Zobaczyłam na zdjęciu magiczne ciasto i od razu zabrałam się do wypróbowania przepisu! Analizując przepis, nasunęło mi się pytanie. Jak jest to możliwe, że trójwarstwowe ciasto wychodzi za jednym zamachem? Dość zwarty spód, na którym rośnie kremowo-budyniowy środek, a na wierzchu puszysty biszkopt? Wydaje się to niemożliwe, a jednak magiczne ciasto wychodzi z piekarnika w trzech warstwach. Aby się udało, należy tylko pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jest to bardzo ważne! Jeśli dodamy do masy z żółtek, cukru i masła, zimne mleko, masło natychmiast się rozwarstwi i zetnie, a wtedy nie gwarantuję, że ciasto się uda.
🥘 Składniki
- 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej białka oddzielone od żółtek
- 1 łyżka łyżka wody
- 4 krople soku z cytryny
- 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 130 g cukru pudru
- 125 g masła lub margaryny masło powinno być stopione i ostudzone
- 115 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- cukier puder do dekoracji
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Białka z dodatkiem soku z cytryny, ubić na sztywną pianę, odstawić.
- Żółtka ubić z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodać stopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Przesiać mąkę dodać do masy, dokładnie zmiksować. Delikatnym strumieniem dolać letnie mleko, zmiksować.
- Na końcu dodać ubitą pianę z białek, najlepiej w trzech lub czterech porcjach, wymieszać delikatnie widelcem lub szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy.
- Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto. Ciasto pieczemy z opcją górnej i dolnej grzałki przez około 60 minut.
- Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z piekarnika i wystudzić, kiedy jest już zimne wstawić do lodówki, dobrze schłodzić. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
- Ciasto można podać również polane kremem cytrynowym lub innym ulubionym dodatkiem.
🎂Ciasto
Nie mam pojęcia, jak to się dzieje. Jedno jest pewne z bardzo rzadkiej masy, którą wstawiamy do piekarnika, a po godzinie pieczenia wyjmujemy trójwarstwowe ciasto. Magie ta składa się z trzech wyraźnie różniących się warstw. Spróbujcie sami je upiec i przekonajcie się o tej niesamowitej magii, która zachodzi podczas pieczenia tego wyjątkowego ciasta 🙂
📖 Przepis
Magiczne ciasto
🥘 Składniki
- 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej (białka oddzielone od żółtek)
- 1 łyżka łyżka wody
- 4 krople soku z cytryny
- 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 130 g cukru pudru
- 125 g masła lub margaryny (masło powinno być stopione i ostudzone)
- 115 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- cukier puder do dekoracji
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Białka z dodatkiem soku z cytryny, ubić na sztywną pianę, odstawić.
- Żółtka ubić z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodać stopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Przesiać mąkę dodać do masy, dokładnie zmiksować. Delikatnym strumieniem dolać letnie mleko, zmiksować.
- Na końcu dodać ubitą pianę z białek, najlepiej w trzech lub czterech porcjach, wymieszać delikatnie widelcem lub szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy.
- Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto. Ciasto pieczemy z opcją górnej i dolnej grzałki przez około 60 minut.
- Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z piekarnika i wystudzić, kiedy jest już zimne wstawić do lodówki, dobrze schłodzić. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
- Ciasto można podać również polane kremem cytrynowym lub innym ulubionym dodatkiem.
- Smacznego!
📋 Notatki
Inspiracja z tej strony
Bożena napisał
Dzień dobry.Proszę o podanie wymiarów blaszki do pieczenia.dziękuję
Anna napisał
Dzień dobry, tak jak jest w podane w przepisie, foremka powinna mieć wymiar 20x20 cm. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
Ola napisał
Wyszlo super! Dokladnie takie jak na zdjeciu! W mleku rozpuscilam cukierki karmelowo pomaranczowe carambar. Co dalo lekko pomaranczowy posmak. Dzieciaki sie zajadaja! Dziekuje
Anna napisał
Wow, super pomysł z cukierkami, wypróbuję 🙂 Pozdrawiam serdecznie 😁
Ania napisał
Ha. A moje ciasto jest cały czas rzadkie. Wszystko wg przepisu, produkty w temp.pokojowej ? ż wierzchu pięknie przyrumienione, a w środku płynne ? dlaczego???
Anna napisał
Jeśli składniki były w temperaturze pokojowej i wszystko według przepisu, to przychodzi mi tylko jedno do głowy, temperatura pieczenia. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej, być może Pani piekarnik w rzeczywistości nie daje takiej temp. jaką wskazuje, to dość powszechny powód nieudanych ciast. Ja jestem zaopatrzona w termometr, który wkładam do środka piekarnika i według niego piekę, ponieważ mój piekarnikowy termometr zaniża temp. o około 30 st C. Może warto to sprawdzić, czy to nie było przyczyną. Ciasto (w środku) po dobrym upieczeniu powinno mieć konsystencję budyniu, zaraz po upieczeniu masa jest dość rzadka. Dlatego ważne jest, aby przed jedzeniem ciasto dobrze schłodzić w lodówce, warstwa budyniowa tężeje i ciasto nadaje się do krojenia i jedzenia. Chłodzenie jest niezbędne, żeby budyń stężał.
asiek napisał
Pani Aniu, pewnie ma Pani rację. Białka ubiłam bardzo mocno, ale trochę postały zanim dałam je do pozostałej masy. Tempo miałam spowolnione, ale to z powodu tego, że pomagał mi syn 🙂 Najważniejsze, że wiem gdzie leży przyczyna. Mam nadzieję, że to nie z powodu mąki orkiszowej. Będę jeszcze próbować, bo to ciasto na Pani zdjęciu bardzo mnie intryguje i wygląda super!
Pozdrawiam.
Anna napisał
Mąka orkiszowa ma troszkę inną strukturę niż pszenna np. tortowa, może to też troszkę mogło wpłynąć na wygląd ciasta. Zaryzykowałabym następnym razem dodać tej mąki orkiszowej troszkę mniej, może 10 g mniej. Niestety, kiedy ubite białko troszkę postoi, to na spodzie robi się mokre więc najlepiej nie zwlekać z jego dodaniem 😉
Pozdrawiam gorąco!
Asiek napisał
Witam, czy myśli Pani, że make pszenna można zastąpić w tym przepisie na kukurydziana i ziemniaczana tak jak w biszkopcie bezglutenowym, który wyszedł wg Pani przepisu rewelacyjnie? Pozdrawiam.
Anna napisał
O to trudne pytanie 🙂 Nigdy nie robiłam takiej zamiany w tym cieście, teoretycznie powinno się udać, bo jest tam warstwa biszkoptowa, ale tak jak napisałam w opisie jest, to magiczne ciasto i rządzi się swoimi prawami... Można spróbować, może na połowę składników, żeby nie było szkoda gdyby nie wyszło 🙂 Proszę dać znać, czy ciasto wyszło z taką mieszanką 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
asiek napisał
Jeszcze jedno pytanie: czy mleko może być roślinne np. owsiane lub orkiszowe?
Anna napisał
Jeśli chodzi o mąkę orkiszową to myślę, że można zrobić taką zamianę. Co do mleka to mam pewne obawy jeśli chodzi o mleko owsiane, jest to mleko dość ciężkie i obawiam się, że ciasto może się nie udać. Orkiszowego mleka również nie stosowałam więc głowy nie dam. Raczej zaryzykowałabym z mlekiem ryżowym jest lekkie może to będzie najlepszy zamiennik lub po prostu mleko krowie bez laktozy bo rozumiem, że o chodzi i jej wyeliminowanie 🙂
asiek napisał
Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź. To muszę najpierw wybrać się do sklepu po mleko.:), a z małym bobaskiem to trochę problem, albo złożę zapotrzebowanie u męża 🙂 Będę raczej robić z tym mlekiem krowim bez laktozy, a może kiedyś wypróbuję z ryżowym. Pozdrawiam.
Anna napisał
Trzyma kciuki za udany wypiek 🙂 Proszę pamiętać o tym, żeby wszystkie składniki na ciasto były wyjęte na kilka godzin przed pieczeniam i osiągnęły temperaturę pokojową, to bardzo ważne! Pozdrawiam gorąco 🙂
asiek napisał
Witam Pani Aniu,
zrobiłam to ciasto, ale wyszła mi masa budyniowa, która była bardzo dobra i cieniutka warstwa biszkoptu. Dopiero po upieczeniu zauważyłam, że w Pani przepisie nie ma proszku do pieczenia ani sody. Może to była przyczyna cieniutkiej warstwy biszkoptowej?
Pozdrawiam. 🙂
Anna napisał
Witaj,
W przepisie nie ma proszku ani sody. W tym przepisie to białka ubite na sztywną pianę powodują, że ciasto rośnie i tworzy się warstwa biszkoptowa. Trzeba pamiętać o tym, aby piana była bardzo mocno ubita tak jak na bezę i żeby nie zmasakrować jej podczas końcowego mieszania z pozostałymi składnikami ciasta. No i wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej 🙂
Dla mnie to ciasto jest wielką zagadką...jak to się dzieje, jak rozdziela nie wiem, ale jest smaczne 🙂
Pozdrawiam gorąco!
asiek napisał
Czy można mąkę pszenną zastąpić mąką orkiszową typ 700?
Pozdrawiam.
Samanta napisał
Piec z termoobiegiem ?
Anna napisał
Nie, proszę piec z opcją górnej i dolnej grzałki ?
ania3ble napisał
Ciasto pycha! Wyszły mi 3 wartstwy tylko mi biedak opadł i był bardzo niziutki. Ale i tak znikł błyskawicznie 🙂
Anna napisał
Magiczne ciasto, prawda 😉 Smacznego!
Hanuszka napisał
Robilam dzis pierwszy raz . Wyszly 3 warstwy ( pieklam w tortownicy 24 cm ) . Ciasto jest nie za slodkie , wilgotne , i w ogole bardzo dobre . Proste , efektowne , smaczne . polecam 😉
Anna napisał
Bardzo dziękuję za informację i cieszę się, że ciasto Ci smakuje. Serdecznie pozdrawiam 🙂
grażyna napisał
A jak odmierzyć 115 gramów mąki jeśli nie ma się wagi?
Anna napisał
To może być problem, bo bez wagi trudno odmierzyć cokolwiek 🙁 ale może być pomocna tutaj, miarka z podziałką są tam zaznaczone ilości składników sypkich i płynnych, więc jeśli nie posiadasz wagi, to może masz taką miarkę. Można posłużyć się również przelicznikami, które można znaleźć w internecie, ale stosowanie takich przeliczników nie jest dokładne, ponieważ wiele zależy od tego; jaka panuje wilgotność otoczenia, a to ma wpływ na ciężar mąki lub jak bardzo ubijesz mąkę w szklance itd. Proponuję zaopatrzyć się w wagę kuchenną, którą można kupić już za około 15 zł, dzięki niej odmierzysz wszystko tak jak należy 🙂
W razie kłopotów proszę o kontakt, postaram się podać taką miarkę, która rzetelnie odda wagę mąki ...
Pozdrawiam serdecznie 🙂
grażyna napisał
Dziękuję za szybką i wyczerpująca odpowiedź 🙂
hasza napisał
Upiekłam ciasto,było bardzo dobre w smaku. Po upieczeniu były jednak tylko dwie warstwy - budyniowa na dole a puszysta na górze.
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. To ciasto jest dla mnie wielką zagadką. Znaczenie ma temperatura składników, to jest sprawdzone. Jeśli mieszamy składniki zimne ze składnikami w temperaturze pokojowej to ciasta ucierane może się nie udać lub nie będzie tak puszyste, ale ważne, że smakowało. Pozdrawiam 🙂
Ewa napisał
Bardzo zainteresowała mnie wersja ciasta od hasza z dwoma warstwami budyniową i pianką, gdyż niestety trzecia spodnia to po prostu zakalec (niektórzy przepadają) Chciałabym wiedzieć co "namieszać" żeby uzyskać tylko 2 warstwy. może hasza pamięta jakiś szczegół. z procesu powstawania ciasta dwuwarstwowego... Mnie niestety wyszło jak na zdjęciu; bardzo smaczne zresztą, choć dodałam arak zamiast wanilii.
Anna napisał
Obiecuję, że zrobię jeszcze raz to ciasto (tym razem może i w wersji czekoladowej) pokombinuję z proporcjami i może uda mi się wyczarować dwuwarstwowe 🙂
hasza napisał
Dziękuję za odpowiedź. Chyba nie wyraziłam się zbyt jasno. Miałam na myśli, czy podana porcja ciasta na blachę 20x20cm wystarczy na tortownicę o średnicy 20x20cm. Czy nie trzeba zwiększyć ilości produktów.
Anna napisał
Nie, nie trzeba zwiększać ilości 😉 taka forma będzie ok 🙂
hasza napisał
Czy mogę upiec w tortownicy o średnicy 20cm?
Anna napisał
Tak oczywiście 🙂
Gosia napisał
Dziekuje za odpowiedz, zrobilam dokladnie tak jak pani napisala ale zobacze jeszcze raz moze sie uda
Gosia napisał
Zrobiłam i pięknie wyrosło ale jak było w piekarniku ,pózniej sporo opadło . Na zdjęciu wyglada pięknie ten puszysty wierzch jest taki wysoki u mnie wyszedł bardzo cienki . No cóż trudno
Anna napisał
Tak to prawda u mnie górna część jest wysoka :)ale nie jest to ciasto łatwe na wielu forach czytałam, że sprawia wiele kłopotów... Być może: powtórzę to, co powtarzam za każdym razem przy ciastach ucieranych. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - to bardzo ważne! Kolejna ważna sprawa, białka powinny być ubite na sztywną pianę, a dodając ją do pozostałych składników, należy delikatnie połączyć ją z masą, ale tak, żeby zachować jej puszystą strukturę, bo to puszysta piana z białek daje siłę wyrastania ciasta 🙂 Podobnie jak w przypadku przepisu na biszkopt idealny 🙂 Mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie idealne, pozdrawiam 🙂
evgothic napisał
Witam. Nie mam niestety formy 20x20... czy w formie 21x25 rowniez wyjdzie czy odrobine zwiekszyc proporcje?
Pozdrawiam
Anna napisał
Można zaryzykować i upiec bez powiększania porcji, ciasto będzie z pewnością niższe. Żeby ciasto ładnie się prezentowało i było takie jak należy, czyli miało odpowiednią wysokość można powiększyć porcję ciasta o połowę 🙂
Sandra napisał
Byłam bardzo ciekawa czy mój piekarnik potrafi czarować. Potrafi 🙂 Magiczne ciasto jest pyszne 🙂 Przypomina nieco w smaku i konsystencji Pudding drezdeński z cukierni Staropolskiej (mieszkańcy Bydgoszczy na pewno wiedzą o czym mówię) 🙂
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że magiczne ciasto i Tobie posmakowało 🙂 Konstrukcja tego ciasta nigdy nieprzestanie mnie zadziwiać :))))
Pozdrawiam
Aneczka napisał
a czy ciasto uda się gdy upiekę je w formie 24x24?
Anna napisał
Myślę, że taka forma powinna być ok!Powodzenia:)
Ania2078 napisał
Ekstrakt waniliowy to obowiązkowy składnik? Można go czymś zastapić?
Anna napisał
Oczywiście możesz pominąć ekstrakt waniliowy ale możesz dodać odrobinę ulubionego olejku zapachowego, smak będzie ciekawszy:) Pozdrawiam
Magda napisał
To rzeczywiscie niesamowite. Ciasto wyglada jakby bylo robione z 3 oddzielnych warstw. Hm.... I nie wychodzi zakalcowate??
Anna napisał
Witaj Magdo, magiczne ciasto, to zagadka:) biszkopt jest puszysty, budyniowy krem jest idealny, natomiast spód, zwarty i wilgotny. Z sygnałów jakie do mnie doszły sporo osób już je piekło i wszystko było jak należy poza jednym przypadkiem gdzie porcja została podwojona i tu coś poszło nie tak... myślę, że w tym przypadku mogło być spowodowane, to tym, że forma na ciasto była za mała w stosunku do ilości masy, po prostu ciasta było zbyt dużo, było zbyt ciężkie i się nie udało. W przypadku takich "wynalazków" lepiej trzymać się ściśle procedury:) Podobno wersja czekoladowa jest dużo lepsza w smaku, jeszcze jej nie testowałam. Pozdrawiam
Kaś napisał
robiłam wersję czekoladową, pycha!
Eliza napisał
jestem ciekawa jak wyjdzie;] właśnie wstawiłam do piekarnika;]
Anna napisał
Widzę, że działasz tak szybo jak ja:) zobaczyłam je i zaraz zabrałam się za pieczenie:) daj proszę znać jak Ci wyszło:)
Katarzynka napisał
Wow naprawdę brzmi magicznie. To idealna propozycja na niedzielne ciacho - tak właśnie wygląda, jak niedzielne ciastko 🙂
Anna napisał
Super pomysł! Kawka, słońce...
Kasia napisał
Super propozycja 🙂
Ervisha napisał
Rzeczywiście wyglada magicznie 🙂
Anna napisał
Tak, jest jakaś magia w tym cieście:)