Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Sosy, dipy i pasty

Pasztet do smarowania

Aktualizacja: 24 cze, 2020 · Opublikowany: 7 sty, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś pasztet do smarowania, który do złudzenia przypomina Foie Gras z maleńką różnicą. Ten przepis jest w 100% wegetariański, a właściwie wegański. Przygotowany na bazie produktów roślinnych takich jak pieczarki, soczewica i biała fasola. Pasztet do smarowania jest błyskawiczny do przygotowania, ponieważ nie wymaga pieczenia tak jak poprzednie przepisy na pasztety roślinne. W tym przypadku wystarczy, że wszystkie składnik przesmażycie na patelni, a następnie zmiksujecie na gładką masę albo prawie gładką masę. Osobiście lubię, kiedy w pasztecie zostają niewielkie kawałeczki niezmiksowanych orzechów, pieczarek i cebuli, to sprawia, że smarowidło smakuje jeszcze lepiej 🙂 Koniecznie spróbujcie, zakochacie się w nim.

📖 Przepis

pasztet do smarowania
Print Pin
5 z 3 głosów

Pasztet do smarowania

Pyszny wegański pasztet do smarowania.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 średnie cebule (może być cebula czerwona i biała)
  • 180 g pieczarek
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki Porto (opcjonalnie)
  • 120 g ugotowanej soczewicy (może być zielona lub brązowa można użyć z puszki)
  • 240 g ugotowanej białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego (rozgniecione)
  • czarny pieprz (do smaku)
  • sól (do smaku)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 50 g orzechów włoskich (lub laskowych drobno posiekanych)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić dobrej jakości oliwą z oliwek)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego estragonu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę.
  • Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju kokosowego wrzucić cebulę smażyć ją przez 3-4 minuty następnie dodać pieczarki smażyć na ostrym ogniu ciągle mieszając, pieczarki powinny mocno zarumienić się, a wtedy można dodać Porto (opcja dodatkowa) smażyć do odparowania płynu.
  • Do przyrumienionych pieczarek dodać posiekany czosnek zioła i posiekane orzechy, a po chwili dołożyć soczewicę oraz fasolę smażyć przez kilka minut, zdjąć z ognia i przełożyć do miski blendera/malaksera dodać olej kokosowy/oliwę zmiksować na gładką konsystencję doprawić do smaku przyprawami.
  • Pasztet przełożyć do słoiczków lub innych pojemników, które można przykryć lub zakręcić, przechowywać w lodówce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli chcecie, aby w pasztecie pozostały niezmielone kawałeczki pieczarek, orzechów i cebuli, to najlepiej odłożyć dwie lub trzy łyżki wyżej wymienionych dodatków przed dodaniem na patelnię fasoli i soczewicy, a po zmiksowaniu na gładko pasztetu dodać do całości, wymieszać i doprawić od smaku.
pasztet do smarowania
pasztet do smarowania

Więcej Przepisy na sosy dipy i pasty

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
    Paneer tikka masala
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy

Comments

No Comments

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.