Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Sosy, dipy i pasty

Smalec kokosowy

Aktualizacja: 4 lip, 2020 · Opublikowany: 24 lut, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Niedawno podałam przepis na wegetariański smalec z dodatkiem białej fasoli, orzechów nerkowca i ciecierzycy. Dziś kolejna wariacja tym razem na bazie oleju kokosowego. Olej ten od jakiegoś czasu jest bardzo popularny na naszym rynku i można kupić go bez większego problemu. Poza fantastycznymi walorami smakowymi, które niewątpliwie posiada olej tłoczony na zimno ma on również wiele walorów zdrowotnych. O których możecie przeczytać w wielu publikacjach. Olej kokosowy nadaje się do potraw słodkich i słonych, jak i do domowej pielęgnacji ciała i włosów.

smalec kokosowy
Smalec kokosowy

Konsystencja oleju zmienia się poniżej 25 st C, poniżej tej temperatury olej kokosowy tężeje i konsystencją przypomina masło. Właśnie z tego powodu świetnie nadaje się na tego typu smarowidło. Oczywiście, gotowy smalec można przechowywać w lodówce, należy pamiętać, aby wyjąć go chwilę przed podaniem, ponieważ olej w lodówce robi się bardzo twardy i trudno go rozsmarować.

Smalec kokosowy doprawiłam tak, jak doprawia się klasyczny smalec, czyli majeranek, cebula i jabłko, jak dla mnie jest fantastyczny, spróbujcie sami. Oczywiście możecie doprawić go własną ulubioną mieszanką przypraw.

📖 Przepis

smalec kokosowy
Print Pin
5 z 2 głosów

Smalec kokosowy

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 1
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 150 ml oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku - opcjonalnie
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jabłko umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju kokosowego, dodać cebulę, smażyć ją do momentu, kiedy zacznie się rumienić do cebulki dodać starte jabłko i majeranek z tymiankiem całość smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, jabłko powinno zmięknąć, a przyprawy będą wydawały przyjemny i mocny aromat. Zdjąć z ognia dodać resztę oleju, doprawić dość intensywnie solą i pieprzem.
  • Smalec przelać do słoika, po wystudzeniu zakręcić słoik, smalec najbezpieczniej przechowywać w lodówce.
  • Smacznego!
smalec kokosowy
smalec kokosowy

Więcej Przepisy na sosy dipy i pasty

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
    Paneer tikka masala
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marcin napisał

    21 listopada, 2018 at 1:32 pm

    Widzę na zdjęciu, że ten smalec wyszedł dosyć miękki, skoro dało się go tak ładnie rozsmarować. Ja robiłem ostatnio na bazie podobnego przepisu i wyszło wszystko ładnie pięknie, ale olej kokosowy ma to do siebie, że jak ostygnie, to twardnieje i tego smalcu bez podgrzania praktycznie nie da się rozsmarować na kanapce. Jak jest w przypadku tego przepisu, czy też jest podobnie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 listopada, 2018 at 2:21 pm

      Tak jak napisałam we wpisie, jeśli smalec przechowujemy w lodówce, to oczywiście stwardnieje, ale wystarczy wyjąć go troszkę wcześniej, aby odtajał i pięknie daje się rozsmarować. Myślę, że jeśli przygotujemy jeden niezbyt duży słoiczek, to spokojnie można trzymać go w kuchni, oczywiście z dala od kaloryfera, a jego konsystencja będzie idealna do smarowania. Tak jak Pan wspomniał, olej koksowy mocno twardnieje w lodówce niestety taki jego urok 🙂 Może spróbować Pan innego smalczyku z dodatkiem fasoli tutaj nie będzie tego problemu. Pozdawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  2. Sprawdzona Kuchnia napisał

    24 lutego, 2014 at 7:44 pm

    Dzięki, polecam z domowym chlebkiem:)

    Odpowiedz
  3. Wykrywacz Smaku napisał

    24 lutego, 2014 at 7:22 pm

    ale fajny!:)

    Odpowiedz
  4. ach! napisał

    24 lutego, 2014 at 11:46 am

    ale jestem ciekawa tego smaku! dasz spróbować, prawda? 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 lutego, 2014 at 4:00 pm

      Oczywiście 🙂

      Odpowiedz
  5. Sprawdzona Kuchnia napisał

    24 lutego, 2014 at 9:32 am

    Polecam, jest pyszny i ta słodycz przyrumienionej cebulki, mniam 🙂

    Odpowiedz
  6. Janusz Galka napisał

    24 lutego, 2014 at 8:26 am

    Hm, slodko - slony?

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.