Ciekawa jestem czy idąc z dziećmi do sklepu macie prośby od nich typu, Mamo kup mi, proszę mleczną kanapkę! U mnie zdarza się do dość często, ale powiem szczerze, że niezbyt chętnie przystaje na te prośby. Mleczna kanapka ze sklepu jest jednak z dodatkiem chemii spożywczej, która nie jest zdrowa szczególnie dla małych dzieci. Czy można przygotować podobne ciasto w domu? Tak, mam dla was przepis, który zaspokoi apetyt na słodkości nawet największych amatorów mlecznej kanapki!
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 125 ml wody
- 190 g cukru
- 30 g kakao
- 185 ml oleju
- 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
- 60 g cukru pudru
- 210 g mąki pszennej tortowa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Składniki na krem
- 400 ml śmietany 30% do ubijania
- 15 g żelatyny lub agar potrzebny na
- 350 ml jogurtu naturalnego
- 6 łyżek cukru pudru lub do smaku
Polewa czekoladowa
- 100 g ciemnej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 80 ml śmietany 30%
🔪 Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Do małego rondelka wlać wodę, dodać cukier i kakao, rondel postawić na ogniu mieszać do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie można zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy syrop cukrowy będzie już zimny można dolać olej.
- Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, do sztywnej piany zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce jednocześnie cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Po ubiciu białek z cukrem dodajemy żółtka, jednocześnie miksując. Następnie dolać zimną mieszankę kakaowo-olejową cały czas miksując na najniższych obrotach. Można zrobić to przy pomocy szpatułki. W dwóch turach dodać składniki suche, pierwszą turę mieszam mikserem na najniższych obrotach, a drugą delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
- Blaszkę o wymiarach 23x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno. Przelać ciasto, delikatnie wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Przygotowanie mlecznej pianki
- Żelatynę lub agar rozpuścić w niewielkiej ilości wody, do żelatyny wystarczy dolać 70 ml gorącej wody, szybko i dokładnie mieszać do rozpuszczenia, agar namaczamy w zimnej, najlepiej zrobić to tak, jak zaleca producent. Zimną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
- Do miski wlać zimny jogurt, lekko zmiksować, dodać ubitą śmietanę, na koniec dodać porcjami żelatynę (lub agar) cały czas miksując. Spróbujcie, czy krem jest wystarczająco słodki w razie potrzeby możecie dodać więcej cukru. Krem wstawić na chwilę do lodówki, ale tylko na kilka minut! Jeśli przetrzymacie go zbyt długo w lodówce to krem zbyt mocno się zetnie.
Wykończenie ciasta
- Połamaną na drobne kawałki czekoladę włożyć do rondelka lub miseczki, ustawić na garnku z gotującą się wodą, rozpuścić, kiedy czekolada jest już płynna można dolać śmietanę, polewę trzeba cały czas mieszać. Zdjąć z garnka i przestudzić.
- Biszkopt wyjąć z formy, przekroić na pół, poziomo! Dno formy wyłożyć folią spożywczą, włożyć dolną część ciasta, rozsmarować na nim cały krem, przykryć drugim plackiem, delikatnie docisnąć. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Po schłodzeniu, wierzch ciasta polać polewą czekoladową, po chwili pokroić ciasto na dowolnej wielkości kawałki. Ciasto przechowujemy w lodówce pod przykryciem, aby nie obsychało.
🎂 Biszkopt
Żeby przygotować mleczną kanapkę wykorzystałam biszkopt z przepisu na tort czekoladowo-malinowy, który jest rewelacyjny. Biszkoptu jest dość ciężki, kremowy i wilgotny, nie wymaga nasączenia. Ciasto przekroiłam na dwie części, ale możecie przeciąć je na trzy blaty. W ten sposób możecie wykorzystać dodatkowy blat do innego deseru lub przygotować większą ilość mlecznej kanapeczki ;). Dodatkowy blat można również szczelnie owinąć w folię spożywczą i zamrozić, będzie na czarną godzinę. Tym czasem cieszcie się smakiem domowej mlecznej kanapki.
🍰 Krem do ciasta
Poza czekoladowym ciastem potrzebujemy jeszcze tylko białego lekkiego kremu mlecznego. Przygotowałam go z bitej śmietany z dodatkiem jogurtu naturalnego, który jest mniej kaloryczny i lżejszy od śmietany. Bardzo dobrze komponuje się z czekoladowym biszkoptem. Do kremu trzeba dodać czegoś, co zagęści mam jego konsystencję. Może to być żelatyna lub roślinna wersja, czyli agar-agar. Ilość substancji żelującej nie powinna być zbyt duża. Nie chcemy zrobić przecież galaretki, tylko lekki krem, na 750 ml kremu wystarczy około 15 g żelatyny. Taka ilość ładnie "ściągnie" krem, który pozostawiony nawet w temperaturze pokojowej nie rozpłynie się na boki. Dopełnieniem całości jest polewa czekoladowa. Możecie użyć gotowej lub przygotować ją z mieszanki białej i ciemnej czekolady z dodatkiem śmietany.
💡 Rada
Ciasto z kremem zawsze przechowujemy w lodówce i to zabezpieczone folią spożywczą. Forma z ciastem powinna być przykryta folią, można też ciasto przechowywać w zamykanym pojemniku. Tak zabezpieczone ciasto nie będzie obsychało i nawet po kilku dniach będzie apetycznie wyglądało. Przed planowanym podaniem wyjmijcie je chwilkę wcześniej z lodówki, żeby polewa nieco zmiękła. Muszę przyznać, że domowa wersja mlecznej kanapki jest przepyszna, przekonajcie się o tym sami! Smacznego!
📖 Przepis
Mleczna kanapka
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 125 ml wody
- 190 g cukru
- 30 g kakao
- 185 ml oleju
- 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
- 60 g cukru pudru
- 210 g mąki pszennej (tortowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Składniki na krem
- 400 ml śmietany 30% (do ubijania)
- 15 g żelatyny (lub agar potrzebny na )
- 350 ml jogurtu naturalnego
- 6 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
Polewa czekoladowa
- 100 g ciemnej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 80 ml śmietany 30%
🔪 Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Do małego rondelka wlać wodę, dodać cukier i kakao, rondel postawić na ogniu mieszać do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie można zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy syrop cukrowy będzie już zimny można dolać olej.
- Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, do sztywnej piany zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce jednocześnie cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Po ubiciu białek z cukrem dodajemy żółtka, jednocześnie miksując. Następnie dolać zimną mieszankę kakaowo-olejową cały czas miksując na najniższych obrotach. Można zrobić to przy pomocy szpatułki. W dwóch turach dodać składniki suche, pierwszą turę mieszam mikserem na najniższych obrotach, a drugą delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
- Blaszkę o wymiarach 23x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno. Przelać ciasto, delikatnie wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Przygotowanie mlecznej pianki
- Żelatynę lub agar rozpuścić w niewielkiej ilości wody, do żelatyny wystarczy dolać 70 ml gorącej wody, szybko i dokładnie mieszać do rozpuszczenia, agar namaczamy w zimnej, najlepiej zrobić to tak, jak zaleca producent. Zimną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
- Do miski wlać zimny jogurt, lekko zmiksować, dodać ubitą śmietanę, na koniec dodać porcjami żelatynę (lub agar) cały czas miksując. Spróbujcie, czy krem jest wystarczająco słodki w razie potrzeby możecie dodać więcej cukru. Krem wstawić na chwilę do lodówki, ale tylko na kilka minut! Jeśli przetrzymacie go zbyt długo w lodówce to krem zbyt mocno się zetnie.
Wykończenie ciasta
- Połamaną na drobne kawałki czekoladę włożyć do rondelka lub miseczki, ustawić na garnku z gotującą się wodą, rozpuścić, kiedy czekolada jest już płynna można dolać śmietanę, polewę trzeba cały czas mieszać. Zdjąć z garnka i przestudzić.
- Biszkopt wyjąć z formy, przekroić na pół, poziomo! Dno formy wyłożyć folią spożywczą, włożyć dolną część ciasta, rozsmarować na nim cały krem, przykryć drugim plackiem, delikatnie docisnąć. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Po schłodzeniu, wierzch ciasta polać polewą czekoladową, po chwili pokroić ciasto na dowolnej wielkości kawałki. Ciasto przechowujemy w lodówce pod przykryciem, aby nie obsychało.
- Smacznego!
Justyna napisał
W końcu znalazłam pomysł na mleczne kanapki…dziękuję będę je robiła dla syna do szkoły.pozdrawiam