Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta ucierane

Magiczne ciasto

Aktualizacja: 15 lip, 2020 · Opublikowany: 14 cze, 2013 · przez Anna · 69 komentarzy

Skocz do przepisu

Zobaczyłam na zdjęciu magiczne ciasto i od razu zabrałam się do wypróbowania przepisu! Analizując przepis, nasunęło mi się pytanie. Jak jest to możliwe, że trójwarstwowe ciasto wychodzi za jednym zamachem? Dość zwarty spód, na którym rośnie kremowo-budyniowy środek, a na wierzchu puszysty biszkopt? Wydaje się to niemożliwe, a jednak magiczne ciasto wychodzi z piekarnika w trzech warstwach. Aby się udało, należy tylko pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jest to bardzo ważne! Jeśli dodamy do masy z żółtek, cukru i masła, zimne mleko, masło natychmiast się rozwarstwi i zetnie, a wtedy nie gwarantuję, że ciasto się uda.

magiczne ciasto
Magiczne ciasto
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🎂Ciasto
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej białka oddzielone od żółtek
  • 1 łyżka łyżka wody
  • 4 krople soku z cytryny
  • 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 130 g cukru pudru
  • 125 g masła lub margaryny masło powinno być stopione i ostudzone
  • 115 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • cukier puder do dekoracji

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Białka z dodatkiem soku z cytryny, ubić na sztywną pianę, odstawić.
  • Żółtka ubić z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodać stopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Przesiać mąkę dodać do masy, dokładnie zmiksować. Delikatnym strumieniem dolać letnie mleko, zmiksować.
  • Na końcu dodać ubitą pianę z białek, najlepiej w trzech lub czterech porcjach, wymieszać delikatnie widelcem lub szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy.
  • Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto. Ciasto pieczemy z opcją górnej i dolnej grzałki przez około 60 minut.
  • Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z piekarnika i wystudzić, kiedy jest już zimne wstawić do lodówki, dobrze schłodzić. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
  • Ciasto można podać również polane kremem cytrynowym lub innym ulubionym dodatkiem.

🎂Ciasto

Nie mam pojęcia, jak to się dzieje. Jedno jest pewne z bardzo rzadkiej masy, którą wstawiamy do piekarnika, a po godzinie pieczenia wyjmujemy trójwarstwowe ciasto. Magie ta składa się z trzech wyraźnie różniących się warstw. Spróbujcie sami je upiec i przekonajcie się o tej niesamowitej magii, która zachodzi podczas pieczenia tego wyjątkowego ciasta 🙂

📖 Przepis

magiczne ciasto
Print Pin
4,73 z 11 głosów

Magiczne ciasto

Magiczne i smaczme!
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Ciasta
Porcji 1
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej (białka oddzielone od żółtek)
  • 1 łyżka łyżka wody
  • 4 krople soku z cytryny
  • 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 130 g cukru pudru
  • 125 g masła lub margaryny (masło powinno być stopione i ostudzone)
  • 115 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • cukier puder do dekoracji
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Białka z dodatkiem soku z cytryny, ubić na sztywną pianę, odstawić.
  • Żółtka ubić z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodać stopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Przesiać mąkę dodać do masy, dokładnie zmiksować. Delikatnym strumieniem dolać letnie mleko, zmiksować.
  • Na końcu dodać ubitą pianę z białek, najlepiej w trzech lub czterech porcjach, wymieszać delikatnie widelcem lub szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy.
  • Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto. Ciasto pieczemy z opcją górnej i dolnej grzałki przez około 60 minut.
  • Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z piekarnika i wystudzić, kiedy jest już zimne wstawić do lodówki, dobrze schłodzić. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
  • Ciasto można podać również polane kremem cytrynowym lub innym ulubionym dodatkiem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Bardzo ważna sprawa! Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej!
magiczne ciasto
magiczne ciasto

Inspiracja z tej strony

Więcej Przepisy na ciasta ucierane

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
    Orzechowe ciasto ucierane z malinami

Komentarze

    4,73 from 11 votes (5 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Bożena napisał

    03 sierpnia, 2019 at 7:37 pm

    Dzień dobry.Proszę o podanie wymiarów blaszki do pieczenia.dziękuję

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 sierpnia, 2019 at 8:09 pm

      Dzień dobry, tak jak jest w podane w przepisie, foremka powinna mieć wymiar 20x20 cm. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

      Odpowiedz
  2. Ola napisał

    05 maja, 2019 at 4:34 pm

    5 gwiazdek
    Wyszlo super! Dokladnie takie jak na zdjeciu! W mleku rozpuscilam cukierki karmelowo pomaranczowe carambar. Co dalo lekko pomaranczowy posmak. Dzieciaki sie zajadaja! Dziekuje

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 maja, 2019 at 5:10 pm

      Wow, super pomysł z cukierkami, wypróbuję 🙂 Pozdrawiam serdecznie 😁

      Odpowiedz
  3. Ania napisał

    26 sierpnia, 2018 at 12:32 am

    Ha. A moje ciasto jest cały czas rzadkie. Wszystko wg przepisu, produkty w temp.pokojowej ? ż wierzchu pięknie przyrumienione, a w środku płynne ? dlaczego???

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 sierpnia, 2018 at 8:30 am

      Jeśli składniki były w temperaturze pokojowej i wszystko według przepisu, to przychodzi mi tylko jedno do głowy, temperatura pieczenia. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej, być może Pani piekarnik w rzeczywistości nie daje takiej temp. jaką wskazuje, to dość powszechny powód nieudanych ciast. Ja jestem zaopatrzona w termometr, który wkładam do środka piekarnika i według niego piekę, ponieważ mój piekarnikowy termometr zaniża temp. o około 30 st C. Może warto to sprawdzić, czy to nie było przyczyną. Ciasto (w środku) po dobrym upieczeniu powinno mieć konsystencję budyniu, zaraz po upieczeniu masa jest dość rzadka. Dlatego ważne jest, aby przed jedzeniem ciasto dobrze schłodzić w lodówce, warstwa budyniowa tężeje i ciasto nadaje się do krojenia i jedzenia. Chłodzenie jest niezbędne, żeby budyń stężał.

      Odpowiedz
  4. asiek napisał

    26 kwietnia, 2017 at 11:58 am

    Pani Aniu, pewnie ma Pani rację. Białka ubiłam bardzo mocno, ale trochę postały zanim dałam je do pozostałej masy. Tempo miałam spowolnione, ale to z powodu tego, że pomagał mi syn 🙂 Najważniejsze, że wiem gdzie leży przyczyna. Mam nadzieję, że to nie z powodu mąki orkiszowej. Będę jeszcze próbować, bo to ciasto na Pani zdjęciu bardzo mnie intryguje i wygląda super!
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 kwietnia, 2017 at 9:25 pm

      Mąka orkiszowa ma troszkę inną strukturę niż pszenna np. tortowa, może to też troszkę mogło wpłynąć na wygląd ciasta. Zaryzykowałabym następnym razem dodać tej mąki orkiszowej troszkę mniej, może 10 g mniej. Niestety, kiedy ubite białko troszkę postoi, to na spodzie robi się mokre więc najlepiej nie zwlekać z jego dodaniem 😉
      Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
      • Asiek napisał

        15 marca, 2018 at 3:02 pm

        Witam, czy myśli Pani, że make pszenna można zastąpić w tym przepisie na kukurydziana i ziemniaczana tak jak w biszkopcie bezglutenowym, który wyszedł wg Pani przepisu rewelacyjnie? Pozdrawiam.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          15 marca, 2018 at 5:26 pm

          O to trudne pytanie 🙂 Nigdy nie robiłam takiej zamiany w tym cieście, teoretycznie powinno się udać, bo jest tam warstwa biszkoptowa, ale tak jak napisałam w opisie jest, to magiczne ciasto i rządzi się swoimi prawami... Można spróbować, może na połowę składników, żeby nie było szkoda gdyby nie wyszło 🙂 Proszę dać znać, czy ciasto wyszło z taką mieszanką 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

          Odpowiedz
  5. asiek napisał

    20 kwietnia, 2017 at 12:08 pm

    Jeszcze jedno pytanie: czy mleko może być roślinne np. owsiane lub orkiszowe?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 kwietnia, 2017 at 12:14 pm

      Jeśli chodzi o mąkę orkiszową to myślę, że można zrobić taką zamianę. Co do mleka to mam pewne obawy jeśli chodzi o mleko owsiane, jest to mleko dość ciężkie i obawiam się, że ciasto może się nie udać. Orkiszowego mleka również nie stosowałam więc głowy nie dam. Raczej zaryzykowałabym z mlekiem ryżowym jest lekkie może to będzie najlepszy zamiennik lub po prostu mleko krowie bez laktozy bo rozumiem, że o chodzi i jej wyeliminowanie 🙂

      Odpowiedz
      • asiek napisał

        20 kwietnia, 2017 at 1:28 pm

        Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź. To muszę najpierw wybrać się do sklepu po mleko.:), a z małym bobaskiem to trochę problem, albo złożę zapotrzebowanie u męża 🙂 Będę raczej robić z tym mlekiem krowim bez laktozy, a może kiedyś wypróbuję z ryżowym. Pozdrawiam.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          20 kwietnia, 2017 at 1:36 pm

          Trzyma kciuki za udany wypiek 🙂 Proszę pamiętać o tym, żeby wszystkie składniki na ciasto były wyjęte na kilka godzin przed pieczeniam i osiągnęły temperaturę pokojową, to bardzo ważne! Pozdrawiam gorąco 🙂

          Odpowiedz
          • asiek napisał

            25 kwietnia, 2017 at 10:36 am

            Witam Pani Aniu,
            zrobiłam to ciasto, ale wyszła mi masa budyniowa, która była bardzo dobra i cieniutka warstwa biszkoptu. Dopiero po upieczeniu zauważyłam, że w Pani przepisie nie ma proszku do pieczenia ani sody. Może to była przyczyna cieniutkiej warstwy biszkoptowej?
            Pozdrawiam. 🙂

          • Anna napisał

            25 kwietnia, 2017 at 9:03 pm

            Witaj,
            W przepisie nie ma proszku ani sody. W tym przepisie to białka ubite na sztywną pianę powodują, że ciasto rośnie i tworzy się warstwa biszkoptowa. Trzeba pamiętać o tym, aby piana była bardzo mocno ubita tak jak na bezę i żeby nie zmasakrować jej podczas końcowego mieszania z pozostałymi składnikami ciasta. No i wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej 🙂
            Dla mnie to ciasto jest wielką zagadką...jak to się dzieje, jak rozdziela nie wiem, ale jest smaczne 🙂
            Pozdrawiam gorąco!

  6. asiek napisał

    20 kwietnia, 2017 at 12:06 pm

    Czy można mąkę pszenną zastąpić mąką orkiszową typ 700?
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  7. Samanta napisał

    17 września, 2016 at 7:23 am

    5 gwiazdek
    Piec z termoobiegiem ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 września, 2016 at 8:10 am

      Nie, proszę piec z opcją górnej i dolnej grzałki ?

      Odpowiedz
  8. ania3ble napisał

    12 września, 2016 at 7:33 pm

    Ciasto pycha! Wyszły mi 3 wartstwy tylko mi biedak opadł i był bardzo niziutki. Ale i tak znikł błyskawicznie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 września, 2016 at 10:01 pm

      Magiczne ciasto, prawda 😉 Smacznego!

      Odpowiedz
  9. Hanuszka napisał

    03 września, 2016 at 9:43 pm

    Robilam dzis pierwszy raz . Wyszly 3 warstwy ( pieklam w tortownicy 24 cm ) . Ciasto jest nie za slodkie , wilgotne , i w ogole bardzo dobre . Proste , efektowne , smaczne . polecam 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 września, 2016 at 9:49 pm

      Bardzo dziękuję za informację i cieszę się, że ciasto Ci smakuje. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  10. grażyna napisał

    01 września, 2016 at 10:21 pm

    A jak odmierzyć 115 gramów mąki jeśli nie ma się wagi?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 września, 2016 at 11:11 pm

      To może być problem, bo bez wagi trudno odmierzyć cokolwiek 🙁 ale może być pomocna tutaj, miarka z podziałką są tam zaznaczone ilości składników sypkich i płynnych, więc jeśli nie posiadasz wagi, to może masz taką miarkę. Można posłużyć się również przelicznikami, które można znaleźć w internecie, ale stosowanie takich przeliczników nie jest dokładne, ponieważ wiele zależy od tego; jaka panuje wilgotność otoczenia, a to ma wpływ na ciężar mąki lub jak bardzo ubijesz mąkę w szklance itd. Proponuję zaopatrzyć się w wagę kuchenną, którą można kupić już za około 15 zł, dzięki niej odmierzysz wszystko tak jak należy 🙂
      W razie kłopotów proszę o kontakt, postaram się podać taką miarkę, która rzetelnie odda wagę mąki ...
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
      • grażyna napisał

        02 września, 2016 at 5:54 am

        Dziękuję za szybką i wyczerpująca odpowiedź 🙂

        Odpowiedz
  11. hasza napisał

    03 lutego, 2016 at 5:50 pm

    5 gwiazdek
    Upiekłam ciasto,było bardzo dobre w smaku. Po upieczeniu były jednak tylko dwie warstwy - budyniowa na dole a puszysta na górze.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 lutego, 2016 at 11:12 pm

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. To ciasto jest dla mnie wielką zagadką. Znaczenie ma temperatura składników, to jest sprawdzone. Jeśli mieszamy składniki zimne ze składnikami w temperaturze pokojowej to ciasta ucierane może się nie udać lub nie będzie tak puszyste, ale ważne, że smakowało. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
    • Ewa napisał

      01 grudnia, 2016 at 11:25 am

      Bardzo zainteresowała mnie wersja ciasta od hasza z dwoma warstwami budyniową i pianką, gdyż niestety trzecia spodnia to po prostu zakalec (niektórzy przepadają) Chciałabym wiedzieć co "namieszać" żeby uzyskać tylko 2 warstwy. może hasza pamięta jakiś szczegół. z procesu powstawania ciasta dwuwarstwowego... Mnie niestety wyszło jak na zdjęciu; bardzo smaczne zresztą, choć dodałam arak zamiast wanilii.

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        01 grudnia, 2016 at 11:50 am

        Obiecuję, że zrobię jeszcze raz to ciasto (tym razem może i w wersji czekoladowej) pokombinuję z proporcjami i może uda mi się wyczarować dwuwarstwowe 🙂

        Odpowiedz
  12. hasza napisał

    23 stycznia, 2016 at 8:42 pm

    Dziękuję za odpowiedź. Chyba nie wyraziłam się zbyt jasno. Miałam na myśli, czy podana porcja ciasta na blachę 20x20cm wystarczy na tortownicę o średnicy 20x20cm. Czy nie trzeba zwiększyć ilości produktów.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 stycznia, 2016 at 11:49 pm

      Nie, nie trzeba zwiększać ilości 😉 taka forma będzie ok 🙂

      Odpowiedz
  13. hasza napisał

    22 stycznia, 2016 at 11:40 am

    Czy mogę upiec w tortownicy o średnicy 20cm?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 stycznia, 2016 at 11:42 am

      Tak oczywiście 🙂

      Odpowiedz
  14. Gosia napisał

    02 listopada, 2015 at 5:22 pm

    Dziekuje za odpowiedz, zrobilam dokladnie tak jak pani napisala ale zobacze jeszcze raz moze sie uda

    Odpowiedz
  15. Gosia napisał

    01 listopada, 2015 at 7:57 pm

    Zrobiłam i pięknie wyrosło ale jak było w piekarniku ,pózniej sporo opadło . Na zdjęciu wyglada pięknie ten puszysty wierzch jest taki wysoki u mnie wyszedł bardzo cienki . No cóż trudno

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 listopada, 2015 at 10:00 am

      Tak to prawda u mnie górna część jest wysoka :)ale nie jest to ciasto łatwe na wielu forach czytałam, że sprawia wiele kłopotów... Być może: powtórzę to, co powtarzam za każdym razem przy ciastach ucieranych. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - to bardzo ważne! Kolejna ważna sprawa, białka powinny być ubite na sztywną pianę, a dodając ją do pozostałych składników, należy delikatnie połączyć ją z masą, ale tak, żeby zachować jej puszystą strukturę, bo to puszysta piana z białek daje siłę wyrastania ciasta 🙂 Podobnie jak w przypadku przepisu na biszkopt idealny 🙂 Mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie idealne, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  16. evgothic napisał

    23 listopada, 2014 at 1:41 pm

    Witam. Nie mam niestety formy 20x20... czy w formie 21x25 rowniez wyjdzie czy odrobine zwiekszyc proporcje?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 listopada, 2014 at 7:21 pm

      Można zaryzykować i upiec bez powiększania porcji, ciasto będzie z pewnością niższe. Żeby ciasto ładnie się prezentowało i było takie jak należy, czyli miało odpowiednią wysokość można powiększyć porcję ciasta o połowę 🙂

      Odpowiedz
  17. Sandra napisał

    16 listopada, 2014 at 4:16 pm

    5 gwiazdek
    Byłam bardzo ciekawa czy mój piekarnik potrafi czarować. Potrafi 🙂 Magiczne ciasto jest pyszne 🙂 Przypomina nieco w smaku i konsystencji Pudding drezdeński z cukierni Staropolskiej (mieszkańcy Bydgoszczy na pewno wiedzą o czym mówię) 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 listopada, 2014 at 11:38 am

      Bardzo się cieszę, że magiczne ciasto i Tobie posmakowało 🙂 Konstrukcja tego ciasta nigdy nieprzestanie mnie zadziwiać :))))
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  18. Aneczka napisał

    30 lipca, 2013 at 6:54 pm

    a czy ciasto uda się gdy upiekę je w formie 24x24?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 lipca, 2013 at 7:02 pm

      Myślę, że taka forma powinna być ok!Powodzenia:)

      Odpowiedz
  19. Ania2078 napisał

    06 lipca, 2013 at 8:08 pm

    Ekstrakt waniliowy to obowiązkowy składnik? Można go czymś zastapić?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 lipca, 2013 at 8:18 pm

      Oczywiście możesz pominąć ekstrakt waniliowy ale możesz dodać odrobinę ulubionego olejku zapachowego, smak będzie ciekawszy:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  20. Magda napisał

    19 czerwca, 2013 at 9:13 am

    To rzeczywiscie niesamowite. Ciasto wyglada jakby bylo robione z 3 oddzielnych warstw. Hm.... I nie wychodzi zakalcowate??

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 czerwca, 2013 at 12:53 pm

      Witaj Magdo, magiczne ciasto, to zagadka:) biszkopt jest puszysty, budyniowy krem jest idealny, natomiast spód, zwarty i wilgotny. Z sygnałów jakie do mnie doszły sporo osób już je piekło i wszystko było jak należy poza jednym przypadkiem gdzie porcja została podwojona i tu coś poszło nie tak... myślę, że w tym przypadku mogło być spowodowane, to tym, że forma na ciasto była za mała w stosunku do ilości masy, po prostu ciasta było zbyt dużo, było zbyt ciężkie i się nie udało. W przypadku takich "wynalazków" lepiej trzymać się ściśle procedury:) Podobno wersja czekoladowa jest dużo lepsza w smaku, jeszcze jej nie testowałam. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  21. Kaś napisał

    15 czerwca, 2013 at 8:52 am

    robiłam wersję czekoladową, pycha!

    Odpowiedz
  22. Eliza napisał

    14 czerwca, 2013 at 3:39 pm

    jestem ciekawa jak wyjdzie;] właśnie wstawiłam do piekarnika;]

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 czerwca, 2013 at 3:46 pm

      Widzę, że działasz tak szybo jak ja:) zobaczyłam je i zaraz zabrałam się za pieczenie:) daj proszę znać jak Ci wyszło:)

      Odpowiedz
  23. Katarzynka napisał

    14 czerwca, 2013 at 9:56 am

    Wow naprawdę brzmi magicznie. To idealna propozycja na niedzielne ciacho - tak właśnie wygląda, jak niedzielne ciastko 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 czerwca, 2013 at 9:59 am

      Super pomysł! Kawka, słońce...

      Odpowiedz
  24. Kasia napisał

    14 czerwca, 2013 at 9:46 am

    Super propozycja 🙂

    Odpowiedz
  25. Ervisha napisał

    14 czerwca, 2013 at 8:45 am

    Rzeczywiście wyglada magicznie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 czerwca, 2013 at 8:54 am

      Tak, jest jakaś magia w tym cieście:)

      Odpowiedz
Nowsze komentarze »

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.