoła mówi o tym, że ziemniaki na kluski powinny być gorące w momencie przeciskania ich przez praskę, można więc ugotować je w dniu przygotowywania klusek, która wersja będzie bardziej Wam smakowała? wypróbujcie sami 🙂
- Ziemniaki, w temperaturze pokojowej przeciskamy przez praskę, przekładam na stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko wbijamy w środek, posypujemy odrobiną soli, zagniatamy ciasto.
- W dużym ganku zagotować wodę z dodatkiem soli.
- Ciasto podzielić na trzy części, z każdej utoczyć wałek, pokroić na porcje wielkości orzecha włoskiego, z każdej części utoczyć w dłoniach kulkę. Po środku każdej kulki zrobić wgłębienie, wciskając palec do połowy kulki, układać na blacie.
- Kluski wrzucać na gotującą się wodę, gotujemy około 3 minuty od momentu wypłynięcia, wyjmujemy łyżką cedzakową.
- Smacznego!
📋 Notatki
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, uformować półkulę, którą należy podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, zagnieść ciasto... dalej postępować tak jak w przepisie wyżej.
Kluski śląskie, po wystudzeniu można przechowywać w lodówce przez 2 - 3 dni pod przykryciem. Kluski odgrzewamy na patelni lub na parze.
JUSTYNA napisał
Tak, u mnie w kuchni często kluseczki królują ,bo lubimy wszyscy 🙂
Anna napisał
U mnie dziewczyny oszalały na punkcie kluseczek, to chyba pora zimowa skłania organizm do jedzenia bardziej kalorycznych potraw 🙂