Rabarbar! Każdej wiosny czekam na te kwaśne zielono-różowe badyle. Najbardziej lubię kompoty z rabarbaru i ciasta z jego dodatkiem, rabarbar w ciastach smakuje wspaniale. Kruche ciasto z rabarbarem i bezą to idealna kompozycja smaków i faktur. Niebywale kruche ciasto w połączeniu z miękkim kwaśnym rabarbarem i chrupiącą słodką beza, czy może być coś lepszego do kawki?
Przejdź do:
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 280 g mąki krupczatki
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 70 g cukru
- 200 g masła - zimnego
Rabarbarowe wypełnienie
- 600 g rabarbaru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na bezę
- 4 białka
- 180 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 6 łyżek dżemu malinowego lub porzeczkowego
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Do miski miksera przesiać mąki, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Zimne masło pokroić na małą kosteczkę, dodać do składników suchych wraz z żółtkami, zagnieść ciasto przy pomocy miksera. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę lub dłużej.
- Formę o wymiarach 25x36 wyłożyć papierem do pieczenie. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Przed końcowym przygotowaniem ciasta należy ubić białka na sztywno, następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce cały czas ubijając. Na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, miksować jeszcze przez 2 minuty.
- Rabarbar pokroić na kawałki o długości 1 cm, do rabarbaru dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
- Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć nim spód formy, lekko ugnieść dłonią. Wstawić ciasto do piekarnika, podpiec spód przez 10-12minut do lekko złotego koloru. Następnie wyjąć blachę z piekarnika, na dno rozsmarować dżem, a na dżem rozłożyć rabarbar. Na koniec nakładamy bezę, którą posypujemy płatkami migdałowymi.
- Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 st C, wstawić blachę z ciastem piec przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 st C, piec ciasto jeszcze przez około 20 minut. Beza powinna być z wierzchy sztywna, chrypiąca. Wyłączyć piekarnik, wyjąć ciasto, pozostawić do wystudzenia.
🥧 Dobre kruche ciasto
No właśnie, dobre kruche ciasto! Niektórym wydaje się, że to najłatwiejszy rodzaj ciasta. I po części mają rację, sam proces przygotowania jest banalnie prosty i polega tylko na szybkim zagnieceniu. Najlepiej zagnieść je przy pomocy miksera, który zrobi to bardzo szybko. Zbyt długo zagniatane ciasto może być twarde po upieczeniu. Jest też druga strona medalu, to odpowiednie proporcje składników. W poniższym przepisie takie znajdziecie, one pozwolą uzyskać pyszne kruche i chrupiące ciasto. Po zagnieceniu ciasta koniecznym zabiegiem przed pieczeniem jest chłodzenia. Kruche ciasto można również przygotować w większej ilości i zamrozić je, będziemy mieli dzięki temu zapas, który można wykorzystać w dowolnej chwili.
🍰 Wariacje na temat rabarbaru
📖 Przepis
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 280 g mąki krupczatki
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 sztuki żółtek
- 70 g cukru
- 200 g masla (zimnego)
Rabarbarowe wypełnienie
- 600 g rabarbaru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na bezę
- 4 białka
- 180 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 6 łyżek dżemu malinowego (lub porzeczkowego)
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiać mąki, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Zimne masło pokroić na małą kosteczkę, dodać do składników suchych wraz z żółtkami, zagnieść ciasto przy pomocy miksera. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę lub dłużej.
- Formę o wymiarach 25x36 wyłożyć papierem do pieczenie. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Przed końcowym przygotowaniem ciasta należy ubić białka na sztywno, następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce cały czas ubijając. Na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, miksować jeszcze przez 2 minuty.
- Rabarbar pokroić na kawałki o długości 1 cm, do rabarbaru dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
- Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć nim spód formy, lekko ugnieść dłonią. Wstawić ciasto do piekarnika, podpiec spód przez 10-12 minut do lekko złotego koloru. Następnie wyjąć blachę z piekarnika, na dno rozsmarować dżem, a na dżem rozłożyć rabarbar. Na koniec nakładamy bezę, którą posypujemy płatkami migdałowymi.
- Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 st C, wstawić blachę z ciastem piec przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 st C, piec ciasto jeszcze przez około 20 minut. Beza powinna być z wierzchy sztywna, chrypiąca. Wyłączyć piekarnik, wyjąć ciasto, pozostawić do wystudzenia.
Jolanta napisał
Super przepis i pyszne ciasto z rabarbarem. Polecam :))
Anna napisał
Super, bardzo dziękuję 🙂
Małgorzata napisał
W składnikach na ciasto nie ma żółtek.
Anna napisał
Dziękuję, tak gdzieś się zawieruszyły, ale w opisie są ;), już poprawiam. Pozdrawiam serdecznie:)