Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Słodkie bułki

Rogale marcińskie

Aktualizacja: 18 cze, 2020 · Opublikowany: 9 lis, 2012 · przez Anna · 12 komentarzy

Skocz do przepisu

Rogale marcińskie najczęściej wypiekane są z okazji dnia św. Marcina, czyli 11 listopada. Tradycja wywodzi się z czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta składano ofiary z wołów lub w zamian z ciasta zwijanego na kształt wolich rogów. Kościół zaadoptował ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina, a kształt rogali ze zgubioną przez jego konia podkową. Tradycja w obecnym kształcie powstała w listopadzie 1891 roku. Proboszcz parafii św. Marcina w Poznaniu zaapelował do wiernych, aby w dniu patrona wierni zrobili coś dla biednych. Miejscowy cukiernik postanowił wskrzesić starą tradycję i zaczął wypiekanie rogali. Bogaci mieszkańcy miasta kupowali rogale, aby tego dnia obdarować ubogich.

Rogale marcinskie
Rogale marcińskie
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥣 Wykonanie nadzienia
  • 🥐 Wariacje na temat rogali
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto drożdżowo-francuskie

  • 3 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżka cukru
  • 1 średnie jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka szklanka = 250 ml
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych

Składniki na nadzienie

  • 250 g białego maku
  • 150 g blanszowanych migdałów
  • 120 g masy marcepanowej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej opcjonalnie
  • 8 sztuk ciasteczek amaretti lub 4 podłużne biszkopty
  • 50 ml rumu lub likieru Amaretto

Dodatkowo

  • 1 średnie jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • siekane migdały
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • skórka otarta z ½ cytryny + 1 łyżka soku

🔪 Instrukcje

Wykonanie ciasta

  • Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, pozostawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. MIeszanka powinna podwoić swoją objętość w kilka minut w ciepłym miejscu.
  • Następnie dodać jajko, ekstrakt waniliowy, wymieszać.
  • Mąkę, sól i cukier wymieszać w dużej misce, dodać dwie łyżki masła , a następnie rozetrzeć palcami. Kolejnym krokiem jest dodanie rozczynu, Zagnieść ciasto, nie dodawać więcej mąki, ponieważ ciasto będzie zbyt twarde. Ciasto wyrabiamy krótko!
  • Z ciasta uformować prostokąt, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu wyjąć ciasto, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować ⅓ miękkiego masła, złożyć ciasto na 3 części.
  • Ponownie rozwałkować na prostokąt następnie złożyć na trzy części, zawinąć w folię i znów odłożyć do lodówki na około 30 minut. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy, za każdym razem schładzając je przynajmniej 30 minut.
  • Po ostatnim rozwałkowaniu ciasto chłodzić 5 godzin lub całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed robieniem rogalików.

🥣 Wykonanie nadzienia

  • Mak i włoskie orzechy wsypać do miski i zalać gorącą woda, odstawić na 15 minut, następnie odcedzić. W maszynce do mięsa zmielić mak razem z włoskimi orzechami. Migdały proponuje bardzo drobno posiekać (można również zmielić je razem z makiem, ale moim zdaniem siekane dają ciekawszy smak).
  • Rodzynki namoczyć w rumie, a następnie dodać do masy. Marcepan rozetrzeć lub pokroić na drobne kawałki. Dodać cukier, miód, pozostałe bakalie, pokruszone ciastka i zmielony mak z orzechami. Śmietanę dodawać stopniowo, dokładnie wymieszać, masa powinna być zwarta i plastyczna.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 cm na 35 cm. Przeciąć ciasto na pół, wzdłuż długiego boku w ten sposób powstaną dwa pasy ciasta. Następnie, każdy pasek pokroić na 12 trójkątów.
  • Na każdy trójkąt rozsmarować porcję nadzienia (mi na jeden rogal wchodziły 2 czubate łyżki). Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od szerszego końca trójkąta i zwijać w kierunku wierzchołka.
  • Rogale układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 45 minut w ciepłym miejscu.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
  • Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Rogaliki piec około 15-20 minut na złoty kolor.
  • Mleko, sok z cytryny i skórkę wymieszać z cukrem pudrem, lukier jest błyskawiczny, wystarczy połączyć składniki i lukier gotowy, powinien być na tyle płynny, aby można było go rozprowadzić pędzlem na rogalach.
  • Po upieczeniu rogale przełożyć na kratkę jeszcze ciepłe polać lukrem i od razu posypać siekanymi migdałami, lukier szybko zastyga!.

Domowe rogale są najlepsze! Ciasto jest delikatne i cienkie, a w środku rogala znajdziecie mnóstwo cudownego nadzienia. Problemem może okazać się kupienie białego maku, w żadnym sklepie stacjonarnym nie udało mi się go zdobyć, ale jest do kupienia w sklepach internetowych. Jeśli jednak nie znajdziecie białego maku, możecie użyć maku niebieskiego. Gorąco polecam!

🥐 Wariacje na temat rogali

Poniżej znajdziecie kilka przepisów na rogale marcińskie lub bułki z farszem z białego maku. W poniższych propozycjach są przepisy łatwiejsze niż ten dzisiejszy, na przykład ślimaczki makowe. To przepis bardzo prosty, jestem przekonana, że tego typu bułeczki zrobi każdy! Zapraszam częstujcie się do woli.

  • buleczki-sw-marcina
    Bułeczki św. Marcina
  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • slimaczki-makowe-drozdzowe
    Ślimaczki makowe drożdżowe
  • Rogale marcinskie w drugiej odslonie
    Rogale marcińskie w drugiej odsłonie

📖 Przepis

Rogale marcinskie
Print Pin
4,80 z 5 głosów

Rogale marcińskie

Tradycyjne rogale z bogatym nadzieniem. Pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Porcji 24
Przygotowanie 9 godziny godziny
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 9 godziny godziny 20 minuty minuty
Kalorie 395kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto drożdżowo-francuskie

  • 3 ½ szklanki mąki pszennej
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 średnie jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka (szklanka = 250 ml)
  • 7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych)

Składniki na nadzienie

  • 250 g białego maku
  • 150 g blanszowanych migdałów
  • 120 g masy marcepanowej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej (opcjonalnie)
  • 8 sztuk ciasteczek amaretti (lub 4 podłużne biszkopty)
  • 50 ml rumu (lub likieru Amaretto)

Dodatkowo

  • 1 śrenie jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • siekane migdały
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • skórka otarta z ½ cytryny + 1 łyżka soku
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Wykonanie ciasta

  • Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, pozostawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. MIeszanka powinna podwoić swoją objętość w kilka minut w ciepłym miejscu.
  • Następnie dodać jajko, ekstrakt waniliowy, wymieszać.
  • Mąkę, sól i cukier wymieszać w dużej misce, dodać dwie łyżki masła i wszystko rozetrzeć palcami. Następnie dodać rozczyn, zagnieść ciasto, nie dodawać więcej mąki ponieważ ciasto będzie zbyt twarde. Ciasto wyrabiamy krótko!
  • Z ciasta uformować prostokąt zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto wyjąć i rozwałkować na prostokąt, posmarować ⅓ miękkiego masła, złożyć ciasto na 3 części.
  • Rozwałkować ponownie na prostokąt, złożyć na trzy części, zawinąć w folię i znów odłożyć do lodówki na około 30 minut. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy, za każdym razem schładzając przynajmniej 30 minut.
  • Po ostatnim rozwałkowaniu ciasto chłodzić 5 godzin lub całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed robieniem rogalików.

Wykonanie nadzienia

  • Mak i włoskie orzechy wsypać do miski i zalać gorącą woda, odstawić na 15 minut, następnie odcedzić. W maszynce do mięsa zmielić mak razem z włoskimi orzechami. Migdały proponuje bardzo drobno posiekać (można również zmielić je razem z makiem, ale moim zdaniem siekane dają ciekawszy smak).
  • Rodzynki namoczyć w rumie, a następnie dodać do masy. Marcepan rozetrzeć lub pokroić na drobne kawałki. Dodać cukier, miód, pozostałe bakalie, pokruszone ciastka i zmielony mak z orzechami. Śmietanę dodawać stopniowo, dokładnie wymieszać, masa powinna być zwarta i plastyczna.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 cm na 35 cm. Przeciąć ciasto na pół, wzdłuż długiego boku w ten sposób powstaną dwa pasy ciasta. Następnie, każdy pasek pokroić na 12 trójkątów.
  • Na każdy trójkąt rozsmarować porcję nadzienia (mi na jeden rogal wchodziły 2 czubate łyżki). Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od szerszego końca trójkąta i zwijać w kierunku wierzchołka.
  • Rogale układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 45 minut w ciepłym miejscu.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
  • Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Rogaliki piec około 15-20 minut na złoty kolor.
  • Mleko, sok z cytryny i skórkę wymieszać z cukrem pudrem, lukier jest błyskawiczny, wystarczy połączyć składniki i lukier gotowy, powinien być na tyle płynny, aby można było go rozprowadzić pędzlem na rogalach.
  • Po upieczeniu rogale przełożyć na kratkę jeszcze ciepłe polać lukrem i od razu posypać siekanymi migdałami, lukier szybko zastyga!.
  • Smacznego!

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Rogale marcińskie
Wielkość porcji
 
109 g
Ilość w porcji
Kalorie
395
% Daily Value*
Tłuszcze
 
20.2
g
31
%
Tłuszcze nasycone
 
5.7
g
29
%
Cholesterol
 
36
mg
12
%
Sód
 
293
mg
12
%
Węglowodany
 
53.4
g
18
%
Błonnik
 
2.3
g
9
%
Cukier
 
32.5
g
36
%
Białko
 
7.2
g
14
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
  • Rogale marcinskie
  • Rogale marcinskie
Rogale marcińskie

Inspiracja ze strony Moje Wypieki.

Więcej Przepisy na słodkie bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
    Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • drozdzowki ze sliwkami
    Drożdżówki ze śliwkami
  • jagodzianki pyszne
    Jagodzianki pyszne

Komentarze

    4,80 from 5 votes (4 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Alicja napisał

    18 listopada, 2021 at 5:55 pm

    5 gwiazdek
    takie rogaliki zawsze można zjeść, wyglądają pysznie, a masa mnie bardzo zainteresowała, myślę, że można ją użyć do wielu innych wypieków, dziękuję bardzo i pozdrawiam-

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 listopada, 2021 at 10:16 am

      O tak, masa sprawdzi się w bułeczkach i ciastach drożdżowych i kruchych rogalikach 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  2. Kasia Rawka napisał

    18 marca, 2015 at 8:43 pm

    Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 marca, 2015 at 9:49 pm

      O tak, rogale marcińskie to naprawdę coś fantastycznego 🙂 rogaliki, które robiłaś ( z dżemem ) to inny wypiek, ale również pyszny 🙂 Wypróbuj koniecznie marcińskie, a na pewno Ci posmakują:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Kasia napisał

    07 listopada, 2013 at 11:46 am

    Jestem pod wrażeniem... Tym bardziej, że pracochłonne.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 listopada, 2013 at 12:01 pm

      Dziękuję 🙂 To prawda, że wymagają trochę uwagi, he, he 😉 ale pracę rozłożyłam na dwa dni więc, nie było tak źle, ciasto i farsz przygotowałam na dzień przed pieczeniem :)... Później tylko wałkowanie, rolowanie i pieczenie... no i jedzenie 🙂

      Odpowiedz
      • Kasia napisał

        13 listopada, 2013 at 9:35 am

        Zrobiłam rogale korzystając również z Twojego przepisu (wzięłam "pod lupę" kilka innych i połączyłam w jeden 🙂 ) Twój bardzo mi się przydał.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          13 listopada, 2013 at 9:38 am

          Bardzo się cieszę 🙂 Och te rogale...;) pyszne, choć kaloryczne, ale co tam raz do roku można 😉

          Odpowiedz
  4. Justyna napisał

    10 listopada, 2012 at 5:48 pm

    Hej, cudownie wyglądają... ,no muszę się pochwalić,że posiadam podobny przepis tylko do nadzienia używam marmolady 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 listopada, 2012 at 6:07 pm

      Justynko polecam Ci właśnie rogale marcińskie z nadzieniem migdałowo-makowo-bakaliowym są rewelacyjne!!!! Upiekłam je wieczorem i były bardzo dobre ale następnego dnia są naprawdę obłędne:)

      Odpowiedz
  5. inspirowane Smakiem napisał

    09 listopada, 2012 at 1:25 pm

    Cudowne. I pięknie przedstawione. Teraz wszędzie słychać o rogalach. 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 listopada, 2012 at 1:59 pm

      Dziękuje! Tak to prawda, teraz trwa krótki sezon rogalików:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.