Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Pączki i oponki

Oponki serowe

Aktualizacja: 23 maj, 2020 · Opublikowany: 24 sty, 2013 · przez Anna · 73 komentarze

Skocz do przepisu

Oponki serowe są propozycją, która idealnie pasuje na deser karnawałowy! Powiem szczerze, że oponki smakują wspaniale o każdej porze roku nawet w letnie upalne dni. Z filiżanką aromatycznej kawy, są fantastyczną słodką przekąską. Jadłam już w swoim życiu oponki z różnych przepisów, jedne były lekko gumowe, inne zbyt twarde. Ten przepis jest strzałem w dziesiątkę! Przepis na to ciasto jest tak dobry, że można wykorzystać go do zrobienia pączków bez drożdży. Pączki z takiego przepisu będą mniej pracochłonne niż klasyczne, a fantastyczny efekt jest murowany!

Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🔄 Zamienniki
  • 🍩 Pączkowe wariacje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze
Oponki serowe

🥘 Składniki

  • 260 g mąki pszennej + do podsypania
  • 260 g twarogu mielonego
  • ¼ szklanki drobnego cukru
  • 6 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 125 ml śmietany 18%

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

🔪 Instrukcje

  • Wszystkie składniki połączyć, zagnieść luźne ciasto.
  • Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 0,5 do 1 cm. Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę.
  • Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej.
  • Kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze to znaczy, kiedy wrzucony kawałek ciasta szybko wypływa na wierzch, a olej wokół niego "bąbelkuje" to znak, że  oponki można już smażyć.
  • Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor, aby oponki nie pękały należy zaraz po wrzuceniu na olej przekręcić je drewnianym patyczkiem, będą w ten sposób "zahartowane" i nie popękają 🙂
  • Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

🔄 Zamienniki

Zamiast mielonego twarogu można do oponek serowych użyć gotowego mielonego twarogu z wiaderka. Ważne, żeby twaróg nie miał żadnych zbędnych dodatków typu mąka, guma guar, cukier. Warto twaróg z wiaderka przed przygotowaniem ciasta odsączyć na sicie, aby ociekł z nadmiaru płynu. Jeśli będzie zbyt wilgotny może okazać się, że trzeba dodać więcej mąki niż w przepisie. Jednak najlepiej jest odsączyć go z nadmiaru płynu.

Śmietanę 18% można zastąpić 12%. Ocet z powodzeniem zastąpicie spirytusem, dodatek ten na za zadanie ograniczenie wchłaniania tłuszczu podczas smażenia. Cukier waniliowy stosujemy zamienne z ekstraktem waniliowym lub jeśli nie lubicie wanilii, można dodać skórkę startą z pomarańczy albo cytryny.

🍩 Pączkowe wariacje

Tymczasem polecam upieczenie oponek serowych, a jeśli szukacie innych smakołyków karnawałowych, to zapraszam po przepisy na Tłusty Czwartek.

  • oponki serowe z dynia
    Oponki serowe z dynią
  • Sterta maleńkich pączków posypanych cukrem pudrem
    Mini pączki
  • Paczki z nutka pomaranczy
    Pączki z nutką pomarańczy
  • paczki z czarna porzeczka
    Pączki z czarną porzeczką

📖 Przepis

Oponki serowe
Print Pin
4,52 z 31 głosów

Oponki serowe

Najlepsze oponki serowe!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 4
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 35 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 260 g mąki pszennej (+ do podsypania)
  • 260 g twarogu (mielonego dwukrotnie)
  • ¼ szklanki drobnego cukru
  • 6 g cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 125 ml śmietany 18%

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki połączyć, zagnieść luźne ciasto. Jeśli używacie twarogu gotowego z wiaderka to wcześniej odsączcie go na sicie, aby ociekł z nadmiaru płynów.
  • Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 0,5 do 1 cm. Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę.
  • Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej.
  • Kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze to znaczy, kiedy wrzucony kawałek ciasta szybko wypływa na wierzch, a olej wokół niego "bąbelkuje" to znak, że  oponki można już smażyć.
  • Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor, aby oponki nie pękały należy zaraz po wrzuceniu na olej przekręcić je drewnianym patyczkiem, będą w ten sposób "zahartowane" i nie popękają :).
  • Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Maleńkie kuleczki, które zostają po wykrojeniu środka również usmażyłam, wychodzą maleńkie pączusie jak paznokieć, a dzieci walczą o nie jak tygrysy:)!!!
Oponki serowe
Oponki serowe

Więcej Przepisy na pączki i oponki

  • Patera z pączkami widziana z góry na tle czarnego obrusa w kolorowe kwiaty obok fioletowa chusta.
    Pączki z dżemem malinowym
  • olibollen
    Oliebollen
  • Malasadas - pączki portugalskie
    Malasadas portugalskie pączki
  • paczki orkiszowe
    Pączki orkiszowe

Komentarze

    4,52 from 31 votes (22 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Doris napisał

    23 lutego, 2017 at 5:33 pm

    Właśnie zrobiłam, bardzo dobre. Córka zajada się kuleczkami 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 lutego, 2017 at 6:08 pm

      Wspaniale! U nas też dzieci wyjadają maleńkie pączysie ?

      Odpowiedz
  2. Zaneta napisał

    23 lutego, 2017 at 7:50 am

    Może być zwykły ser w kostce czy to ma być z wiaderka

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 lutego, 2017 at 8:49 am

      Ser w kostce lub w trójkącie będzie najlepszy, wystarczy go przecisnąć przez praskę lub zmielić i będzie super.

      Odpowiedz
  3. Ewelina napisał

    22 lutego, 2017 at 3:34 pm

    Witam, czy zamiast octu można dodać spirytus? jaki używa Pani twaróg?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lutego, 2017 at 3:40 pm

      Oczywiście można użyć spirytusu zamiast octu. Jeśli chodzi o twaróg to piekłam z różnych ale w wersji do samodzielnego zmielenia i tak, przetestowałam dostepne

      Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lutego, 2017 at 3:49 pm

      Tak oczywiście można zamiast octu dodać spirytus w tej samej ilości. Jeśli chodzi o twaróg to przetestowałam różnych firm i to co istotne to, żeby był to twaróg klasyczny do zmielenia, więc jeśli sama Pani zmieli w maszynce lub przeciśnie przez prasę, to każdy będzie dobry. Natomiast jeśli chciałaby Pani użyć twarogu już mielonego to najlepiej wyjąć go wcześniej na sito, aby ociekł z nadmiaru płynu. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. Aleksandra napisał

    22 lutego, 2017 at 10:57 am

    Dzień dobry, ten przepis chyba jest najbardziej bliski mojemu sercu, dlatego spróbuję dziś zrobić te pyszności dla mojego łasucha. Proszę mi doradzić czy mogę smażyć na smalcu czy musi być olej? I jeśli olej to jaki najlepiej? Z góry dziękuje i pozdrawim

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lutego, 2017 at 11:10 am

      Witam, jeśli chodzi o wybór tłuszczu na jakim będą smażone oponki to panuje tutaj dowolność. Można smażyć je na smalcu choć ja osobiście uważam, że lepsze są na oleju, olej roślinny nie wpływa na smak smażonych oponek. Jeżeli nie przeszkadza Pani smak (aromat) smalcu to może Pani go użyć. Jeśli chodzi o olej to dobry będzie słonecznikowy lub rzepakowy - rafinowane. Nie należy używać do smażenia olei tłoczonych na zimno.
      Jestem przekonana, że oponki będą Wam smakowały (u nas smażone są od trzech dni), pozdrawiam i życzę smacznego!

      Odpowiedz
  5. Kasia napisał

    21 lutego, 2017 at 9:07 pm

    Witam Twaróg mogę zmielic w termomixie? I czy mogę użyć do ciasta cukru pudru?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 lutego, 2017 at 9:13 pm

      Tak, możesz zmielić twaróg w termomixie, cukier puder może być 🙂

      Odpowiedz
      • Kasia napisał

        22 lutego, 2017 at 8:47 am

        dziękuję 😉

        Odpowiedz
  6. Czmonia napisał

    21 lutego, 2017 at 8:00 pm

    Czy te oponki można upiec?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 lutego, 2017 at 8:35 pm

      Nigdy nie próbowałam piec je w piekarniku, ale można zrobić próbę w temperaturze 180-190 st C i pewnie trzeba będzie piec je minimum 15 minut może troszkę dłużej. Po wyjęciu z piekarnika polukrowałabym je lukrem cytrynowym. Jeśli podejmiesz próbę i upieczesz je to proszę podziel się efektem eksperymentu 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
« Starsze komentarze

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.