• Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • bułki drożdżowe wypełnione brzoskwiniami i jeżynami z dużą ilością kruszonki
    Bułki drożdżowe z owocami
  • na talerzu pieczeń
    6 obiadowych pomysłów na mięso mielone idealnych na jesień
  • kapsułki z tranem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
Strona główna » Indeks przepisów » Słodkie bułki

Rogaliki Świętomarcińskie - mini

Aktualizacja: 9 lis, 2025 · Opublikowany: 9 lis, 2025 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Święto Marcina bez rogalików? Niemożliwe! 🥐 Ale w tym roku proponuję coś wyjątkowego - mini rogaliki świętomarcińskie w wersji błyskawicznej. To przepis dla wszystkich, którzy kochają smak tradycji, ale nie mają czasu na wielogodzinne wałkowanie ciasta i dodawanie masła warstwa po warstwie.

Zamiast klasycznego, drożdżowo-laminowanego ciasta, przygotujemy delikatne, ciasto twarogowe, bez jajek, bez skomplikowanych etapów, za to z gwarancją maślanej kruchości i lekkości. A nadzienie? Równie szybkie! Wystarczy sięgnąć po gotowy mak z puszki, dodać ulubione bakalie i chwila moment - masa gotowa.

Od jakiegoś czasu pojawiły się gotowe masy makowe w puszcze zapracowanym osobom ułatwi to sprawę i przyśpieszy pracę. Masę taką oczywiście trzeba lekko wzbogacić, poprzez dodanie orzechów, rodzynek, kandyzowanej skórki z pomarańczy lub bakalii, które lubicie. Jeśli lubicie rodzynki, to polecam namoczyć je wcześniej w odrobinie rumu, dzięki temu będą miały wspaniały smak.


Te mini rogaliki to doskonała propozycja na jesienny podwieczorek, świąteczne spotkanie czy po prostu słodką chwilę przy kawie. Pachną migdałami, skórką pomarańczy, orzechami i ciepłem domowego pieczenia - a robi się je w mgnieniu oka!

Ciasto twarogowe jest bardzo wdzięczne do pracy, jest elastyczne i łatwo się je formuje. Po upieczeniu jest bardzo smaczne delikatne i pachnące. Rogaliki można po całkowitym wystudzeniu przechować do kolejnego dnia. W tym celu należy umieścić je w jakimś naczyniu i szczelnie owinąć folią spożywczą lub zamknąć w pojemniku na żywność ze szczelną pokrywką.

Jeśli porcja 24 mini rogalików jest dla Was zbyt duża, przygotujcie swój deser z połowy porcji.

Chcesz spróbować tradycji w nowoczesnym, ekspresowym wydaniu? Zostań ze mną, pokażę Ci krok po kroku, jak przygotować mini rogaliki świętomarcińskie bez stresu, ale z pełnią smaku.

mini rogaliki podane na żółtym talerzu w tle większa ilość rogalików na paterze
rogalikiswietomarcinskiemini
Przejdź do:
  • 🥚 Składniki na ciasto
  • 🌰 Składniki na masę makową
  • 🥣 Przygotowanie nadzienia
  • 🥐 Wykonanie ciasta
  • 🥨 Inne przepisy na rogaliki
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥚 Składniki na ciasto

składniki na ciasto twarogowe w miseczkach
rogalikiswietomarcinskiemini
  • mąka
  • twaróg
  • cukier
  • masło
  • proszek do pieczenia
  • sól
  • skórka z cytryny

Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu

🌰 Składniki na masę makową

składniki na masę makową do rogalików umieszczone w misce
rogalikiswietomarcinskiemini
  • masa makowa
  • skórka z pomarańczy
  • migdały
  • orzechy włoskie
  • rodzynki

Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu

🥣 Przygotowanie nadzienia

placek na rogaliki podzielony na porcje i posmarowany nadzieniem
rogalikiswietomarcinskiemini
1

Masę z puszki wyjmujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.

🥐 Wykonanie ciasta

1

Do malaksera wsypać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, cukier puder oraz zimne masło pokrojone w kostkę, mieszać pulsacyjnie do uzyskania konsystencji mokrego piasku..

2

Następnie dodać twaróg i ponownie miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wyjąć z miski malaksera i podzielić na dwie równe części, uformować kulkę, a następnie spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na chwilę do lodówki.

3

Po schłodzeniu ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować pierwszą część ciasta zachowując kształt koła, średnia powinna wynosić około 37-38 cm. Na ciasto rozsmarować połowę masy makowej. Najlepiej nakładać ją na nasz placek małymi porcjami, a następnie delikatnie rozsmarować nożem.

Ciasto na rogaliki posmarowane farszem z białego maku
rogalikiswietomarcinskiemini
zwinięte rogaliki świętomarcińskie ułożone na blaszce do pieczenia, widok z góry
rogalikiswietomarcinskiemini
4

Placek z nadzieniem przekroić na 12 części, dobrze sprawdza się do tego nóż do pizzy. Każdy trójkącik zwinąć w rulon, zaczynając do szerszego końca. Kiedy mamy już zwinięte ruloniki formujemy je w półksiężyc, układamy na blaszce do pieczenia. Każdy rogalik malujemy roztrzepanym jajkiem, możemy posypać wierzch siekanymi migdałami.

5

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 30-35 minut, wierzch rogalików powinien być rumiany.

upieczone mini rogaliki marcińskie widok z góry
rogalikiswietomarcinskiemini

🥨 Inne przepisy na rogaliki

Gorąco zapraszam Was do przygotowania klasycznej wersji rogali na święto Marcina, poniżej znajdziecie kilka wersji klasycznych. Dla bardziej zapracowanym są również wersje szybkie do wykonania, ale równie smaczne. Przygotowane z klasycznego ciasta drożdżowego w łatwej formie zwijanych bułeczek. Częstujcie się, smacznego!

  • Rogale marcińskie piękne i rumiane
    Rogale marcińskie
  • buleczki-sw-marcina
    Bułeczki św. Marcina
  • Rogale marcinskie w drugiej odslonie
    Rogale marcińskie w drugiej odsłonie
  • slimaczki-makowe-drozdzowe
    Ślimaczki makowe drożdżowe

📖 Przepis

Rogaliki świętomarcińskie na blaszce widok z góry
Print Pin
Bądź pierwszy!

Rogaliki Świętomarcińskie mini

Błyskawiczne mini rogaliki Świętomarcińskie w cieście twarogowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Porcji 24
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 35 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g twarogu
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otartej z jednej cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie

  • 380 g masy z białego maku
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 3 łyżki drobno siekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki siekanych migdałów
  • 2 łyżki rodzynek

Dodatkowo

  • 1 sztuka jajko (roztrzepane)
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ½ sztkuki cytryny (sok z niej wyciśnięty)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie masy makowej i lukru

  • Masę z puszki wyjmujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
  • Do miseczki wsypać cukier puder i stopniowo dolewać sok z cytryny dokładnie mieszając. Soku należy dolać tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję, czyli taką, która pozwoli swobodnie rozlać się na rogalikach. Jeśli lukier będzie zbyt płynny dodajcie odrobine więcej cukru pudru.

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C z termoobiegiem lub 180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Do malaksera wsypać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, cukier puder oraz zimne masło pokrojone w kostkę, mieszać pulsacyjnie do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  • Następnie dodać twaróg i ponownie miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wyjąć z miski malaksera i podzielić na dwie równe części, uformować kulkę, a następnie spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na chwilę do lodówki.
  • Po schłodzeniu ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować pierwszą część ciasta zachowując kształt koła, średnia powinna wynosić około 37-38 cm. Na ciasto rozsmarować połowę masy makowej. Najlepiej nakładać ją na nasz placek małymi porcjami, a następnie delikatnie rozsmarować nożem.
  • Placek z nadzieniem przekroić na 12 części, dobrze sprawdza się do tego nóż do pizzy. Każdy trójkącik zwinąć w rulon, zaczynając do szerszego końca. Kiedy mamy już zwinięte ruloniki formujemy je w półksiężyc, układamy na blaszce do pieczenia. Każdy rogalik malujemy roztrzepanym jajkiem, możemy posypać wierzch siekanymi migdałami.
  • Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez około 30-35 minut, wierzch rogalików powinien być rumiany.
  • Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piekarnika, każdy rogalik malujemy lukrem.
mini rogaliki św. Marcina podane na talerzyku w tle kwiaty i patera z rogalikami w szklance herbata
rogalikiswietomarcinskiemini

Więcej Przepisy na słodkie bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
    Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • drozdzowki ze sliwkami
    Drożdżówki ze śliwkami

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Jesień

  • Rogaliki świętomarcińskie na blaszce widok z góry
    Rogaliki Świętomarcińskie - mini
  • ciastka owsiane z imbirem
    Ciastka owsiane z imbirem
  • drozdzowki z malinami
    Drożdżówki z malinami
  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów

Więcej przepisów na jesień→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
  • Zarządzaj opcjami
  • Zarządzaj serwisami
  • Zarządzaj {vendor_count} dostawcami
  • Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
  • {title}
  • {title}
  • {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required