Dziś proponuję Wam wegetariańską roladę z nadzieniem przygotowanym ze szpinaku i ricotty. Pyszne i lekkie danie obiadowe, a przy tym bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Zaczął się już sezon na świeży szpinak, warto więc wykorzystać te zielone zdrowe listki do przygotowania fantastycznego farszu. Do farszu ze szpinaku użyłam również serka ricotta, jeśli będziecie mieć problem z jego kupnem można zastąpić go zwykłym twarożkiem. Połączenie szpinaku, ricotty, gałki muszkatołowej i kilku innych aromatycznych składników smakuje naprawdę wspaniale! Roladę można przygotować nie tylko na obiad może to być też świetny poczęstunek dla gości. Koniecznie wypróbujcie tę propozycję.
📖 Przepis
Rolada szpinakowo serowa
Szybki przepis na obiad, faszerowane ciasto francuskie.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (chłodzonego)
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 opakowanie serka Ricotta - 250 g
- 25 g startego sera typu parmezan
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- ½ łyżeczki gałka muszkatołowa
- skórka otarta z połowy cytryny
- garść świeżych liści bazylii
- 350 g świeżego szpinaku
🔪 Instrukcje
- Cebulę pokroić, delikatnie zeszklić na maśle, szpinak umyć i dość drobno posiekać, dodać do cebuli dusić do odparowania całego płynu, następnie dodać przeciśnięty czosnek, skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową, bazylię, sól i pieprz, chwilkę jeszcze podsmażyć.
- Patelnię zdjąć z ognia, dodać serek ricotta i parmezan, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
- Ciasto rozwinąć, pozostawić na papierze w które było zawinięte, na połowie ciasta rozłożyć przestudzony farsz przykryć drugą częścią ciasta i zlepić brzegi. Tak uformowaną roladę ułożyć zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st C, piec ok. 25 min czas zależy od piekarnika, ale ciasto na wierzchu powinno być rumiane.
- Po upieczeniu, delikatnie przestudzić, pokroić w plastry, podawać na ciepło lub zimno.
- Smacznego!
Comments
No Comments