Ostatnim rzutem w tym sezonie zapraszam na pierogi z truskawkami i twarogiem. Ostatnie truskawki... musiałam zrobić z nich pierogi! Do farszu dodałam twaróg, który w połączeniu z owocami naprawdę smakuje wspaniale, pierogi podałam ze śmietaną, cukrem trzcinowym i siekaną miętą wyszły pyszne! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować takiej kompozycji truskawek z twarogiem, to koniecznie wypróbujcie.
Pierogi z takim nadzieniem smakują dzieciom i dorosłym, dobre są na obiad, podwieczorek i kolację! Pierogi można zrobić w większej ilości, a po ugotowaniu i ostudzeniu zamrozić. Porcja z zamrażalnika zawsze przyda się na nagły i wielki głód, pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i dotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut.
📖 Przepis
Pierogi z truskawkami
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 1 małe jajko
- 1 szczypta soli
- 150 ml gorącej wody
Na farsz
- 2 szklanki pokrojonych truskawek
- 3 łyżki łyżki cukru trzcinowego
- 150 g twarogu
Dodatkowo
- śmietana
- cukier (cynamon)
🔪 Instrukcje
- Odmierzoną ilość mąki wysypujemy na blat tak, aby powstała górka, na środku robimy wgłębienie "krater", wbijamy do wgłębienia jajo, porcjami dolewamy gorącą wodę, szybko zagniatając ciasto. Ciasto po wyrobieniu będzie elastyczne i miękkie, nie powinno kleić się do rąk w razie potrzeby można podsypać odrobinę mąki.
- Ciasto powinno "odpocząć" około 15 - 20 minut przykryte wilgotną ściereczką lub schowane w foliowym woreczku, lekko uchylonym, aby nie zaparzyło się.
- Truskawki umyć, pokroić na kawałki dodać cukier i rozgnieciony widelcem twaróg, delikatnie wymieszać.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką lub innym naczyniem wyroić okrągłe placuszki.
- Na środek każdego placuszka nałożyć porcję farszu, brzegi placuszka skleić, układać na oprószonym mąką blacie.
- W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i 3 łyżek oleju. Kiedy woda będzie wrzała wkładać porcjami pierogi, kiedy pierogi wypłyną na wierzch gotować je na delikatnym ogniu przez około 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
- Pierogi podawać z ulubionymi dodatkami, śmietaną i cukrem lub masłem i bułką tartą.
- Smacznego!
JUSTYNA napisał
No i nie może w sezonie truskawkowym zabraknać przepisu na pierogi...właśnie go u Ciebie Aniu odnalazłam i oczywiście będą na obiad 🙂 🙂 🙂
Anna napisał
To oczywiście punkt w domowym menu, którego pominąć nie można! super z truskawkami są knedle 🙂