Dziś pasztet do smarowania, który do złudzenia przypomina Foie Gras z maleńką różnicą. Ten przepis jest w 100% wegetariański, a właściwie wegański. Przygotowany na bazie produktów roślinnych takich jak pieczarki, soczewica i biała fasola. Pasztet do smarowania jest błyskawiczny do przygotowania, ponieważ nie wymaga pieczenia tak jak poprzednie przepisy na pasztety roślinne. W tym przypadku wystarczy, że wszystkie składnik przesmażycie na patelni, a następnie zmiksujecie na gładką masę albo prawie gładką masę. Osobiście lubię, kiedy w pasztecie zostają niewielkie kawałeczki niezmiksowanych orzechów, pieczarek i cebuli, to sprawia, że smarowidło smakuje jeszcze lepiej 🙂 Koniecznie spróbujcie, zakochacie się w nim.
📖 Przepis
Pasztet do smarowania
🥘 Składniki
- 2 średnie cebule (może być cebula czerwona i biała)
- 180 g pieczarek
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki Porto (opcjonalnie)
- 120 g ugotowanej soczewicy (może być zielona lub brązowa można użyć z puszki)
- 240 g ugotowanej białej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 1 ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego (rozgniecione)
- czarny pieprz (do smaku)
- sól (do smaku)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 50 g orzechów włoskich (lub laskowych drobno posiekanych)
- 3 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić dobrej jakości oliwą z oliwek)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego estragonu
🔪 Instrukcje
- Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę.
- Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju kokosowego wrzucić cebulę smażyć ją przez 3-4 minuty następnie dodać pieczarki smażyć na ostrym ogniu ciągle mieszając, pieczarki powinny mocno zarumienić się, a wtedy można dodać Porto (opcja dodatkowa) smażyć do odparowania płynu.
- Do przyrumienionych pieczarek dodać posiekany czosnek zioła i posiekane orzechy, a po chwili dołożyć soczewicę oraz fasolę smażyć przez kilka minut, zdjąć z ognia i przełożyć do miski blendera/malaksera dodać olej kokosowy/oliwę zmiksować na gładką konsystencję doprawić do smaku przyprawami.
- Pasztet przełożyć do słoiczków lub innych pojemników, które można przykryć lub zakręcić, przechowywać w lodówce.
- Smacznego!
Comments
No Comments