Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dodatki

Smażone kwiaty cukinii

Aktualizacja: 16 gru, 2020 · Opublikowany: 28 sie, 2020 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś zapraszam na bardzo prosty przepis na smażone kwiaty cukinii. Męskie kwiaty cukinii najczęściej marnują się, a przecież można wykorzystać je do przygotowania czegoś pysznego! Dzisiejsza propozycja jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Dodatki do ciasta możecie dowolnie modyfikować przez dodanie do niego ziół, suszonej papryki lub zrezygnowaniu z parmezanu. Smażone kwiaty, to idealna przekąska do szklaneczki piwa lub wspaniały dodatek do obiadu.

kwiaty cukinii
Smażone kwiaty cukinii
Przejdź do:
  • 🌼 Kwiat cukinii
  • 🥄 Do czego wykorzystać kwiaty
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • Coś pysznego na ząb
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🌼 Kwiat cukinii

Kwiaty męskie to te na cieniutkiej długiej łodyżce, to właśnie te kwiaty wykorzystamy dziś do naszego dania. Kwiaty męski rosną w bardzo dużej ilości na roślinie, więc można uszczknąć kilka. Kiedy zbierać kwiaty? Zbierać możemy je już od chwili, kiedy roślina zaczyna wiązać pierwsze cukinie aż do późnej jesieni. Najlepiej ścinać je, kiedy są jędrne zdrowe i lekko rozchylone. Kwiaty nie są zbyt trwałe dlatego też lepiej wykorzystać je niedługo po ścięciu. Można przechować je kilka dni w lodówce. Suche kwiaty układam na tacce i zawijam w folię spożywczą, umieszczam w szufladzie lodówki. Jeśli kupujecie je w sklepie, to wybierajcie kwiaty całe nieuszkodzone bez brązowo-brunatnych plam na płatkach.

🥄 Do czego wykorzystać kwiaty

Kwiaty możemy smażyć w cieście naleśnikowym, tempurze i zapiekać w piekarniku. Większe kwiaty możemy nadziewać różnego rodzaju serkami, farszami warzywnymi, grzybowymi lub mięsnymi. Moja Mama robi faszerowane kwiaty cukinii mięsem, a w wersji wegetariańskiej nadziewa je grzybami z kaszą, są naprawdę pyszne! Kwiaty nie tylko smażymy. Można jeść je również na surowo, dodawać do sałatek oraz zup. Dziś zaproponowałam Wam najprostszą wersję, czyli smażone kwiaty w cieście naleśnikowym. Oraz nadziewane lekkim twarożkiem krowim lub kozim. Kwiaty świetnie smakują na ciepło i na zimno, z dodatkiem sosów lub skropione sokiem z cytryny czy dobrą oliwą. Koniecznie spróbujcie!

🥘 Składniki

  • 12 sztuk kwiatów cukinii
  • ½ opakowania serka kremowego krowiego lub koziego opcjonalnie

Składniki na ciasto

  • 1 małe jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mleka
  • 10 łyżek piwa lub wody gazowanej
  • 1 szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki tartego parmezanu opcjonalnie
  • olej do smażenia

🔪 Instrukcje

  • Kwiaty, jeśli nie były wcześniej myte, należy opłukać je wodą, delikatnie, aby ich nie uszkodzić. Ułożyć na ręczniku papierowym i delikatnie osuszyć.
  • W misce wymieszać składniki na ciasto naleśnikowe.
  • Na patelni rozgrzać olej, kiedy będzie już gorący, zanurzamy kwiat w cieście (trzymając za ogonek) i szybko przekładamy na patelnię. Smażymy z dwóch stron do chwili zarumienienia się ciasta, czyli około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wyjmujemy na ręcznik papierowy.
  • Kwiaty przed smażeniem możemy również nadziać twarożkiem. Do każdego kwiatu delikatnie odchylając płatki, nakładamy łyżeczką porcję twarożku. Następnie zaciskamy płatki razem, tworząc sakiewkę. Tak przygotowany kwiat moczymy w cieście i smażymy.
  • Kwiaty można podać na ciepło i na zimno.

Coś pysznego na ząb

Szukacie innych pysznych dodatków i przekąsek? Zapraszam na poniższe propozycje, wszystkie są bardzo smaczne.

  • pieczone papryczki padron
    Pieczone papryczki Padrón
  • warzywa z grilla
    Warzywa z grilla
  • karmelizowane marchewki
    Karmelizowane marchewki
  • cukinia faszerowana kurkami
    Cukinia faszerowana kurkami

📖 Przepis

smazone kwiaty cukinii
Print Pin
Bądź pierwszy!

Smażone kwiaty cukinii

Kwiaty są fantastyczną przekąską jaki i dodatkiem do obiadu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 12
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 12 sztuk kwiatów cukinii
  • ½ opakowania serka kremowego krowiego lub koziego (opcjonalnie)

Składniki na ciasto

  • 1 małe jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mleka
  • 10 łyżek piwa (lub wody gazowanej)
  • 1 szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Kwiaty, jeśli nie były wcześniej myte, należy opłukać je wodą, delikatnie, aby ich nie uszkodzić. Ułożyć na ręczniku papierowym i delikatnie osuszyć.
  • W misce wymieszać składniki na ciasto naleśnikowe w razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki lub piwa.
  • Na patelni rozgrzać olej, kiedy będzie już gorący zanurzamy kwiat w cieście (trzymając za ogonek) i szybko przekładamy na patelnię. Smażymy z dwóch stron do chwili zarumienienia się ciasta, czyli około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wyjmujemy na ręcznik papierowy.
  • Kwiaty przed smażeniem możemy również nadziać twarożkiem. Do każdego kwiatu delikatnie odchylając płatki, nakładamy łyżeczką porcję twarożku. Następnie zaciskamy płatki razem, tworząc sakiewkę. Tak przygotowany kwiat moczymy w cieście i smażymy.
  • Kwiaty można podać na ciepło i na zimno. Smacznego!
  • smazone kwiaty cukinii
Smażone kwiaty cukinii
smazone kwiaty cukinii
Smażone kwiaty cukinii

Więcej Przepisy na dodatki

  • w białej miseczce dżem z czarnej porzeczki w tle słoiczki z dżemem i gałązka porzeczki
    Dżem z czarnej porzeczki
  • ogórki małosolne w miseczce na kwiecistym obrusie
    Ogórki małosolne
  • naan na maslance
    Naan na maślance
  • salatka z bobem
    Sałatka z bobem

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required