Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Lody i desery

Lody truskawkowo-miętowe

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 14 lip, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Lato troszkę przystopowało, ale mam nadzieję, że za chwile do nas wróci i to ze zdwojoną siłą! Właśnie na tę okazję szykuję wspaniałe lody truskawkowo-miętowe! Truskawki jeszcze są na targach i koniecznie trzeba wykorzystać je do tego pysznego deseru! Poza truskawkami potrzebna będzie świeża i pachnąca mięta oraz skórka i sok z limonki. Smak lodów jest wspaniały orzeźwiający i delikatny!

Lody przygotowałam na bazie śmietany, wystarczy ubić ją na sztywno połączyć ze zmiksowanymi truskawkami, miętą i limonką. Następnie schłodzić najlepiej w maszynce od lodów. Lody przygotowywane w maszynie są najlepsze, bo można już po chwili zajadać się nimi, a poza tym mają kremową i delikatną konsystencję. Oczywiście lody można zrobić też bez maszyny, wystarczy plastikowy pojemnik i zamrażalnik! Lody przygotowane w drugiej wersji powinno się w pierwszych 2-3 godzinach mrożenia zmiksować kilka razy w ten sposób zminimalizujemy ilość kryształków lodu i dodamy im lekkości. Lody przechowywane w zamrażalniku trzeba na 10 -15 minut przed podaniem  wyjąć z zamrażalnika, aby lekko odtajały!

Jeśli nie lubicie truskawkowych lodów, to zapraszam na lody malinowe, lody mojito albo lody jeżynowe wszystkie są pyszne!

📖 Przepis

lody truskawkowo-mietowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Lody truskawkowo-miętowe

Lody truskawkowe z dodatkiem mięty i limonki, pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 6
Przygotowanie 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 ml śmietany 30% (zimnej)
  • 6 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
  • 260 g truskawek
  • 15 g świeżych liści mięty
  • 1 łyżka skórki otartej z limonki (+ 1 łyżka soku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Śmietanę ubić, kiedy będzie już puszysta dodać cukier.
  • Umyte i odszypułkowane truskawki zmiksować razem z miętą, dodać skórkę z limonki, dodać do ubitej śmietany chwilę miksować do połączenia się wszystkich składników.
  • Masę przelać do maszynki do lodów, mieszać do chwili uzyskania odpowiedniej konsystencji lodów. Jeśli nie macie maszynki do lodów, przelejcie masę do plastikowego pojemnika i zamknijcie go, wstawcie do zamrażalnika. Lody należy mieszać lub miksować przez pierwsze 2-3 godziny chłodzenia co 30 minut, dzięki mieszaniu będą bardziej kremowe i z mniejszą ilością kryształków lodu. Po kilkunastu godzinach mrożenia lody będą gotowe, 10 minut przed podaniem wyjmijcie je z zamrażalnika, aby troszkę odtajały ;).
  • Smacznego!
Lody truskawkowe z widocznymi kawałkami mięty w czerwono-białej miseczce ustawionej na liściach mięty i truskawek.
Lody truskawkowo-miętowe

Więcej Przepisy na lody i desery

  • lody mango w pojemniku w tle rożki waflowe
    Lody mango
  • lody malinowe
    Lody malinowe
  • lody jezynowe
    Lody jeżynowe
  • lody pina colada
    Lody Piña Colada

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.