Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Knedle i kluski

Leniwe

Aktualizacja: 26 sie, 2020 · Opublikowany: 7 wrz, 2012 · przez Anna · 15 komentarzy

Skocz do przepisu

Może i leniwe, ale obiad błyskawiczny! To po pierwsze! Po drugie są pyszne i nie ma problemu z dziećmi typu, mamo"ja tego nie lubię"! Okazuję się raczej, że jest wprost przeciwnie i słychać "ja chce więcej"! Ciasto jest  delikatne, miękkie i nie rozpada się podczas gotowania. Po trzecie, robiąc tylko leniwe, każdy może mieć odrobinę inną wersję na talerzu, a to za sprawą dodatków jakich użyjemy. Kluski smakują wyśmienicie ze śmietanką, cukrem i cynamonem, ze śmietaną i np. malinami lub z parmezanem i świeżo mielonym pieprzem, z przypieczoną bułką tartą na masełku w tym przypadku, wersja na słono i słodko. Możliwości jest nieograniczona ilość, a baza banalnie prosta. Podaję proporcje dla pięcioosobowej rodziny :).

📖 Przepis

Print Pin
5 z 3 głosów

Leniwe

Kluski leniwe delikatne i mięciutkie
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 5
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 8 minuty minuty
Całkowity czas 38 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 600 g twarogu
  • 3 średnie jajka
  • 1¾ szklanki mąki pszennej (+ do podsypania)
  • ½ łyżeczki soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę.
  • Do dużej miski włożyć przeciśnięty przez praskę lub dobrze rozgnieść widelcem twaróg, dodać żółtka, sól i 1 szklankę mąki, dużą łyżką wymieszać na jednolitą masę.
  • Dodać ubitą pianę z białek, energicznie wymieszać z ciastem, dodając pozostałą część mąki.
  • Posypać blat mąką i uformować z ciasta wałek, odcinać małe zgrabne kawałki.
  • W garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżkę soli, na wrzątek wrzucać przygotowane kluski, gotować chwilkę, do momentu wypłynięcia na wierzch.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciasto jest dość klejące, ale nie dodawajcie więcej mąki bo leniwe zrobią się twarde, aby ciasto dobrze się formowało, należy podsypać mąką blat na, którym będziecie robić kluski, to zapobiegnie przyklejaniu się klusek.
leniwe ze śmietaną
leniwe

Więcej Przepisy na knedle i kluski

  • kartacze
    Domowe kartacze z mięsem
  • knedle z brzoskwiniami
    Knedle z brzoskwiniami
  • knedle truskawkowe
    Knedle truskawkowe
  • gnocchi z dynia
    Gnocchi z dynią

Komentarze

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Joanna napisał

    03 sierpnia, 2015 at 3:12 pm

    Już od jakiegoś czasu zbieram się żeby zrobić:) Jakiego twarogu używałaś? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 sierpnia, 2015 at 3:38 pm

      Gorąco polecam, leniwe są obłędne, a teraz latem można podać je ze świeżymi owocami 🙂 Twarogu używał półtłustego, klasycznego w trójkąciku lub w kostkach. Nie może być to twaróg z wiaderka! Z takiego niestety mogą się nie udać 🙁 Pozdrawiam, ach i koniecznie ubij białka!!!

      Odpowiedz
      • Joanna napisał

        07 sierpnia, 2015 at 12:55 pm

        Dzięki wielkie, jutro testuję:)

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          07 sierpnia, 2015 at 10:43 pm

          Więc smacznego 🙂 i jak przepis sprawdzi się i będzie smakował, to poproszę o pięć gwiazdek, pozdrawiam 🙂

          Odpowiedz
  2. Justyna Siewiera napisał

    10 września, 2012 at 1:14 pm

    Oooojjj...... 🙂 tak ,tak pamiętam ten smak-babcia zawsze potrafiła zrobić coś naprawdę niesamowitego i smacznego...można by powiedzieć,że z niczego, czekam na przepis!!!
    buziaki dla dziewczynek :)*

    Odpowiedz
  3. asieja napisał

    07 września, 2012 at 5:54 pm

    leniwie ulubione

    Odpowiedz
  4. Justyna Siewiera napisał

    07 września, 2012 at 2:55 pm

    Same pyszne i nawet troszkę,niektóre zapomniane,propozycje na obiadki serwujesz Aniu:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 września, 2012 at 7:11 pm

      O tak! staram się przypomnieć to co dobre i stare, ale nowinek też nie zabraknie. Niedługo podam przepis na kluski na parze:) takie jak robiła Babcia Teosia:)
      Pozdrawiam smacznie!

      Odpowiedz
  5. Ola napisał

    07 września, 2012 at 11:06 am

    a ja właśnie szukałam po internecie jakiegoś przepisu na leniwe, z nieba mi spadł 🙂

    Odpowiedz
  6. olć napisał

    07 września, 2012 at 9:55 am

    u mnie wczoraj były kopytka i zastanawialiśmy się, z czym są leniwe? ser był pewniakiem, ale pewna reklama obecna ostatnio w tv zasiała ziarno niepewności, że są też ziemniaki... teraz mam potwierdzenie, że ich tu na pewno nie ma :). muszę zrobić!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 września, 2012 at 12:14 pm

      Polecam własnoręcznie zrobione leniwe. Na pewno będą lepsze, nie ma to jak, zdrowe domowe jedzenie!
      Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  7. Dorota napisał

    07 września, 2012 at 7:07 am

    To była pierwsza "poważna" potrawa, którą nauczyłam się sama robić jako dzieciak. Najbardziej lubię je jeść z masłem i cukrem - smak mojego dzieciństwa 🙂 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 września, 2012 at 8:45 am

      Widzę, że LENIWE większości nam kojarzą się z dzieciństwem:) cieszę się, że przez zamieszczenie tego przepisu, powróciło wspomnienie dzieciństwa i pewnie niebawem zagoszczą u Was na stole:)
      Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  8. whiness napisał

    07 września, 2012 at 5:47 am

    Uwielbiam leniwe. 🙂 Od dziecka się nimi zajadałam, bo co lepszego, kiedy ma się ochotę na prosty, słodki obiad?

    Odpowiedz
  9. maxymonium napisał

    07 września, 2012 at 12:39 am

    Leniwe ostatnio zaprzątają i moje myśli...

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.