Pavlova z figami jest bardzo eleganckim tortem, przepięknie się prezentuje i z pewnością będzie ozdobą każdego przyjęcia. Deser Pavlova jest prostym deserem, należy jednak pamiętać o solidnym ubiciu piany z białek. Białka to wraz z cukrem podstawia bezy! Piana powinna być błyszcząca i na tyle sztywna, żeby nie rozpływała się na boki, kiedy nałożycie tę bezową masę na papier do pieczenia. Drugą ważną sprawą, jest długie pieczenie, a właściwie powinnam napisać suszenie. Bezy suszymy w niskiej temperaturze, dzięki czemu beza zyskuje grubą, chrupiącą "skórkę", a przy tym jasny i piankowo-miękki środek. Wymagana temperatura piekarnika powinna być dość niska, a czas suszenia długi. Od czasu do czasu trzeba uchylać drzwi piekarnika, żeby pozbyć się pary. Jeśli beza zacznie zbyt mocno przyrumieniać się, to można przykryć ją folią aluminiową, to zapobiegnie przypieczeniu skórki.
🥘 Składniki
Składniki na bezę
- 180 ml białek z 6 średnich jaj w temperaturze pokojowej
- 1 szczypta soli
- 260 g drobnego cukru lub cukier puder
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem
- 200 ml tłustej śmietany 30 lub 36%
- 200 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru
- 1 laska wanilii ziarenka z niej - opcjonalnie
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
- 5 sztuk fig można użyć innych owoców
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 st C.
- Do miski miksera wlać białka, ubić je na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Kiedy białka są już bardzo dobrze ubite, dodajemy po 1 łyżce cukru dokładnie ubijając po dodaniu każdej, ubicie całości zajmie nam kilkanaście minut. Po dodaniu ostatniej łyżki cukru, ubijać jeszcze przez 3 minuty, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, całość miksować jeszcze przez około 2 minut.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze odrysować okrąg o średnicy 19 cm, na narysowany okrąg nałożyć pianę, szybko rozsmarować dolną warstwę, na górę nałożyć pozostałą część piany, łyżką zagarnąć pianę z boków i wyciągnąć ku górze, tworząc dekoracyjne ślady.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st C, po 15 minutach zmniejszyćtemperaturę do 110 st C, suszyć bezę przez około 90 minut, po tym czasie bez powinna z wierzchu mieć chrupiącą skórkę. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Przygotowanie kremu
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Do miski włożyć mascarpone, cukier, ziarenka z wanilii i ekstrakt, zmiksować, na koniec dodać ubitą śmietanę, wszystko delikatnie połączyć.
- Na wierzch wystudzonej bezy nałożyć krem, na kremie ułożyć pokrojone w ósemki figi lub inne owoce.
- Tort można podawać polany syropem z sosny lub miodem.
Krem przygotowałam ze śmietany i mascarpone. To najprostszy krem i jeden z najsmaczniejszych, ale oczywiście można użyć tylko bitej śmietany. Wiech przy tego typu deserach zawsze proponuję udekorować świeżymi owocami. Słodka beza i lekki krem potrzebuje przełamania, dodania świeżości. Dziś użyłam pięknych i przepysznych figi, zawsze doskonale sprawdzają się truskawki, maliny i borówki amerykańskie. Zapraszam i smacznego!
📋 Notatki
Krem nakładamy tuż przed podaniem i dekorujemy owocami. Beza jest nietrwałym deserem i powinna być zjedzona od razu po przygotowaniu. Pavlova przechowana z kremem i owocami do dnia następnego zmięknie i nie będzie już tak smaczna, jak zaraz po przygotowaniu.
📖 Przepis
Pavlova z figami
🥘 Składniki
Składniki na bezę
- 180 ml białek (z 6 średnich jaj w temperaturze pokojowej)
- 1 szczypta soli
- 260 g drobnego cukru (lub cukier puder)
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem
- 200 ml tłustej śmietany (30 lub 36%)
- 200 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru
- 1 laska wanilii (ziarenka z niej - opcjonalnie)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
- 5 sztuk fig (można użyć innych owoców)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 st C.
- Do miski miksera wlać białka, ubić je na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Kiedy białka są już bardzo dobrze ubite, dodajemy po 1 łyżce cukru dokładnie ubijając po dodaniu każdej, ubicie całości zajmie nam kilkanaście minut. Po dodaniu ostatniej łyżki cukru, ubijać jeszcze przez 3 minuty, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, całość miksować jeszcze przez około 2 minut.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze odrysować okrąg o średnicy 19 cm, na narysowany okrąg nałożyć pianę, szybko rozsmarować dolną warstwę, na górę nałożyć pozostałą część piany, łyżką zagarnąć pianę z boków i wyciągnąć ku górze, tworząc dekoracyjne ślady.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st C, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 110 st C, suszyć bezę przez około 90 minut, po tym czasie bez powinna z wierzchu mieć chrupiącą skórkę. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Przygotowanie kremu
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Do miski włożyć mascarpone, cukier, ziarenka z wanilii i ekstrakt, zmiksować, na koniec dodać ubitą śmietanę, wszystko delikatnie połączyć.
- Na wierzch wystudzonej bezy nałożyć krem, na kremie ułożyć pokrojone w ósemki figi lub inne owoce.
- Tort można podawać polany syropem z sosny lub miodem.
- Smacznego!
Aleksandra Jakubek napisał
wygląda imponująco 🙂
Anna napisał
Dziękuję:)
JUSTYNA napisał
Wowww, mistrzostwo świata dla "oka i dla brzuszka"...!!!
Anna napisał
Dziękuje:) Pavliva ma w sobie coś królewskiego:) pozdrawiam
ladylaurabloq napisał
Wspaniała w swej prostocie,jak zrobić taka beze,kiedy przepis nie jest wystarczający,bo wychodzi mi ciągnący ...? pozdrawiam.
Anna napisał
Tort Pavlova piekłam po raz pierwszy i wyszedł super, gruba skórka i piankowy środek, tak jak napisałam we wpisie, bardzo ważne jest dokładnie ubicie białek z cukrem, jest to proces długi i nudny, niestety trzeba dosypywać po jednej łyżce cukru i ubijać, jedna łyżka cukru i znów ubijać....Druga ważna sprawa, to pieczenie ( suszenie ) na początku wyższa temperatura, a po chwili należy ją zmniejszyć i długo suszyć bezę. Istotne jest, aby po wyłączeniu piekarnika beza pozostała w nim do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Wcześniej piekłam torty bezowe, które składają się z cieńszych blatów i wydawałoby się, że będą łatwiejsze do przygotowania, ale za pierwszym razem blaty bezowe zupełnie mi nie wyszły. W środku były zbyt mocno klejące, a z wierzchu przypieczone, przy nakładaniu na papier rozlewały się... ale następnym razem przyłożyłam się do ubijania i wyszły już ok. Trzymam kciuki, że Tobie się też uda:))) Pozdrawiam gorąco!
ladylaurabloq napisał
Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź,miłego dnia!.
Myszka napisał
przecudna! najładniejsza beza jaką widziałam !
Anna napisał
Dziękuję:)))