Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ryby i owoce morza

Krewetki w cieście piwnym

Aktualizacja: 24 sie, 2020 · Opublikowany: 11 sie, 2012 · przez Anna · 14 komentarzy

Skocz do przepisu

Fantastyczne!!! Krewetki w cieście piwnym, delikatnie chrupiące ciasto, a w środku soczysta przepyszna krewetka. Krewetki smażone są na głębokim oleju, co daje gwarancję szybkiego i równego upieczenia. Najlepsze oczywiście są zaraz po przygotowaniu. Ciasto jest, wtedy chrupie, natomiast po przestygnięciu ciasto troszkę mięknie, ale i tak są świetne. Proponuję podać do nich sos majonezowy z kiszonymi ogórkami, sos tatarski lub majonez wymieszany z ketchupem. Do zestawu proponuję podać sałatkę Coleslaw, która wspaniale pasuje! Proste, szybkie sycące danie idealne na wieczór z przyjaciółmi, polecam.

Krewetki w ciescie piwnym

📖 Przepis

Krewetki w ciescie piwnym
Print Pin
4,17 z 6 głosów

Krewetki w cieście piwnym

Krewetki są wspaniałe w każdej postacie, ale te są wyśmienite.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Ryby i owoce morza
Porcji 5
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 300 g świeżych krewetek (gotowane też będą ok!)
  • 140 g mąki + kilka łyżek do obtoczenia krewetek
  • 150 ml zimnego piwa (może będzie potrzeba go troszkę więcej do 200 ml)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki chilli
  • odrobina pieprzu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • oleju (tyle, aby w garnku czy patelni w której będziecie smażyć było około 4 - 5 cm)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miseczki wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, chilli, pieprz i wymieszać. Porcjami dolewać piwo, wszystko energicznie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste i kleiste.
  • Krewetki obrać umyć lub rozmrozić delikatnie posolić. Rozgrzać tłuszcz.
  • Na talerz wysypać trochę mąki, krewetkę obtoczyć w mące a następnie zanurzyć w cieście, delikatnie wkładać do garnka z rozgrzanym olejem. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe układać na papierowym ręczniku, aby ociekły z tłuszczu.
  • Podawać z sosem majonezowym, tatarskim lub innym ulubionym. Fantastyczna do tego dania jest sałatka Coleslaw.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli użyjecie do tego dania krewetek różowych, czyli wcześniej poddanych już obróbce termicznej sprawdźcie, czy nie są przesuszone, jeśli ich ciasto jest włókniste, porozdzielane to znak, że długo leżały w zamrażalniku sklepowymi i nie będą smakowały dobrze 🙁
Krewetki w ciescie piwnym

Więcej Przepisy na ryby i owoce morza

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • sledzie w musztardzie
    Śledzie w musztardzie
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • tacos z ryba
    Tacos z rybą

Komentarze

    4,17 from 6 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. ela napisał

    07 października, 2023 at 1:20 pm

    1 gwiazdka
    Nie polecam, proporcje ciasta i piwa niewłaściwe. bez smaku.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 października, 2023 at 4:07 pm

      Z ciekawości zapytam czy w ogóle próbowałaś przygotować te krewetki? Co z proporcjami w cieście byli nie tak, ciasto wyszło za gęste czy zbyt płynne?

      Odpowiedz
  2. Aga napisał

    23 lipca, 2017 at 4:06 pm

    5 gwiazdek
    Wyszły bardzo smaczne krewetki 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 lipca, 2017 at 9:40 pm

      Wspaniale, bardzo dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  3. Alchemik napisał

    15 października, 2016 at 10:29 pm

    5 gwiazdek
    niestety to tylko zmarnowanie krewetek, okropne to było...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 października, 2016 at 11:04 am

      Zaskoczyła mnie ta opinia...ale doskonale rozumiem, że nie wszystkim musi smakować, nawet jeśli jest to bardzo popularne, smaczne i lubiane danie. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  4. Justyna Dz. napisał

    07 października, 2016 at 1:45 pm

    5 gwiazdek
    Można prosić o przepis na sos majonezowy z ogórkiem kiszonym??

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 października, 2016 at 2:08 pm

      Oczywiście, to bardzo prosty przepis: 3 duże ogórki kiszone pokroić w drobną kosteczkę,
      1/2 małej cebuli lub 2 dymki ze szczypiorkiem również pokroić w bardzo drobną kosteczkę
      2 łyżki natki pietruszki lub koperek drobno posiekany
      4-6 łyżek majonezu + 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
      sól, pieprz do smaku, można dodać odrobinę przeciśniętego czosnku, wszystko połączyć i gotowe!
      Życzę smacznego!

      Odpowiedz
  5. Ann napisał

    04 marca, 2014 at 8:38 pm

    Niesamowite ciasto, u mnie wszystkim smakuje, gorąco polecam 🙂
    Ps. Dzięki za przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 marca, 2014 at 12:05 am

      Super, cieszę się, że Wam również smakuje 🙂 Ciasto jest również świetne do smażonych warzyw, polecam.

      Odpowiedz
  6. dejw napisał

    06 stycznia, 2013 at 6:16 pm

    naprawde swietny przepis. pyszna chrupiaca panierka! polecam:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 stycznia, 2013 at 6:38 pm

      Pyszne! jutro znów będą na obiad:)))pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  7. hania-kasia napisał

    11 sierpnia, 2012 at 9:17 am

    Bardzo apetycznie się prezentują.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 sierpnia, 2012 at 10:30 pm

      To jest naprawdę smaczne danie! Ciasto jest fantastyczne, można również wykorzystać je do smażonych warzyw i mięs. Smacznego:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.