Rukola, to jedna z moich ulubionych sałat, a używam jej do wszystkiego. Dziś przygotowałam z niej pyszne pesto. Orzechy piniowe, które dodaje się do klasycznej wersji pesto zastąpiłam orzechami włoskimi. Poza orzechami dodałam listki świeżej bazylii, oliwę, ser i oczywiście czosnek. Pesto z rukoli to fantastyczny, świeży dodatek do makaronu, kanapek, tostów, jajek, czy pizzy. Dziś moje pesto zostało wykorzystane do makaronu i kanapek. Polecam, fantastyczny i bardzo prosty dodatek.
📖 Przepis
Pesto z rukoli
Wspaniałe pesto z rukoli to nietypowy bardzo smaczny przepis
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 50 g rukoli
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g sera grana padano
- 50 g oliwy z oliwek
- 50 g liści bazylii
- 1 duży ząbek czosnku
- sól
- pieprz
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki umieścić w misce malaksera, zmiksować.
- Pesto dodać do makaronu w ilości takiej, aby smak Wam odpowiadał.
- Niewykorzystane pesto przełożyć do słoika, a na jego wierzch nalać 2 łyżki oliwy, zakręcić słoik. Przechowywać w lodówce
- Smacznego!
📋 Notatki
Doprawiając pesto pamiętajcie, że jego smak powinien być bardzo intensywny, ponieważ jest to swego rodzaju koncentrat smaku! 🙂
Daria napisał
Ciekawe! Jeszcze nigdy nie robiłam sama pesto, może dla tego, że tak łatwo kupić gotowe? Pesto z rukoli to bardzo inspirujący pomysł, wypróbuję! Pozdrawiam
Anna napisał
Zapewniam, że łatwiej zrobić własnoręcznie:) i szybciej! Gorąco zachęcam do wypróbowania:)
RobeRt Zerkowski napisał
pesto de besto 😉