Lato troszkę przystopowało, ale mam nadzieję, że za chwile do nas wróci i to ze zdwojoną siłą! Właśnie na tę okazję szykuję wspaniałe lody truskawkowo-miętowe! Truskawki jeszcze są na targach i koniecznie trzeba wykorzystać je do tego pysznego deseru! Poza truskawkami potrzebna będzie świeża i pachnąca mięta oraz skórka i sok z limonki. Smak lodów jest wspaniały orzeźwiający i delikatny!
Lody przygotowałam na bazie śmietany, wystarczy ubić ją na sztywno połączyć ze zmiksowanymi truskawkami, miętą i limonką. Następnie schłodzić najlepiej w maszynce od lodów. Lody przygotowywane w maszynie są najlepsze, bo można już po chwili zajadać się nimi, a poza tym mają kremową i delikatną konsystencję. Oczywiście lody można zrobić też bez maszyny, wystarczy plastikowy pojemnik i zamrażalnik! Lody przygotowane w drugiej wersji powinno się w pierwszych 2-3 godzinach mrożenia zmiksować kilka razy w ten sposób zminimalizujemy ilość kryształków lodu i dodamy im lekkości. Lody przechowywane w zamrażalniku trzeba na 10 -15 minut przed podaniem wyjąć z zamrażalnika, aby lekko odtajały!
Jeśli nie lubicie truskawkowych lodów, to zapraszam na lody malinowe, lody mojito albo lody jeżynowe wszystkie są pyszne!
📖 Przepis
Lody truskawkowo-miętowe
🥘 Składniki
- 400 ml śmietany 30% (zimnej)
- 6 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
- 260 g truskawek
- 15 g świeżych liści mięty
- 1 łyżka skórki otartej z limonki (+ 1 łyżka soku)
🔪 Instrukcje
- Śmietanę ubić, kiedy będzie już puszysta dodać cukier.
- Umyte i odszypułkowane truskawki zmiksować razem z miętą, dodać skórkę z limonki, dodać do ubitej śmietany chwilę miksować do połączenia się wszystkich składników.
- Masę przelać do maszynki do lodów, mieszać do chwili uzyskania odpowiedniej konsystencji lodów. Jeśli nie macie maszynki do lodów, przelejcie masę do plastikowego pojemnika i zamknijcie go, wstawcie do zamrażalnika. Lody należy mieszać lub miksować przez pierwsze 2-3 godziny chłodzenia co 30 minut, dzięki mieszaniu będą bardziej kremowe i z mniejszą ilością kryształków lodu. Po kilkunastu godzinach mrożenia lody będą gotowe, 10 minut przed podaniem wyjmijcie je z zamrażalnika, aby troszkę odtajały ;).
- Smacznego!
Comments
No Comments