• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Majonez wegański

Majonez wegański

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 30 sie, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Alergie i diety bardzo często zmuszają nas do zrezygnowania z różnego rodzaju pokarmów i dodatków, które nas uczulają lub w danym momencie są niepożądane w naszej diecie. Majonez jest jednym z takich dodatków, z którego trzeba zrezygnować przy uczuleniu na jajka kurze.  Jest to niezbędny dodatek do sałatek, kanapek i innych przekąsek. Jeśli lubicie majonez, a na klasyczny nie możecie sobie już pozwolić to mam dla Was super przepis. Przepis na majonez wegański przygotowany na bazie aquafaby. Być może niektórzy z Was nie spotkali się jeszcze z nazwą aquafaba i brzmi to, jak jakiś tajemniczy składnik. Aquafaba to po prostu woda, którą zazwyczaj wylewacie z puszki, w której znajdowała się ciecierzyca. To cudowny składnik i idealny zamiennik białka kurzego! Aquafaba pozwala na przygotowanie wspaniałego wegańskiego majonezu, gęstego, a jednocześnie lekkiego. Smak jest super i większość dostępnych w sklepach tradycyjnych majonezów może się schować 🙂

Kilka technicznych uwag. Trzymajcie się podanych w przepisie ilości składników, a majonez na pewno wyjdzie taki, jak powinien być, gęsty i kremowy! Kiedy umieścicie składniki w wysokim naczyniu i zaczniecie ubijać, konsystencja ich będzie płynna. Majonez zacznie gęstnieć z każdą dodaną łyżką oleju. Olej należy dodawać łyżka po łyżce lub bardzo cieniutkim strumieniem cały czas miksując. Cała praca zajmie wam około 5 minut. Gotowy majonez należy przełożyć do słoiczka i schłodzić, można przechowywać go do dwóch tygodni w lodówce. Zapraszam również na majonez bez jajek na bazie nerkowców. Smacznego!

majonez weganski
Print Pin
5 z 2 głosów

Majonez wegański

Majonez wegański przygotowany z wody po gotowaniu ciecierzycy - aqufaba, dzisiejszy podstawowy składnik!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 310
Przygotowanie 5 minutes
Całkowity czas 5 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 45 ml aquafaby
  • 15 ml octu z jabłek
  • 15 ml soku z cytryny
  • 15 ml syropu z agawy
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki musztardy w proszku (lub ½ do 1 łyżeczki klasycznej musztardy)
  • 200 ml oleju roślinnego (do 240ml)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do wysokiego pojemnika wlać aquafabe, syrop z agawy, sok z cytryny, ocet, dodać proszek musztardowy lub ½ łyżeczki musztardy klasycznej oraz szczyptę soli, zacząć blendowanie jednocześnie dolewać cienkim strumieniem olej, miksujemy do chwili, kiedy majonez zgęstnieje i zrobi się biały, w razie potrzeby można doprawić solą.
  • Gotowy majonez od razu nadaje się do spożycia, niewykorzystany przełożyć do słoiczka, zakręcić.
  • Majonez przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Majonez gęstnieje podczas miksowania i dodawania oleju.
Syrop z agawy można zastąpić golden syropem lub syropem z brązowego ryżu albo miodem.
majonez weganski
majonez weganski
majonez weganski
majonez weganski
majonez weganski

Inspiracja z tej strony 🙂

« Lody malinowe
Äppelkaka »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}