Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zapiekanki i pizze

Rolada szpinakowo serowa

Aktualizacja: 27 sie, 2020 · Opublikowany: 5 maj, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś proponuję Wam wegetariańską roladę z nadzieniem przygotowanym ze szpinaku i ricotty. Pyszne i lekkie danie obiadowe, a przy tym bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Zaczął się już sezon na świeży szpinak, warto więc wykorzystać te zielone zdrowe listki do przygotowania fantastycznego farszu. Do farszu ze szpinaku użyłam również serka ricotta, jeśli będziecie mieć problem z jego kupnem można zastąpić go zwykłym twarożkiem. Połączenie szpinaku, ricotty, gałki muszkatołowej i kilku innych aromatycznych składników smakuje naprawdę wspaniale! Roladę można przygotować nie tylko na obiad może to być też świetny poczęstunek dla gości. Koniecznie wypróbujcie tę propozycję.

rolada szpinakowo serowa z ciasta francuskiego
Rolada szpinakowo serowa

📖 Przepis

rolada w kształcie rogala
Print Pin
5 z 1 głosu

Rolada szpinakowo serowa

Szybki przepis na obiad, faszerowane ciasto francuskie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Porcji 4
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (chłodzonego)
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 opakowanie serka Ricotta - 250 g
  • 25 g startego sera typu parmezan
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • ½ łyżeczki gałka muszkatołowa
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • garść świeżych liści bazylii
  • 350 g świeżego szpinaku
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cebulę pokroić, delikatnie zeszklić na maśle, szpinak umyć i dość drobno posiekać, dodać do cebuli dusić do odparowania całego płynu, następnie dodać przeciśnięty czosnek, skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową, bazylię, sól i pieprz, chwilkę jeszcze podsmażyć.
  • Patelnię zdjąć z ognia, dodać serek ricotta i parmezan, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
  • Ciasto rozwinąć, pozostawić na papierze w które było zawinięte, na połowie ciasta rozłożyć przestudzony farsz przykryć drugą częścią ciasta i zlepić brzegi. Tak uformowaną roladę ułożyć zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st C, piec ok. 25 min czas zależy od piekarnika, ale ciasto na wierzchu powinno być rumiane.
  • Po upieczeniu, delikatnie przestudzić, pokroić w plastry, podawać na ciepło lub zimno.
  • Smacznego!
rolada w kształcie półksiężyca
Rolada szpinakowo serowa

Więcej Przepisy na zapiekanki i pizze

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • zapiekanka z kurkami
    Zapiekanka z kurkami
  • pizza serowa z ziolami
    Pizza serowa z ziołami
  • tarta-z-karmelizowanym-czosnkiem
    Tarta z karmelizowanym czosnkiem

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.