Niedawno podałam przepis na wegetariański smalec z dodatkiem białej fasoli, orzechów nerkowca i ciecierzycy, a dziś kolejna wariacja tym razem na bazie oleju kokosowego. Olej kokosowy od jakiegoś czasu jest bardzo popularny na naszym rynku i można kupić go bez większego problemu. Poza fantastycznymi walorami smakowymi, który posiada olej tłoczony na zimo, ma wiele walorów zdrowotnych, o których możecie przeczytać w wielu publikacjach. Olej kokosowy nadaje się do potraw słodkich i słonych. Konsystencja oleju kokosowego zmienia się poniżej 25 st C, poniżej tej temperatury olej kokosowy tężeje i konsystencją przypomina masło. Właśnie z tego powodu świetnie nadaje się na tego typu smarowidło. Oczywiście, gotowy smalec można przechowywać w lodówce należy pamiętać, aby wyjąć go chwilę przed podaniem, ponieważ olej kokosowy w lodówce robi się bardzo twardy i trudno go rozsmarować. Smalec kokosowy doprawiłam tak jak robi się to w przypadku klasycznego smalcu, czyli majeranek, cebula i jabłko, jak dla mnie jest fantastyczny, spróbujcie sami.
- 150 ml oleju kokosowego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 duże jabłko
- 1 łyżeczka świeżego tymianku - opcjonalnie
- sól
- pieprz
- Jabłko umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tartce o grubych oczkach
- Cebulę pokroić w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju kokosowego, dodać cebulę, smażyć ją do momentu kiedy zacznie się rumienić do cebulki dodać starte jaļłko i majeranek z tymiankiem całość smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, jabłko powinno zmięknąć, a przyprawy będą wydawały przyjemny i mocny aromat
- Zdjąć z ognia dodać resztę oleju, doprawić dość intensywnie solą i pieprzem
- Smalec przelać do słoika, po wystudzeniu zakręcić słoik, smalec najbezpieczniej przechowywać w lodówce
- Smacznego!
Janusz Galka says
Hm, slodko – slony?
Sprawdzona Kuchnia says
Polecam, jest pyszny i ta słodycz przyrumienionej cebulki, mniam 🙂
ach! says
ale jestem ciekawa tego smaku! dasz spróbować, prawda? 🙂
Anna says
Oczywiście 🙂
Wykrywacz Smaku says
ale fajny!:)
Sprawdzona Kuchnia says
Dzięki, polecam z domowym chlebkiem:)