• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Smalec kokosowy

Smalec kokosowy

Aktualizacja: 4 lip, 2020 · Opublikowany: 24 lut, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Niedawno podałam przepis na wegetariański smalec z dodatkiem białej fasoli, orzechów nerkowca i ciecierzycy. Dziś kolejna wariacja tym razem na bazie oleju kokosowego. Olej ten od jakiegoś czasu jest bardzo popularny na naszym rynku i można kupić go bez większego problemu. Poza fantastycznymi walorami smakowymi, które niewątpliwie posiada olej tłoczony na zimno ma on również wiele walorów zdrowotnych. O których możecie przeczytać w wielu publikacjach. Olej kokosowy nadaje się do potraw słodkich i słonych, jak i do domowej pielęgnacji ciała i włosów.

smalec kokosowy
Smalec kokosowy

Konsystencja oleju zmienia się poniżej 25 st C, poniżej tej temperatury olej kokosowy tężeje i konsystencją przypomina masło. Właśnie z tego powodu świetnie nadaje się na tego typu smarowidło. Oczywiście, gotowy smalec można przechowywać w lodówce, należy pamiętać, aby wyjąć go chwilę przed podaniem, ponieważ olej w lodówce robi się bardzo twardy i trudno go rozsmarować.

Smalec kokosowy doprawiłam tak, jak doprawia się klasyczny smalec, czyli majeranek, cebula i jabłko, jak dla mnie jest fantastyczny, spróbujcie sami. Oczywiście możecie doprawić go własną ulubioną mieszanką przypraw.

smalec kokosowy
Print Pin
5 z 2 głosów

Smalec kokosowy

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 150 ml oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku - opcjonalnie
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jabłko umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju kokosowego, dodać cebulę, smażyć ją do momentu, kiedy zacznie się rumienić do cebulki dodać starte jabłko i majeranek z tymiankiem całość smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, jabłko powinno zmięknąć, a przyprawy będą wydawały przyjemny i mocny aromat. Zdjąć z ognia dodać resztę oleju, doprawić dość intensywnie solą i pieprzem.
  • Smalec przelać do słoika, po wystudzeniu zakręcić słoik, smalec najbezpieczniej przechowywać w lodówce.
  • Smacznego!
smalec kokosowy
smalec kokosowy
« Pączki orkiszowe
Chleb ziołowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marcin napisał

    21 listopada, 2018 at 1:32 pm

    Widzę na zdjęciu, że ten smalec wyszedł dosyć miękki, skoro dało się go tak ładnie rozsmarować. Ja robiłem ostatnio na bazie podobnego przepisu i wyszło wszystko ładnie pięknie, ale olej kokosowy ma to do siebie, że jak ostygnie, to twardnieje i tego smalcu bez podgrzania praktycznie nie da się rozsmarować na kanapce. Jak jest w przypadku tego przepisu, czy też jest podobnie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 listopada, 2018 at 2:21 pm

      Tak jak napisałam we wpisie, jeśli smalec przechowujemy w lodówce, to oczywiście stwardnieje, ale wystarczy wyjąć go troszkę wcześniej, aby odtajał i pięknie daje się rozsmarować. Myślę, że jeśli przygotujemy jeden niezbyt duży słoiczek, to spokojnie można trzymać go w kuchni, oczywiście z dala od kaloryfera, a jego konsystencja będzie idealna do smarowania. Tak jak Pan wspomniał, olej koksowy mocno twardnieje w lodówce niestety taki jego urok 🙂 Może spróbować Pan innego smalczyku z dodatkiem fasoli tutaj nie będzie tego problemu. Pozdawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  2. Sprawdzona Kuchnia napisał

    24 lutego, 2014 at 7:44 pm

    Dzięki, polecam z domowym chlebkiem:)

    Odpowiedz
  3. Wykrywacz Smaku napisał

    24 lutego, 2014 at 7:22 pm

    ale fajny!:)

    Odpowiedz
  4. ach! napisał

    24 lutego, 2014 at 11:46 am

    ale jestem ciekawa tego smaku! dasz spróbować, prawda? 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 lutego, 2014 at 4:00 pm

      Oczywiście 🙂

      Odpowiedz
  5. Sprawdzona Kuchnia napisał

    24 lutego, 2014 at 9:32 am

    Polecam, jest pyszny i ta słodycz przyrumienionej cebulki, mniam 🙂

    Odpowiedz
  6. Janusz Galka napisał

    24 lutego, 2014 at 8:26 am

    Hm, slodko - slony?

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}