Święto Marcina bez rogalików? Niemożliwe! 🥐 Ale w tym roku proponuję coś wyjątkowego - mini rogaliki świętomarcińskie w wersji błyskawicznej. To przepis dla wszystkich, którzy kochają smak tradycji, ale nie mają czasu na wielogodzinne wałkowanie ciasta i dodawanie masła warstwa po warstwie.
Zamiast klasycznego, drożdżowo-laminowanego ciasta, przygotujemy delikatne, ciasto twarogowe, bez jajek, bez skomplikowanych etapów, za to z gwarancją maślanej kruchości i lekkości. A nadzienie? Równie szybkie! Wystarczy sięgnąć po gotowy mak z puszki, dodać ulubione bakalie i chwila moment - masa gotowa.
Od jakiegoś czasu pojawiły się gotowe masy makowe w puszcze zapracowanym osobom ułatwi to sprawę i przyśpieszy pracę. Masę taką oczywiście trzeba lekko wzbogacić, poprzez dodanie orzechów, rodzynek, kandyzowanej skórki z pomarańczy lub bakalii, które lubicie. Jeśli lubicie rodzynki, to polecam namoczyć je wcześniej w odrobinie rumu, dzięki temu będą miały wspaniały smak.
Te mini rogaliki to doskonała propozycja na jesienny podwieczorek, świąteczne spotkanie czy po prostu słodką chwilę przy kawie. Pachną migdałami, skórką pomarańczy, orzechami i ciepłem domowego pieczenia - a robi się je w mgnieniu oka!
Ciasto twarogowe jest bardzo wdzięczne do pracy, jest elastyczne i łatwo się je formuje. Po upieczeniu jest bardzo smaczne delikatne i pachnące. Rogaliki można po całkowitym wystudzeniu przechować do kolejnego dnia. W tym celu należy umieścić je w jakimś naczyniu i szczelnie owinąć folią spożywczą lub zamknąć w pojemniku na żywność ze szczelną pokrywką.
Jeśli porcja 24 mini rogalików jest dla Was zbyt duża, przygotujcie swój deser z połowy porcji.
Chcesz spróbować tradycji w nowoczesnym, ekspresowym wydaniu? Zostań ze mną, pokażę Ci krok po kroku, jak przygotować mini rogaliki świętomarcińskie bez stresu, ale z pełnią smaku.

Przejdź do:
🥚 Składniki na ciasto

Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu
🌰 Składniki na masę makową

Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu
🥣 Przygotowanie nadzienia

Masę z puszki wyjmujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
🥐 Wykonanie ciasta
Do malaksera wsypać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, cukier puder oraz zimne masło pokrojone w kostkę, mieszać pulsacyjnie do uzyskania konsystencji mokrego piasku..
Następnie dodać twaróg i ponownie miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wyjąć z miski malaksera i podzielić na dwie równe części, uformować kulkę, a następnie spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na chwilę do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować pierwszą część ciasta zachowując kształt koła, średnia powinna wynosić około 37-38 cm. Na ciasto rozsmarować połowę masy makowej. Najlepiej nakładać ją na nasz placek małymi porcjami, a następnie delikatnie rozsmarować nożem.


Placek z nadzieniem przekroić na 12 części, dobrze sprawdza się do tego nóż do pizzy. Każdy trójkącik zwinąć w rulon, zaczynając do szerszego końca. Kiedy mamy już zwinięte ruloniki formujemy je w półksiężyc, układamy na blaszce do pieczenia. Każdy rogalik malujemy roztrzepanym jajkiem, możemy posypać wierzch siekanymi migdałami.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 30-35 minut, wierzch rogalików powinien być rumiany.

🥨 Inne przepisy na rogaliki
Gorąco zapraszam Was do przygotowania klasycznej wersji rogali na święto Marcina, poniżej znajdziecie kilka wersji klasycznych. Dla bardziej zapracowanym są również wersje szybkie do wykonania, ale równie smaczne. Przygotowane z klasycznego ciasta drożdżowego w łatwej formie zwijanych bułeczek. Częstujcie się, smacznego!
📖 Przepis
Rogaliki Świętomarcińskie mini
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 250 g twarogu
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka otartej z jednej cytryny
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie
- 380 g masy z białego maku
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
- 3 łyżki drobno siekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki siekanych migdałów
- 2 łyżki rodzynek
Dodatkowo
- 1 sztuka jajko (roztrzepane)
- ¾ szklanki cukru pudru
- ½ sztkuki cytryny (sok z niej wyciśnięty)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie masy makowej i lukru
- Masę z puszki wyjmujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
- Do miseczki wsypać cukier puder i stopniowo dolewać sok z cytryny dokładnie mieszając. Soku należy dolać tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję, czyli taką, która pozwoli swobodnie rozlać się na rogalikach. Jeśli lukier będzie zbyt płynny dodajcie odrobine więcej cukru pudru.
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C z termoobiegiem lub 180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Do malaksera wsypać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, cukier puder oraz zimne masło pokrojone w kostkę, mieszać pulsacyjnie do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Następnie dodać twaróg i ponownie miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wyjąć z miski malaksera i podzielić na dwie równe części, uformować kulkę, a następnie spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na chwilę do lodówki.
- Po schłodzeniu ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować pierwszą część ciasta zachowując kształt koła, średnia powinna wynosić około 37-38 cm. Na ciasto rozsmarować połowę masy makowej. Najlepiej nakładać ją na nasz placek małymi porcjami, a następnie delikatnie rozsmarować nożem.
- Placek z nadzieniem przekroić na 12 części, dobrze sprawdza się do tego nóż do pizzy. Każdy trójkącik zwinąć w rulon, zaczynając do szerszego końca. Kiedy mamy już zwinięte ruloniki formujemy je w półksiężyc, układamy na blaszce do pieczenia. Każdy rogalik malujemy roztrzepanym jajkiem, możemy posypać wierzch siekanymi migdałami.
- Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 30-35 minut, wierzch rogalików powinien być rumiany.
- Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piekarnika, każdy rogalik malujemy lukrem.























Comments
No Comments