Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Burgery i kotlety

Kotleciki z quinoa i szpinaku

Aktualizacja: 1 mar, 2020 · Opublikowany: 1 mar, 2020 · przez Anna ·

Skocz do przepisu

Wegetariańska dieta niektórym wydaje się monotonna i niesmaczna, a to nie prawda! Różnego rodzaju kasze i bogaty wybór kolorowych warzyw daje nam wiele możliwości do stworzenia pysznych dań. Dieta wegetariańska powinna być dobrze zbilansowana, urozmaicona i smaczna! Dzisiejsze kotleciki z quinoa i szpinaku to propozycja nie tylko dla wegetarian, to również danie, które powinno znaleźć się w menu mięsożerców.

Bazą do przygotowania kotlecików jest ziarno quinoa. Quinoa może być czarna, biała, czerwona lub ich mieszanka. Quinoa inaczej komosa ryżowa uprawiana w Ameryce Południowej od ponad 4 tysięcy lat, jest szczególnie ceniona za wartości odżywcze. Jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin, składników mineralnych oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Po ugotowaniu quinoa zawiera 72% wody, 21% węglowodanów, 4% białka i 2% tłuszczu, a 100 g ugotowanej komosy ryżowej, to tylko 149 kcal co powinno zachęcić osoby na diecie. Kasza zawiera dużo fosforu, magnezu, cynku, żelaza oraz kwasu foliowego. Zawiera również cenne flawonoidy, ma niski indeks glikemiczny, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu.

Myślę, że walory odżywcze przekonały Was, aby włączyć quinoe do swojej diety. Na początek przygody z komosą ryżową przepis ten będzie idealny. Kotleciki możecie podać z mieszanką świeżych sałat z prostym dressingiem, hummusem oraz gotowaną soczewicą, cieciorką lub fasolką szparagową. Danie z dodatkami można zapakować dziecku do szkoły lub zabrać porcję do pracy. Kotleciki bardzo dobrze smakują na zimno. Lubicie burgery, jeśli tak, to wykorzystajcie je do przygotowania domowych burgerów! W każdej z tych propozycji kotleciki z quinoa i szpinaku będą smakowały wspaniale, zapraszam spróbujcie sami!

📖 Przepis

Kotleciki z quinoa i szpinaku
Print Pin
5 z 1 głosu

Kotleciki z quinoa i szpinaku

Wegetariańskie lekkie kotleciki, idealne na obiad
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Danie główne
Porcji 6
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 szklanka kaszki quinoa (sucha) (czarna lub jasna)
  • 2 szklanki wody
  • 4 średnie jajka
  • 200 g sera feta
  • ¾ szklanki płatków owsianych górskich
  • 120 g świeżego szpinaku
  • sól i pieprz (do smaku)
  • 1 garść szczypiorku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy (lub tarta bułka)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Quinoe ugotować w dwóch szklankach wody z dodatkiem soli, gotujemy przez około 20 minut na średnim ogniu, powinna wchłonąć całą wodę. Po ugotowaniu odstawić pod przykryciem na około 30 minut.
  • Szpinak umyć i osuszyć, pokroić. Do przestudzonej quinoa dodać szpinak, jajka, pokruszoną fetę, płatki owsiane oraz pozostałe składniki wraz z przyprawami i posiekaną zieleniną. Wymieszać najlepiej ręką, masa powinna być lekko klejąca w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki lub tartej bułki. Wyrobioną masę włożyć na minimum 30 minut do lodówki, aby masa dobrze się schłodziła. Po schłodzeniu formować okrągłe kotleciki, które należy lekko spłaszczyć.
  • Na patelni rozgrzać olej, kotleciki smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor przez około 4 minuty. Przy przewracaniu na druga stronę uważajcie, aby kotleciki nierozpadły się, są delikatne! Kotleciki po usmażeniu i wystudzeniu można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
  • Kotleciki można podać z prostą sałatką, cieciorką lub soczewicą oraz porcją pysznego hummusu.
    Smacznego!

Więcej Przepisy na burgery i kotlety

  • kotlety jajeczne z dodatkiem ryzu
    Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu
  • mini pulpeciki
    Mini pulpeciki
  • kotlety jaglano-szpinakowe
    Kotlety jaglano-szpinakowe
  • burgery z kaszy jaglanej
    Burgery z kaszy jaglanej
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.