Fantastyczne!!! Krewetki w cieście piwnym, delikatnie chrupiące ciasto, a w środku soczysta przepyszna krewetka. Krewetki smażone są na głębokim oleju, co daje gwarancję szybkiego i równego upieczenia. Najlepsze oczywiście są zaraz po przygotowaniu. Ciasto jest, wtedy chrupie, natomiast po przestygnięciu ciasto troszkę mięknie, ale i tak są świetne. Proponuję podać do nich sos majonezowy z kiszonymi ogórkami, sos tatarski lub majonez wymieszany z ketchupem. Do zestawu proponuję podać sałatkę Coleslaw, która wspaniale pasuje! Proste, szybkie sycące danie idealne na wieczór z przyjaciółmi, polecam.
📖 Przepis
Krewetki w cieście piwnym
Krewetki są wspaniałe w każdej postacie, ale te są wyśmienite.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 300 g świeżych krewetek (gotowane też będą ok!)
- 140 g mąki + kilka łyżek do obtoczenia krewetek
- 150 ml zimnego piwa (może będzie potrzeba go troszkę więcej do 200 ml)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki chilli
- odrobina pieprzu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- oleju (tyle, aby w garnku czy patelni w której będziecie smażyć było około 4 - 5 cm)
🔪 Instrukcje
- Do miseczki wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, chilli, pieprz i wymieszać. Porcjami dolewać piwo, wszystko energicznie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste i kleiste.
- Krewetki obrać umyć lub rozmrozić delikatnie posolić. Rozgrzać tłuszcz.
- Na talerz wysypać trochę mąki, krewetkę obtoczyć w mące a następnie zanurzyć w cieście, delikatnie wkładać do garnka z rozgrzanym olejem. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe układać na papierowym ręczniku, aby ociekły z tłuszczu.
- Podawać z sosem majonezowym, tatarskim lub innym ulubionym. Fantastyczna do tego dania jest sałatka Coleslaw.
- Smacznego!
📋 Notatki
Jeśli użyjecie do tego dania krewetek różowych, czyli wcześniej poddanych już obróbce termicznej sprawdźcie, czy nie są przesuszone, jeśli ich ciasto jest włókniste, porozdzielane to znak, że długo leżały w zamrażalniku sklepowymi i nie będą smakowały dobrze 🙁
ela napisał
Nie polecam, proporcje ciasta i piwa niewłaściwe. bez smaku.
Anna napisał
Z ciekawości zapytam czy w ogóle próbowałaś przygotować te krewetki? Co z proporcjami w cieście byli nie tak, ciasto wyszło za gęste czy zbyt płynne?
Aga napisał
Wyszły bardzo smaczne krewetki 🙂
Anna napisał
Wspaniale, bardzo dziękuję 🙂
Alchemik napisał
niestety to tylko zmarnowanie krewetek, okropne to było...
Anna napisał
Zaskoczyła mnie ta opinia...ale doskonale rozumiem, że nie wszystkim musi smakować, nawet jeśli jest to bardzo popularne, smaczne i lubiane danie. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Justyna Dz. napisał
Można prosić o przepis na sos majonezowy z ogórkiem kiszonym??
Anna napisał
Oczywiście, to bardzo prosty przepis: 3 duże ogórki kiszone pokroić w drobną kosteczkę,
1/2 małej cebuli lub 2 dymki ze szczypiorkiem również pokroić w bardzo drobną kosteczkę
2 łyżki natki pietruszki lub koperek drobno posiekany
4-6 łyżek majonezu + 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku, można dodać odrobinę przeciśniętego czosnku, wszystko połączyć i gotowe!
Życzę smacznego!
Ann napisał
Niesamowite ciasto, u mnie wszystkim smakuje, gorąco polecam 🙂
Ps. Dzięki za przepis 🙂
Anna napisał
Super, cieszę się, że Wam również smakuje 🙂 Ciasto jest również świetne do smażonych warzyw, polecam.
dejw napisał
naprawde swietny przepis. pyszna chrupiaca panierka! polecam:)
Anna napisał
Pyszne! jutro znów będą na obiad:)))pozdrawiam Ania
hania-kasia napisał
Bardzo apetycznie się prezentują.
Anna napisał
To jest naprawdę smaczne danie! Ciasto jest fantastyczne, można również wykorzystać je do smażonych warzyw i mięs. Smacznego:)