Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Pierniczki bezglutenowe

Aktualizacja: 27 lip, 2020 · Opublikowany: 12 gru, 2013 · przez Anna · 117 komentarzy

Skocz do przepisu

Pewnie wiele osób uczulonych na gluten ucieszy się z przepisu na pierniczki bezglutenowe. Osoby skazane na dietę bezglutenową mają problem z kupieniem dobrych ciast, czy ciastek, a sklepy nie oferują zbyt wiele w tym temacie. Warto, więc mieć kilka dobrych, smacznych i sprawdzonych przepisów dla bezglutenowców. Często słyszę o problemach z przepisami na domowe smakołyki bez glutenu. Przyznaję, że i ja sama poszukuję takich przepisów na chleb, ciasta czy ciasteczka. Testuję je i wymyślam, żeby móc podzielić się z Wami zdrowymi i smacznymi przepisami.

Pierniczki bezglutenowe
Pierniczki bezglutenowe

Smak dzisiejszych pierniczków nie różni się od tych klasycznych z mąki pszennej. Pierniczki są delikatne i co ważne nie muszą leżakować, aby zmiękł, ale też nie rozlatują się po upieczeniu. Można udekorować je lukrem lub ciemną czekoladą, a z czekoladą są wprost wyśmienite. Oczywiście, zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu nie tylko osoby uczulone. Podobno im mniej glutenu w naszej diecie, tym lepiej dla naszego zdrowia, ale tutaj zdania są podzielone. Osobiście uważam, że jeśli nie mamy poważnych alergii to najlepiej zachować rozsądek i równoważyć dietę 🙂

📖 Przepis

pierniczki bezglutenowe
Print Pin
4,93 z 26 głosów

Pierniczki bezglutenowe

Najlepsze pierniczki bezglutenowe, przygotowane z łatwo dostępnych składników.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 80
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 32 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 12 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g mąki gryczanej (+ do podsypania przy wałkowaniu)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 13 g przyprawy do pierników (najlepiej domowej produkcji)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 16 g cukru waniliowego
  • 70 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 90 g cukru białego
  • 2 duże jajka
  • 80 g miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier, zestawić z ognia i odstawić na bok.
  • Do dużej miski wsypać wszystkie sypkie składniki, dodać rozgrzane masło z dodatkami i roztrzepane jajka, zagnieść ciasto, następnie zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Wyjąć ciasto z lodówki, dociąć kawałek ciasta, rozwałkować na cienki placek, foremkami do wycinania wyciąć ulubione kształty.
  • Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pierniczki pieczemy około 8 minut.
  • Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Z podanej ilości ciasta wyszło mi około 100 pierniczków - różnych kształtów ( średniej i małej wielkości ).
Pierniczki bezglutenowe
Pierniczki bezglutenowe

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha

Komentarze

    4,93 from 26 votes (13 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Aga napisał

    16 grudnia, 2022 at 10:31 am

    5 gwiazdek
    Upiekłam i ja😃 Trzymałam się ściśle przepisu, wyszły przepyszne, najlepsze bezglutenowe pierniczki jakie robiłam do tej pory. Jak dla mnie trochę za słodkie ale to kwestia indywidualna. Dziękuję bardzo za przepis. Wesołych świąt 🎄

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 grudnia, 2022 at 6:32 pm

      Bardzo się cieszę, że smakują, co do słodyczy, to można dać cukru troszkę mniej, ale tylko trochę mniej, ponieważ dużo mniejsza ilość cukru spowoduje zmiany w "strukturze" ciasta i efekt końcowy będzie troszkę inny. Dziękuję za życzenia i również życzę wszystkiego najlepszego, szczęśliwego Nowego Roku!!!

      Odpowiedz
  2. Ola napisał

    22 grudnia, 2021 at 5:22 pm

    Przepis BOMBA!
    Palce lizać 😀 robiłam z polowy podanych składników i zmieniłam tylko ilość cukru – dałam ~35g brązowego, i miodu 40g, białego nie dawałam w ogóle. Należę do tych osób, które nie słodzą herbaty i dla mnie IDEALNE, przepychota.🙂
    (Inni, którzy słodzą mówili, że trochę za mało slodkie)
    Pierniczki wyśmienite, wpadają do stałego świątecznego menu
    *Następnym razem dodam troszkę więcej przyprawy korzennej 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 grudnia, 2021 at 6:18 pm

      Wspaniale, dziękuję i bardzo się cieszę, że pierniczki tak posmakowały 😁 Wesołych świąt!

      Odpowiedz
  3. Katarzyna napisał

    05 grudnia, 2021 at 7:01 pm

    Wspaniale! Lepsze niz pszenne! Wspaniale w smaku! Dziekuje za ten przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 grudnia, 2021 at 9:04 pm

      Bardzo proszę 🙂 i cieszę się, że tak smakują. Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  4. Natalia napisał

    24 grudnia, 2020 at 12:31 am

    5 gwiazdek
    Pierniczki wyszły przepyszne. Aż muszę chować przed mężem glutenowcem, żeby nie zjadł wszystkich synkowi (bezglutenowcowi ;)) Jedynie co zmieniłam, to dałam w sumie 80 g cukru zwykłego, czyli sporo mniej niż w przepisie. Posypane cukrem pudrem są wystarczająco słodkie. Dziękuję bardzo za ten przepis ❤

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 grudnia, 2020 at 11:25 pm

      Bardzo proszę❤️, a dla męża trzeba upiec kolejną porcję 🤪

      Odpowiedz
  5. Jolucha napisał

    16 grudnia, 2020 at 5:17 pm

    5 gwiazdek
    Pyszne to za mało powiedziane !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 grudnia, 2020 at 5:19 pm

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  6. Kasia napisał

    13 grudnia, 2020 at 7:54 pm

    Dobry przepis,smaczne ciasteczka na święta i nie tylko.Następnym razem dodam jedynie mniej cukru.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 grudnia, 2020 at 10:22 am

      Super, a jeśli pierniczki wydają się trochę za słodkie, to oczywiście można dać odrobinę mniej cukru. Pozdrawiam serdecznie 😁

      Odpowiedz
  7. Dominika napisał

    09 grudnia, 2020 at 8:09 pm

    Czy mozna do tego przepisu dodac rowniez kakao? Jeśli tak to w jakiej ilości zaproponowałaby Pani? I czy 1 łyżeczkę cynamonu można zastąpić 1 łyżką? Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  8. Ann_M1 napisał

    08 grudnia, 2020 at 9:11 pm

    5 gwiazdek
    Pyszota. Najlepsze pierniki jakie jadłam.
    Warto było zrobić swoją mieszankę przypraw (świeżo mielone goździki i kardamon robią niesamowitą robotę). Wspaniały, głeboki smak. Córka (wybredny krytyk kulinarny 😉 ) też mega zadowolona. Mąż i syn nie cierpią gryki a wsuwali aż się uszy trzęsły. Tylko jeden problem- z tej ilosci składników to tych pierników zdecydowanie za mało ;). Pojutrze powtórka 🙈

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 grudnia, 2020 at 7:51 am

      Bardzo się cieszę, że Wam smakują 😁. No tak, z ilością dobrych pierniczki zawsze jest problem 🤪. Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 grudnia, 2020 at 8:19 pm

      Tak możne dodać kakao i więcej cynamonu, będą mega cynamonowe😁 Kakaa wystarczy 1 kopiasta łyżka.

      Odpowiedz
  9. Anita napisał

    18 grudnia, 2019 at 12:22 am

    Wow, chyba pierwszy raz wyszły mi pierniki z przepisu z internetu! Są pyszne, szczególnie po 3-4 dniach. Wprawdzie początkowo ciasto było kruche ale dodałam odrobine mleka i zaczęło się kleić. Polecam przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 grudnia, 2019 at 9:34 am

      Wspaniale! Życzę Wesołych Świąt!!!

      Odpowiedz
  10. Justyna napisał

    10 grudnia, 2019 at 12:29 pm

    mam pytanie czy zamiast samemu mieszać maki mogę użyć gotowej mieszanki np. Schar? Jeśli tak to w jakiej ilości?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 grudnia, 2019 at 12:59 pm

      Nie próbowałam piec pierniczków z takiej mieszanki mąk, pewnie pierniczki wyjdą, ale jakie, to nie mam pojęcia. Zrobiłam ten przepis z takiej kompozycji, ponieważ czytelnicy szukali dobrego przepisu, a podobno pierniczki przygotowane z gotowych mieszanek mąk wychodzą słabe. Z tego zestawu składników pierniczki wychodzą naprawdę bardzo dobre! Jeśli chciałaby Pani upiec je z gotowej mieszanki, to proszę na próbę zrobić z połowy porcji, w razie niepowodzenia nie będzie żal składników.
      Ilość mąki powinna być taka, jak w przepisie, czyli po zliczeniu wszystkich mąk.

      Odpowiedz
  11. Monia napisał

    06 grudnia, 2019 at 11:51 am

    A czy mogę gryczana zastąpić inna mąką np amarantusową czy z ciecierzycy?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 grudnia, 2019 at 6:08 pm

      Nie robiłam w takiej konfiguracji, amarantus może tutaj się nie sprawdzić. Natomiast mąka z ciecierzycy mogłaby być, ale w takiej ilości też może być problem, zastąpiłabym tylko połowę ilości mąki gryczanej, mąką z ciecierzycy, a drugą część zostawiłabym mąkę gryczaną. Przepis na pierniczki komponowałam z różnych mąk, ale nie wszystkie nadają się do tego przepisu. Ten zestaw jest optymalny dla pierniczków, ale możesz zaryzykować i przygotować z połowy porcji, aby w razie wpadki nie zmarnować składników 🙂 Jeśli masz problem z kupieniem mąki gryczanej to najlepiej przygotować ją samodzielnie w domu. Wystarczy kasza gryczana kupiona w sklepie (niepalona) zmielona w młynku do kawy na drobny pył.

      Odpowiedz
  12. Izabella napisał

    14 grudnia, 2018 at 11:24 am

    Ciasto kruszy się podczas wałkowania.. Nie mogę też wykroic pierniczkow. Co poszło nie tak? Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Każdy składnik dodałam w takich proporcjach jak w przepisie..

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 grudnia, 2018 at 11:33 am

      Rozumiem, że ciasto schłodziło się przed wałkowaniem, jeśli tak to może jest zbyt twarde, trzeba w takiej sytuacji odkroić kawałek i ugnieść je, aby troszkę rozgrzać ciasto, a następnie rozwałkować cienki placek i wykrawać pierniczki. Nigdy nie mialam takiego przypadku, ale może to pomoże. Podczas wałkowania proszę podsypywać mąką. Mam nadzieję, że wszystko wyjdzie ?

      Odpowiedz
      • Izabella napisał

        15 grudnia, 2018 at 10:23 pm

        Dodałam jedno jajko więcej i jeszcze raz całe ciasto wyrobiłam żeby połączyły się z jajkiem i drugi raz do lodówki. Tym razem było lepiej ale i tak trochę się nameczylam z wykrawaniem pierniczkow. Jednakże jak na ciasto z mak bezglutenowych to i tak było fajne w obróbce. Czemu ma służyć schladzanie w lodówce? Czy robiąc grubsze pierniczki ciastka będą miękkie po schlodzeniu?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          15 grudnia, 2018 at 10:56 pm

          Cieszę się, że się udało. Rozmiar jajek w przepisach na duże znaczenie. Między jajkiem małym (S) a dużym (XL) jest różnica około 22 g co przy dwóch jajkach w przepisie robi sporą różnicę 🙂
          Nie robiłam z tego przepisu grubszych pierniczków, więc tutaj nie bardzo pomogę.
          Jeśli chodzi o chłodzenie ciast na przykład na pierniczki, to robimy to głównie dlatego, żeby ciasto lepiej się formowało, wałkowało i wykrawało. Ciasto po wyrobieniu jest dość klejące i ciężko byłoby je rozwałkować, często zbyt krótkie chłodzenie ciasta powoduje, że ciasto mocno klei się i do blatu i wałka i niektórzy podsypują je dużą ilością mąki, co skutkuje w twardymi ciastkami i upieczeniu. Mam dzieję, że ciastka Wam smakują 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

          Odpowiedz
          • Izabella napisał

            22 grudnia, 2018 at 7:43 am

            Robiłam wczoraj druga turę piernikow i ciasto wyszło idealne. Tak jak.powinno ładnie się kleilo, było zawarte a po schlodzeniu świetnie się wykrawalo pierniczki. Najwyraźniej poprzednio dałam o te jedno jajko za mało i to faktycznie robi Dużą różnice.. Bardzo dziękuję za przepis! Jest rewelacyjny a pierniki smakują wszystkim 🙂 mój synek zajada je ze smakiem a mąż glutenowiec twierdzi, nawet, że lepsze niż te "zwykle" z mąki pszennej.

          • Anna napisał

            22 grudnia, 2018 at 9:58 am

            Wspaniale! Bardzo się cieszę, najważniejsze, że wyszły tak, jak powinny i smakują. Pozdrawiam Was gorąco i życzę Wesołych Świąt:)

  13. Izabella napisał

    14 grudnia, 2018 at 8:49 am

    Rozpuszczone cukier z miodem i masłem to musi być taka gładka masa? U mnie czuć grudki cukru między palcami i nie wiem czy taka masę mogę wlać do ciasta?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 grudnia, 2018 at 9:58 am

      Tak, może być, rozpuści się podczas pieczenia:)

      Odpowiedz
  14. Małgorzata napisał

    13 grudnia, 2018 at 6:41 pm

    A czy mozna dać tylko mąkę kukurydziana i ryżowa ?? Bez gryczanej. Nie moge jen nigdzie dostać 🙁 czy wyjdzie ciasto??

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 grudnia, 2018 at 7:04 pm

      Nie piekłam w takiej wersji, ale jeśli chciałaby Pani spróbować je zrobić przy użyciu tylko mąk kukurydzianej i ryżowej, to te 250 g proszę podzielić, 150 g mąki kukurydzianej i 100 g ryżowej, choć obawiam się, że mogą wyjść bardzo kruche, piaskowo kruche. Mąkę gryczaną można kupić w Lidlu tam, jest dostępna bez problemu albo może ją Pani sama przygotować, jeśli tylko posiada Pani młynek do kawy. Wystarczy kaszę gryczaną zmielić na drobny pył i gotowe.

      Odpowiedz
  15. Izabella napisał

    11 grudnia, 2018 at 1:18 am

    Jak długo pierniki zachowują świeżość? Można je upiec tydzień czy dwa przed świętami?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 grudnia, 2018 at 7:23 am

      Pierniczki to ciastka, które bez problemu wytrzymają dwa tygodnie, oczywiście, przechowanie w pojemniku czy słoiku. Powinny wystygnąć całkowicie przed umieszczeniem ich w zamknięciu .

      Odpowiedz
      • Izabella napisał

        11 grudnia, 2018 at 8:56 pm

        Dziękuję za odpowiedź. Będę piekła w tym tygodniu i skorzystam z Pani przepisu. Mam nadzieję, że mi wyjdą.. pozdrawiam

        Odpowiedz
  16. Ewa napisał

    21 grudnia, 2017 at 12:55 pm

    Witam, mam pytanie : po co dwa rodzaje cukru w przepisie? Jeżeli przepis określiła Pani jako zdrowy, to myślę, ze białego cukru nie powinno w nim być 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 grudnia, 2017 at 5:27 pm

      Hmm, jeśli chodzi o określenie "zdrowe" użyte w opisie, to w tym przypadku odnosi się do braku mąki pszennej co na pewno jest zdrowe dla osób z Celiakią... Jeśli chodzi o cukry, to trzcinowy dodany jest do przepisu ze względu na walory smakowe, ale oczywiście można wybrać tylko jednym rodzaj biały lub trzcinowy. Jedno jest pewne, że żaden z nich nie jest zdrowy! Cukier trzcinowy jest niemal tak samo niezdrowy jak biały 🙁
      Chcąc przygotować zdrowe słodycze trzeba byłoby użyć ksylitolu, stewii lub jeszcze innego zdrowego słodzika 🙂 ale one nie zawsze sprawdzają się w przepisach i jak wiele osób podkreśla, są drogie 🙁
      Myślę, że porcja niezdrowego cukru zjedzona w jakimś wypieku od czasu do czasu i umiarem nikomu nie zaszkodzi.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego 🙂

      Odpowiedz
  17. Emila napisał

    20 grudnia, 2017 at 10:49 pm

    Czy mąkę gryczaną mogę zamienić na owsianą?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 grudnia, 2017 at 5:03 pm

      To może być eksperyment, trochę obawiałabym się dodać całą porcję czyli 250 g mąki owsianej zamiast gryczanej, mąka owiana ma inna właściwości i może sprawić, że ciasto będzie zbyt sypkie. Może lepiej dodać 150 g owsianej, a pozostałe 100 g podzielić na pół i dodać po 50 g mąki ryżowej i kukurydzianej. Przepraszam za niejednoznaczną odpowiedz ale nie próbowała tych ciasteczek piec z mąki owsianej...
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  18. Ewa napisał

    20 grudnia, 2017 at 10:35 pm

    Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź, mimo okresu świątecznych przygotowań:)
    Nieste
    sty wyszły mi bardzo twarde, ale zmiekły troche po zamknieciu z szklanym pojemniku z połówka jabłka. Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 grudnia, 2017 at 4:57 pm

      O to ciekawe, bo te pierniczki wychodzą mega kruche i to zaraz po upieczeniu, może olej kokosowy utwardził je, wypróbuję następnym razem z olejem kokosowym, a jaki był to olej? tłoczony na zimno czy rafinowany?

      Odpowiedz
  19. Kasia napisał

    20 grudnia, 2017 at 2:56 pm

    Ciasto bardzo kruche wychodzi, ciezko sie wykrawa pierniczki, przez co moje mialy grubosc okolo 5 mm. Upieczone jednak sa rzeczywiscie pyszne. Z tym ze moje przy 8 minutach sie poprzypalaly, wiec kolejne piekly sie tylko 7 minut. Zastanawialam sie czy mozna je nadziewac, tym razem jednak tego nie robilam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 grudnia, 2017 at 4:51 pm

      Bardzo cieszę się, że pierniczki smakują 🙂
      Do tej pory nie miałam problemu z ciastem, może ciasto wyszło kruche (słabiej się skleiło) przez wielkość użytych jajek? Jeśli jajka są duże i masła jest tyle ile w przepisie, to ciasto jest na tyle elastyczne, że można rozwałkować je bardzo cienko 🙂 Kwestia pieczenie to jest bardzo indywidualna sprawa, a raczej sprawa piekarnika, każdy piekarnik piecze inaczej więc piekąc po raz pierwszy zawsze trzeba pilnować czasu, aby dostosować czas i ewentualnie temperaturę.
      Nadziewać nigdy nie próbowałam, więc nie wiem jak wyjdą, zawsze piekę je cieniutkie lukrowane lub oblewane czekoladą.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt!

      Odpowiedz
    • Marzena napisał

      05 grudnia, 2018 at 5:22 pm

      Polecam dodać kilka łyżek (3-4) słodkiej śmietany 30%, to pomoże i pierniczki będą pyszne

      Odpowiedz
  20. Ewa napisał

    19 grudnia, 2017 at 11:50 am

    Witam,

    Czy zamiast masła mozna dodać olej kokosowy?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 grudnia, 2017 at 4:02 pm

      Tak można dodać olej kokosowy, dobrze byłoby żeby był w stanie stałym 🙂

      Odpowiedz
  21. Kasia&Ania napisał

    16 grudnia, 2017 at 8:19 pm

    Pierniczki zrobione. Święta coraz bliżej. ? ? Wyszły idealne. Bardzo dziękujemy za fantastyczny przepis. Pyszne i piękne. Aż żal, że nie można pokazać zdjęcia.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 grudnia, 2017 at 8:53 pm

      Super bardzo się cieszę, że pierniczki już upieczone i co najważniejsze wyszły dobre 🙂 Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  22. Agata napisał

    16 grudnia, 2017 at 1:54 pm

    Witam czy można pominąć mąkę kukurydziana? I dać tylko gryczaną i ryzową jeżeli tak to jak zmienić proporcje?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 grudnia, 2017 at 8:51 pm

      Oczywiście najlepiej byłoby dać mąkę kukurydzianą, ale jeśli nie ma jej Pani to można zamienić ją na jaglaną lub te 100 g mąki kukurydzianej zastąpić 50 g mąki gryczanej i 50 g mąki ryżowej. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  23. Monika Bednarczyk Szczur napisał

    05 grudnia, 2017 at 3:40 pm

    Witam! Dziś upiekłam pierniczki. Nie miałam mąki ryżowej więc dodałam mix gotowy. Wyszły super ale pewnie na mące ryżowej byłyby lepsze. Dzieciaki zjadły już połowę. A czy zamiast mąki ryżowej można dodać jaglanej? Trochę bałam się eksperymentować, bo potrzebne są mojej córce do przedszkola na jutro. Super przepis. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 grudnia, 2017 at 5:51 pm

      Wspaniale, że posmakowały Wam pierniczki 🙂 Może Pani dodać mąkę jaglaną, podobno wychodzą również dobre z jej dodatkiem osobiście nie próbowałam, ale czytelniczki donosiły mi, że z mąką jaglaną też są super 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
« Starsze komentarze

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.