Pewnie w każdym domu jest jakiś przepis na śledzie, które pojawiają się na świątecznym stole. Może chcielibyście urozmaicić swoje menu pysznym przepisem na śledzie w sosie musztardowym. W przepisie użyłam musztardy sarepskiej oraz musztardy francuskiej z całymi ziarenkami gorczycy, które przyjemnie pękają w ustach. Taka różnorodna faktura wspaniale wzbogaca konsystencję sosu. Świeży imbir, cebulka i delikatna konsystencja sosu z dodatkiem majonezu i śmietany świetnie komponuje się ze śledzikiem. Przystawkę można przygotować na kilka dni przed podaniem, co korzystnie wpłynie na ich smak!
Co jeszcze pysznego serwujecie swoim świątecznym gościom? Proponuję pyszny pasztet wegetariański przygotowany na bazie kaszy jaglanej. Do pasztetu proponuję domową musztardę z pewnością najlepszą, jaką możecie sobie wyobrazić. Wybierzcie tę opcję z daktylami, ta wersja jest super! Jeżeli chodzi o ciasta, to proponuję klasyczny makowiec i sernik puszysty. Propozycji jest dużo więcej znajdziecie je pod tagiem "bozenarodzenie" wpisując go w wyszukiwarkę, częstujcie się i świętujcie! Smacznego!
📖 Przepis
Śledzie w sosie musztardowym
🥘 Składniki
- 250 g solonych filetów śledziowych
- 1 łyżka świeżego imbiru
- 2 łyżki cebuli (posiekanej w drobniutka kosteczkę)
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany (18%)
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- pieprz (do smaku)
🔪 Instrukcje
- Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku, czas moczenia zależy od tego jak bardzo są słone śledzie, może trwać to godzinę lub kilka. Spróbujcie po jakimś czasie czy nie są zbyt słone.
- Następnie wyjąć śledzie z wody i osuszyć, pokroić na kawałki 2 lub 5 cm, zróbcie takie kęsy jakie lubicie najbardziej.
- Drobniutko posiekany imbir i cebulę włożyć do miseczki dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie, doprawić pieprzem.
- Świeże listki tymianku lub innego ulubionego zioła umyć i rozdrobnić, dodać do sosu, wymieszać ze śledziami, przełożyć do zamykanego pojemniczka. Odstawić na minimum 24 godziny przed spożyciem do lodówki. W tym czasie śledzie przejdą smakami.
- Smaczneog!
Comments
No Comments