Pewnie wiele osób uczulonych na gluten ucieszy się z przepisu na pierniczki bezglutenowe. Osoby skazane na dietę bezglutenową mają problem z kupieniem dobrych ciast, czy ciastek, a sklepy nie oferują zbyt wiele w tym temacie. Warto, więc mieć kilka dobrych, smacznych i sprawdzonych przepisów dla bezglutenowców. Często słyszę o problemach z przepisami na domowe smakołyki bez glutenu. Przyznaję, że i ja sama poszukuję takich przepisów na chleb, ciasta czy ciasteczka. Testuję je i wymyślam, żeby móc podzielić się z Wami zdrowymi i smacznymi przepisami.
Smak dzisiejszych pierniczków nie różni się od tych klasycznych z mąki pszennej. Pierniczki są delikatne i co ważne nie muszą leżakować, aby zmiękł, ale też nie rozlatują się po upieczeniu. Można udekorować je lukrem lub ciemną czekoladą, a z czekoladą są wprost wyśmienite. Oczywiście, zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu nie tylko osoby uczulone. Podobno im mniej glutenu w naszej diecie, tym lepiej dla naszego zdrowia, ale tutaj zdania są podzielone. Osobiście uważam, że jeśli nie mamy poważnych alergii to najlepiej zachować rozsądek i równoważyć dietę 🙂
📖 Przepis
Pierniczki bezglutenowe
🥘 Składniki
- 250 g mąki gryczanej (+ do podsypania przy wałkowaniu)
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 13 g przyprawy do pierników (najlepiej domowej produkcji)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 16 g cukru waniliowego
- 70 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 90 g cukru białego
- 2 duże jajka
- 80 g miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
🔪 Instrukcje
- W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier, zestawić z ognia i odstawić na bok.
- Do dużej miski wsypać wszystkie sypkie składniki, dodać rozgrzane masło z dodatkami i roztrzepane jajka, zagnieść ciasto, następnie zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- Wyjąć ciasto z lodówki, dociąć kawałek ciasta, rozwałkować na cienki placek, foremkami do wycinania wyciąć ulubione kształty.
- Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pierniczki pieczemy około 8 minut.
- Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.
- Smacznego!
Aga napisał
Upiekłam i ja😃 Trzymałam się ściśle przepisu, wyszły przepyszne, najlepsze bezglutenowe pierniczki jakie robiłam do tej pory. Jak dla mnie trochę za słodkie ale to kwestia indywidualna. Dziękuję bardzo za przepis. Wesołych świąt 🎄
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że smakują, co do słodyczy, to można dać cukru troszkę mniej, ale tylko trochę mniej, ponieważ dużo mniejsza ilość cukru spowoduje zmiany w "strukturze" ciasta i efekt końcowy będzie troszkę inny. Dziękuję za życzenia i również życzę wszystkiego najlepszego, szczęśliwego Nowego Roku!!!
Ola napisał
Przepis BOMBA!
Palce lizać 😀 robiłam z polowy podanych składników i zmieniłam tylko ilość cukru – dałam ~35g brązowego, i miodu 40g, białego nie dawałam w ogóle. Należę do tych osób, które nie słodzą herbaty i dla mnie IDEALNE, przepychota.🙂
(Inni, którzy słodzą mówili, że trochę za mało slodkie)
Pierniczki wyśmienite, wpadają do stałego świątecznego menu
*Następnym razem dodam troszkę więcej przyprawy korzennej 🙂
Anna napisał
Wspaniale, dziękuję i bardzo się cieszę, że pierniczki tak posmakowały 😁 Wesołych świąt!
Katarzyna napisał
Wspaniale! Lepsze niz pszenne! Wspaniale w smaku! Dziekuje za ten przepis.
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 i cieszę się, że tak smakują. Pozdrawiam serdecznie!
Natalia napisał
Pierniczki wyszły przepyszne. Aż muszę chować przed mężem glutenowcem, żeby nie zjadł wszystkich synkowi (bezglutenowcowi ;)) Jedynie co zmieniłam, to dałam w sumie 80 g cukru zwykłego, czyli sporo mniej niż w przepisie. Posypane cukrem pudrem są wystarczająco słodkie. Dziękuję bardzo za ten przepis ❤
Anna napisał
Bardzo proszę❤️, a dla męża trzeba upiec kolejną porcję 🤪
Jolucha napisał
Pyszne to za mało powiedziane !
Anna napisał
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Kasia napisał
Dobry przepis,smaczne ciasteczka na święta i nie tylko.Następnym razem dodam jedynie mniej cukru.
Anna napisał
Super, a jeśli pierniczki wydają się trochę za słodkie, to oczywiście można dać odrobinę mniej cukru. Pozdrawiam serdecznie 😁
Dominika napisał
Czy mozna do tego przepisu dodac rowniez kakao? Jeśli tak to w jakiej ilości zaproponowałaby Pani? I czy 1 łyżeczkę cynamonu można zastąpić 1 łyżką? Pozdrawiam!
Ann_M1 napisał
Pyszota. Najlepsze pierniki jakie jadłam.
Warto było zrobić swoją mieszankę przypraw (świeżo mielone goździki i kardamon robią niesamowitą robotę). Wspaniały, głeboki smak. Córka (wybredny krytyk kulinarny 😉 ) też mega zadowolona. Mąż i syn nie cierpią gryki a wsuwali aż się uszy trzęsły. Tylko jeden problem- z tej ilosci składników to tych pierników zdecydowanie za mało ;). Pojutrze powtórka 🙈
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że Wam smakują 😁. No tak, z ilością dobrych pierniczki zawsze jest problem 🤪. Pozdrawiam serdecznie
Anna napisał
Tak możne dodać kakao i więcej cynamonu, będą mega cynamonowe😁 Kakaa wystarczy 1 kopiasta łyżka.
Anita napisał
Wow, chyba pierwszy raz wyszły mi pierniki z przepisu z internetu! Są pyszne, szczególnie po 3-4 dniach. Wprawdzie początkowo ciasto było kruche ale dodałam odrobine mleka i zaczęło się kleić. Polecam przepis 🙂
Anna napisał
Wspaniale! Życzę Wesołych Świąt!!!
Justyna napisał
mam pytanie czy zamiast samemu mieszać maki mogę użyć gotowej mieszanki np. Schar? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Anna napisał
Nie próbowałam piec pierniczków z takiej mieszanki mąk, pewnie pierniczki wyjdą, ale jakie, to nie mam pojęcia. Zrobiłam ten przepis z takiej kompozycji, ponieważ czytelnicy szukali dobrego przepisu, a podobno pierniczki przygotowane z gotowych mieszanek mąk wychodzą słabe. Z tego zestawu składników pierniczki wychodzą naprawdę bardzo dobre! Jeśli chciałaby Pani upiec je z gotowej mieszanki, to proszę na próbę zrobić z połowy porcji, w razie niepowodzenia nie będzie żal składników.
Ilość mąki powinna być taka, jak w przepisie, czyli po zliczeniu wszystkich mąk.
Monia napisał
A czy mogę gryczana zastąpić inna mąką np amarantusową czy z ciecierzycy?
Anna napisał
Nie robiłam w takiej konfiguracji, amarantus może tutaj się nie sprawdzić. Natomiast mąka z ciecierzycy mogłaby być, ale w takiej ilości też może być problem, zastąpiłabym tylko połowę ilości mąki gryczanej, mąką z ciecierzycy, a drugą część zostawiłabym mąkę gryczaną. Przepis na pierniczki komponowałam z różnych mąk, ale nie wszystkie nadają się do tego przepisu. Ten zestaw jest optymalny dla pierniczków, ale możesz zaryzykować i przygotować z połowy porcji, aby w razie wpadki nie zmarnować składników 🙂 Jeśli masz problem z kupieniem mąki gryczanej to najlepiej przygotować ją samodzielnie w domu. Wystarczy kasza gryczana kupiona w sklepie (niepalona) zmielona w młynku do kawy na drobny pył.
Izabella napisał
Ciasto kruszy się podczas wałkowania.. Nie mogę też wykroic pierniczkow. Co poszło nie tak? Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Każdy składnik dodałam w takich proporcjach jak w przepisie..
Anna napisał
Rozumiem, że ciasto schłodziło się przed wałkowaniem, jeśli tak to może jest zbyt twarde, trzeba w takiej sytuacji odkroić kawałek i ugnieść je, aby troszkę rozgrzać ciasto, a następnie rozwałkować cienki placek i wykrawać pierniczki. Nigdy nie mialam takiego przypadku, ale może to pomoże. Podczas wałkowania proszę podsypywać mąką. Mam nadzieję, że wszystko wyjdzie ?
Izabella napisał
Dodałam jedno jajko więcej i jeszcze raz całe ciasto wyrobiłam żeby połączyły się z jajkiem i drugi raz do lodówki. Tym razem było lepiej ale i tak trochę się nameczylam z wykrawaniem pierniczkow. Jednakże jak na ciasto z mak bezglutenowych to i tak było fajne w obróbce. Czemu ma służyć schladzanie w lodówce? Czy robiąc grubsze pierniczki ciastka będą miękkie po schlodzeniu?
Anna napisał
Cieszę się, że się udało. Rozmiar jajek w przepisach na duże znaczenie. Między jajkiem małym (S) a dużym (XL) jest różnica około 22 g co przy dwóch jajkach w przepisie robi sporą różnicę 🙂
Nie robiłam z tego przepisu grubszych pierniczków, więc tutaj nie bardzo pomogę.
Jeśli chodzi o chłodzenie ciast na przykład na pierniczki, to robimy to głównie dlatego, żeby ciasto lepiej się formowało, wałkowało i wykrawało. Ciasto po wyrobieniu jest dość klejące i ciężko byłoby je rozwałkować, często zbyt krótkie chłodzenie ciasta powoduje, że ciasto mocno klei się i do blatu i wałka i niektórzy podsypują je dużą ilością mąki, co skutkuje w twardymi ciastkami i upieczeniu. Mam dzieję, że ciastka Wam smakują 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Izabella napisał
Robiłam wczoraj druga turę piernikow i ciasto wyszło idealne. Tak jak.powinno ładnie się kleilo, było zawarte a po schlodzeniu świetnie się wykrawalo pierniczki. Najwyraźniej poprzednio dałam o te jedno jajko za mało i to faktycznie robi Dużą różnice.. Bardzo dziękuję za przepis! Jest rewelacyjny a pierniki smakują wszystkim 🙂 mój synek zajada je ze smakiem a mąż glutenowiec twierdzi, nawet, że lepsze niż te "zwykle" z mąki pszennej.
Anna napisał
Wspaniale! Bardzo się cieszę, najważniejsze, że wyszły tak, jak powinny i smakują. Pozdrawiam Was gorąco i życzę Wesołych Świąt:)
Izabella napisał
Rozpuszczone cukier z miodem i masłem to musi być taka gładka masa? U mnie czuć grudki cukru między palcami i nie wiem czy taka masę mogę wlać do ciasta?
Anna napisał
Tak, może być, rozpuści się podczas pieczenia:)
Małgorzata napisał
A czy mozna dać tylko mąkę kukurydziana i ryżowa ?? Bez gryczanej. Nie moge jen nigdzie dostać 🙁 czy wyjdzie ciasto??
Anna napisał
Nie piekłam w takiej wersji, ale jeśli chciałaby Pani spróbować je zrobić przy użyciu tylko mąk kukurydzianej i ryżowej, to te 250 g proszę podzielić, 150 g mąki kukurydzianej i 100 g ryżowej, choć obawiam się, że mogą wyjść bardzo kruche, piaskowo kruche. Mąkę gryczaną można kupić w Lidlu tam, jest dostępna bez problemu albo może ją Pani sama przygotować, jeśli tylko posiada Pani młynek do kawy. Wystarczy kaszę gryczaną zmielić na drobny pył i gotowe.
Izabella napisał
Jak długo pierniki zachowują świeżość? Można je upiec tydzień czy dwa przed świętami?
Anna napisał
Pierniczki to ciastka, które bez problemu wytrzymają dwa tygodnie, oczywiście, przechowanie w pojemniku czy słoiku. Powinny wystygnąć całkowicie przed umieszczeniem ich w zamknięciu .
Izabella napisał
Dziękuję za odpowiedź. Będę piekła w tym tygodniu i skorzystam z Pani przepisu. Mam nadzieję, że mi wyjdą.. pozdrawiam
Ewa napisał
Witam, mam pytanie : po co dwa rodzaje cukru w przepisie? Jeżeli przepis określiła Pani jako zdrowy, to myślę, ze białego cukru nie powinno w nim być 🙂
Anna napisał
Hmm, jeśli chodzi o określenie "zdrowe" użyte w opisie, to w tym przypadku odnosi się do braku mąki pszennej co na pewno jest zdrowe dla osób z Celiakią... Jeśli chodzi o cukry, to trzcinowy dodany jest do przepisu ze względu na walory smakowe, ale oczywiście można wybrać tylko jednym rodzaj biały lub trzcinowy. Jedno jest pewne, że żaden z nich nie jest zdrowy! Cukier trzcinowy jest niemal tak samo niezdrowy jak biały 🙁
Chcąc przygotować zdrowe słodycze trzeba byłoby użyć ksylitolu, stewii lub jeszcze innego zdrowego słodzika 🙂 ale one nie zawsze sprawdzają się w przepisach i jak wiele osób podkreśla, są drogie 🙁
Myślę, że porcja niezdrowego cukru zjedzona w jakimś wypieku od czasu do czasu i umiarem nikomu nie zaszkodzi.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego 🙂
Emila napisał
Czy mąkę gryczaną mogę zamienić na owsianą?
Anna napisał
To może być eksperyment, trochę obawiałabym się dodać całą porcję czyli 250 g mąki owsianej zamiast gryczanej, mąka owiana ma inna właściwości i może sprawić, że ciasto będzie zbyt sypkie. Może lepiej dodać 150 g owsianej, a pozostałe 100 g podzielić na pół i dodać po 50 g mąki ryżowej i kukurydzianej. Przepraszam za niejednoznaczną odpowiedz ale nie próbowała tych ciasteczek piec z mąki owsianej...
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ewa napisał
Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź, mimo okresu świątecznych przygotowań:)
Nieste
sty wyszły mi bardzo twarde, ale zmiekły troche po zamknieciu z szklanym pojemniku z połówka jabłka. Pozdrawiam serdecznie!
Anna napisał
O to ciekawe, bo te pierniczki wychodzą mega kruche i to zaraz po upieczeniu, może olej kokosowy utwardził je, wypróbuję następnym razem z olejem kokosowym, a jaki był to olej? tłoczony na zimno czy rafinowany?
Kasia napisał
Ciasto bardzo kruche wychodzi, ciezko sie wykrawa pierniczki, przez co moje mialy grubosc okolo 5 mm. Upieczone jednak sa rzeczywiscie pyszne. Z tym ze moje przy 8 minutach sie poprzypalaly, wiec kolejne piekly sie tylko 7 minut. Zastanawialam sie czy mozna je nadziewac, tym razem jednak tego nie robilam.
Anna napisał
Bardzo cieszę się, że pierniczki smakują 🙂
Do tej pory nie miałam problemu z ciastem, może ciasto wyszło kruche (słabiej się skleiło) przez wielkość użytych jajek? Jeśli jajka są duże i masła jest tyle ile w przepisie, to ciasto jest na tyle elastyczne, że można rozwałkować je bardzo cienko 🙂 Kwestia pieczenie to jest bardzo indywidualna sprawa, a raczej sprawa piekarnika, każdy piekarnik piecze inaczej więc piekąc po raz pierwszy zawsze trzeba pilnować czasu, aby dostosować czas i ewentualnie temperaturę.
Nadziewać nigdy nie próbowałam, więc nie wiem jak wyjdą, zawsze piekę je cieniutkie lukrowane lub oblewane czekoladą.
Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt!
Marzena napisał
Polecam dodać kilka łyżek (3-4) słodkiej śmietany 30%, to pomoże i pierniczki będą pyszne
Ewa napisał
Witam,
Czy zamiast masła mozna dodać olej kokosowy?
Anna napisał
Tak można dodać olej kokosowy, dobrze byłoby żeby był w stanie stałym 🙂
Kasia&Ania napisał
Pierniczki zrobione. Święta coraz bliżej. ? ? Wyszły idealne. Bardzo dziękujemy za fantastyczny przepis. Pyszne i piękne. Aż żal, że nie można pokazać zdjęcia.
Anna napisał
Super bardzo się cieszę, że pierniczki już upieczone i co najważniejsze wyszły dobre 🙂 Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie!
Agata napisał
Witam czy można pominąć mąkę kukurydziana? I dać tylko gryczaną i ryzową jeżeli tak to jak zmienić proporcje?
Anna napisał
Oczywiście najlepiej byłoby dać mąkę kukurydzianą, ale jeśli nie ma jej Pani to można zamienić ją na jaglaną lub te 100 g mąki kukurydzianej zastąpić 50 g mąki gryczanej i 50 g mąki ryżowej. Pozdrawiam 🙂
Monika Bednarczyk Szczur napisał
Witam! Dziś upiekłam pierniczki. Nie miałam mąki ryżowej więc dodałam mix gotowy. Wyszły super ale pewnie na mące ryżowej byłyby lepsze. Dzieciaki zjadły już połowę. A czy zamiast mąki ryżowej można dodać jaglanej? Trochę bałam się eksperymentować, bo potrzebne są mojej córce do przedszkola na jutro. Super przepis. Pozdrawiam
Anna napisał
Wspaniale, że posmakowały Wam pierniczki 🙂 Może Pani dodać mąkę jaglaną, podobno wychodzą również dobre z jej dodatkiem osobiście nie próbowałam, ale czytelniczki donosiły mi, że z mąką jaglaną też są super 🙂 Pozdrawiam serdecznie!