Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Serniczek migdałowy

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 8 maj, 2018 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Najtrudniejszą sprawą było nadanie temu smakołykowi jakiejś krótkiej i trafnej nazwy 😉 Serniczek migdałowy to chyba dobry strzał, choć nie jest to klasyczny sernik czy też ciasto migdałowe. Jest to niesamowite połączenie tych dwóch przysmaków. Ciasto jest bezglutenowe, a w mojej wersji również bezcukrowe. Oczywiście jest słodkie, ale zamiast klasycznego białego czy trzcinowego cukru dodałam ksylitol z niskim indeksem glikemicznym. Jak wspomniałam ciasto, jest bezglutenowe,  bo nie ma tutaj dodatku mąki pszennej, ale są mielone migdały, które nadają mu wspaniałej konsystencji. Do przygotowania ciasta nie jest potrzebny również proszek do pieczenia. Ciasto spulchnione jest ubitymi na sztywno białkami. Tak więc widzicie, że ciasto jest zdrowe, ale co ważniejsze jest obłędnie smaczne! Delikatne, puszyste, a z drugiej strony dość zwarte i wilgotne z wyraźną nutą cytryny. Bezglutenowy serniczek migdałowy smakuje wszystkim bez wyjątku, koniecznie wypróbujcie!

Jeśli lubicie migdałowe ciasta, to zapraszam również do spróbowania torciku migdałowego z malinami.

📖 Przepis

serniczek migdalowy
Print Pin
5 z 3 głosów

Serniczek migdałowy

Migdały i serek ricotta, to połączenie jest wspaniałe, a ciasto jest przepyszne.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 5 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 4 duże jajka - oddzielone białka od żółtek (w temperaturze pokojowej)
  • 160 g ksylitolu (lub cukru białego 180 g)
  • 220 g mielonych migdałów
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 50 g płatków migdałowych
  • 320 g ricotty
  • 120 g masła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Białka ubić na sztywno, a następnie zacząć dodawać po jednej łyżce ksylitolu (100g) nie przerywając ubijania, po dodaniu ostatniej łyżki ksylitolu ubijać jeszcze przez 2 minuty, odstawić na chwilę.
  • Do miski miksera włożyć miękkie masło i 60 g pozostałego ksylitolu, ubić na puszystą jasną masę do ubitej masy zacząć dodawać po jednym żółtku cały czas miksując, następnie dodać skórkę z cytryny, zmielone migdały i ricottę, zmiksować na średnich obrotach do połączenia się składników. Na koniec dodać do ciasta ubite białka w dwóch porcjach delikatnie, ale dokładnie mieszając całość łopatką.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, tortownica o średnicy 27 cm, wyrównać wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi, wstawić do gorącego piekarnika, piec przez 45 do 50 minut. Po upływie 40 minut sprawdzić stan upieczenia ciasta wbijając patyczek w środek ciasta, jeśli będzie suchy bez śladów surowego ciasta,  to znak, że ciasto jest już gotowe. Ciasto wyjąć z piekarnika przestudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciasto na zdjęciu przygotowane jest z własnoręcznie mielonych migdałów, które były zmielone razem ze skórką, jeśli dodacie blanszowane mielone migdały ciasto będzie jasne.
serniczek migdalowy
serniczek migdalowy

Inspiracja od Donny Hay.

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami
  • sernik puszysty
    Sernik puszysty

Komentarze

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ewa napisał

    19 marca, 2021 at 2:36 pm

    Placuszek palce lizać.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 marca, 2021 at 6:40 pm

      Super, bardzo się cieszę, że ciasto smakuje 🙂

      Odpowiedz
  2. Anonim napisał

    01 lutego, 2021 at 3:05 pm

    Wcale nie jest takie trudne te ciasto. Na pewno smakuję wyśmienicie.

    Odpowiedz
  3. Jan Maleczyński napisał

    11 maja, 2018 at 2:50 pm

    Szukałem właśnie ciekawego przepisu na weekendowe słodkości i mam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 maja, 2018 at 10:47 pm

      Wspaniale, mam nadzieję, że będzie smakował tak bardzo jak mam 🙂 Proszę spróbować z gałką lodów 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.