Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Przetwory

Suszone pomidory

Aktualizacja: 29 lip, 2020 · Opublikowany: 20 sie, 2012 · przez Anna · 13 komentarzy

Skocz do przepisu

Domowe suszone pomidory, to najlepsze pomidory pod słońcem. Nie jadłam lepszych niż właśnie te robione w domu. Są soczyste, mięsiste i pełne aromatu. Najważniejsze, że są bez żadnych konserwantów i polepszaczy smaku. Można je doprawić według własnych upodobań, ja robię zawsze w kilku wersjach.

suszone pomidory w słoiku zalane oliwą
Suszone pomidory
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍅 Opcje
  • 🥫 Inne propozycje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 2 kg pomidorów najlepsze są owalne Lima
  • 4 łyżki suszonego oregano
  • 3 łyżki suszonej bazylii
  • 1 ½ łyżki sól
  • pieprz
  • 2 łyżki ciemnego cukru opcjonalnie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia

Dodatkowo

  • ulubione przyprawy: oregano. tymianek bazylia, suszony czosnek, suszona papryczka chilli, itp.
  • oliwa do zalania pomidorów najlepsza będzie z oliwek
  • słoiki

🔪 Instrukcje

  • Pomidory dokładnie umyć, wszystkie przekroić na pół. Łyżeczką wyjąć gniazda nasienne, nie jest to konieczne ale pozbycie się gniazd przyspiesza suszenie.
  • Układać na dużej tacy do pieczenia, jeden obok drugiego, przeciętą stroną do góry. Skropić delikatnie oliwą, posypać solą, pieprzem, oregano i bazylią lub innymi przyprawami.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90-120 °C. Pomidory suszyć przez około 4 do 7 godzin, co jakiś czas sprawdzić czy pomidory nie przypiekają się! - ewentualnie regulować temperaturę Co jakiś czas uchlać na chwilę drzwi piekarnika aby usiekła para.
  • Pomidory zazwyczaj są różnej wielkości, jedne będą suszyć się szybciej, a inne trochę dłużej dlatego trzeba zaglądać do nich i w razie potrzeby te wysuszone wyjmować wcześniej.
  • Słoik umyć i wyparzyć gorącą wodą, wysuszyć.
  • Na dno ułożyć warstwę pomidorów, przesypać odrobiną oregano, bazylii lub innych przypraw, czynność powtarzać. Zalać pomidory oliwą lub olejem, docisnąć aby wyszło powietrze z pomiędzy nich, szczelnie zamknąć.
  • Pomidory zamknięte już w słoikach pasteryzujemy.
  • Najlepiej wstawić słoiki z pomidorami do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 120 st C, od chwili osiągnięcia temperatury 120 st C pasteryzować przez 25-30 minut. Można również pasteryzować metodę na "mokro" w garnku.

🍅 Opcje

Jak już wspomniałam przygotowuje je w kilku wersjach. Jedne z oregano i bazylią, inne z tymiankiem, oregano i suszonym czosnkiem. Jeszcze inna wersja to z suszonymi papryczkami chilli bardzo pikantne! Przyprawy należy dodać do słoika, w którym będziemy przechowywać pomidory, co wzmocni ich smak, a oliwa nabierze wspaniałego smaku i aromatu. Wszystko zalewam oliwą z oliwek z drugiego tłoczenia, oliwę po zjedzeniu pomidorów wykorzystuję do sałatek i smażenia. Oczywiście, do zalania pomidorów można użyć oliwy z pierwszego tłoczenia lub dowolnego oleju. Gorąco polecam suszone pomidory to lato zamknięte w słoiku na zimowy sezon!

🥫 Inne propozycje

Poza suszonymi pomidorami możecie przygotować przeciery pomidorowe, kiszone pomidory, lub inne przetwory idealne na zimę.

  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy
  • kiszone pomidory
    Kiszone pomidory
  • ogorki kiszone
    Ogórki kiszone

📖 Przepis

suszone pomidory
Print Pin
4 z 1 głosu

Suszone pomidory

Suszone pomidory to najlepsze co może być do kanapek, jajecznicy...
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 6 godziny godziny
Całkowity czas 6 godziny godziny 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 kg pomidorów (najlepsze są owalne Lima)
  • 4 łyżki suszonego oregano
  • 3 łyżki suszonej bazylii
  • 1 ½ łyżki sól
  • pieprz
  • 2 łyżki ciemnego cukru (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia

Dodatkowo

  • ulubione przyprawy: oregano. tymianek (bazylia, suszony czosnek, suszona papryczka chilli, itp.)
  • oliwa do zalania pomidorów (najlepsza będzie z oliwek)
  • słoiki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Pomidory dokładnie umyć, wszystkie przekroić na pół. Łyżeczką wyjąć gniazda nasienne, nie jest to konieczne ale pozbycie się gniazd przyspiesza suszenie.
  • Układać na dużej tacy do pieczenia, jeden obok drugiego, przeciętą stroną do góry. Skropić delikatnie oliwą, posypać solą, pieprzem, oregano i bazylią lub innymi przyprawami.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90-120 °C. Pomidory suszyć przez około 4 do 7 godzin, co jakiś czas sprawdzić czy pomidory nie przypiekają się! - ewentualnie regulować temperaturę Co jakiś czas uchlać na chwilę drzwi piekarnika aby usiekła para.
  • Pomidory zazwyczaj są różnej wielkości, jedne będą suszyć się szybciej, a inne trochę dłużej dlatego trzeba zaglądać do nich i w razie potrzeby te wysuszone wyjmować wcześniej.
  • Słoik umyć i wyparzyć gorącą wodą, wysuszyć.
  • Na dno ułożyć warstwę pomidorów, przesypać odrobiną oregano, bazylii lub innych przypraw, czynność powtarzać. Zalać pomidory oliwą lub olejem, docisnąć aby wyszło powietrze z pomiędzy nich, szczelnie zamknąć.
  • Pomidory zamknięte już w słoikach pasteryzujemy.
  • Najlepiej wstawić słoiki z pomidorami do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 120 st C, od chwili osiągnięcia temperatury 120 st C pasteryzować przez 25-30 minut. Można również pasteryzować metodę na "mokro" w garnku.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli pomidorów robimy więcej, proponuję poddać je pasteryzacji. Na dno dużego garnka włożyć bawełnianą ściereczkę złożoną na cztery części. Następnie włożyć słoiki i zalać je wodą do wysokości ¾ słoika. Pasteryzować około 20 minut w temperaturze 85 - 95°C. Należy pilnować aby woda się nie zagotowała.
  • suszone pomidory przekrojone na pól posypane przyprawami
  • wysuszone pomidory na blaszce z przyprawami
Suszone pomidory
pomidorowy na krzaku
Suszone pomidorowy

Więcej Przepisy na przetwory

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni
  • dżem z wiśni w białej miseczce na czarnym obrusie udekorowanym polnymi kwiatami i wiśniami
    Dżem z wiśni

Komentarze

    4 from 1 vote

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Andrzej napisał

    09 października, 2020 at 11:32 am

    Oliwa – najlepsza z oliwek. A jest jakaś inna niż z oliwek!?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 października, 2020 at 12:49 pm

      No do wszystkiego można się doczepić🤪, a jeśli chodzi o sformułowanie "oliwa z oliwek", to tak się już przyjęło 🤷. Jeśli ktoś nie zna się na gotowaniu, to przy tak szczegółowym określeniu nie będzie miał wątpliwości. Pozdrawiam 😁

      Odpowiedz
  2. Składnica Smaku napisał

    12 września, 2015 at 10:50 am

    4 gwiazdki
    Najlepiej użyć suszonych pomidorów w płatkach. Kiedyś użyłem świeżego czosnku i oliwa wybuchła... Tzn cały sufit był do malowania, bo stała na szafce (chociaż wyglądała naprawdę pięknie).

    A co do pasteryzacji, to można też w piekarniku, skoro mamy już nagrzany 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 września, 2015 at 12:54 pm

      Czosnek zdecydowanie suszony, świeży będzie fermentował. Oczywiście polecam pasteryzację w piekarniku jest wygodna, ale słoiki polecam wstawiać do zimnego lub letniego piekarnika, a nie gorącego. Wstawienie słoików do gorącego piekarnika może spowodować ich pęknięcie lepiej więc nie ryzykować;) Pozdrawiam.
      Ach! Chodziło Ci o suszone płatki czosnku, a nie o suszone płatki pomidorów 😉

      Odpowiedz
      • Katarzyna napisał

        10 października, 2018 at 8:19 am

        Ja używam świeżego czosnku, jeszcze nigdy nie sfermentował a smak i zapach o wiele intensywniejszy, polecam ?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          10 października, 2018 at 8:47 am

          W zeszłym roku również dodałam świeży i wszystko było ok. Oczywiście słoiki z pomidorami i czosnkiem poddałam pasteryzacji:)

          Odpowiedz
  3. Ola napisał

    20 sierpnia, 2012 at 11:34 pm

    koniecznie muszę spróbować. Suszone pomidory to mój ulubiony dodatek

    Odpowiedz
  4. S.B. napisał

    20 sierpnia, 2012 at 9:00 pm

    uwielbiam! mi smakują bardziej te suszone na słonku, ale prawda jest taka, że w Polsce czasami trudno o odpowiednią pogodę i wymagają o wiele więcej czasu 🙂

    Odpowiedz
  5. Agnieszka napisał

    20 sierpnia, 2012 at 8:05 pm

    Uwielbiam suszone pomidory !! Muszę wypróbować :-)...wyglądają tak apetycznie...

    Odpowiedz
  6. Anna napisał

    20 sierpnia, 2012 at 7:02 pm

    Tak, sezon pomidorowy rozpoczęty! Polecam gorąco, te pomidory są naprawdę fantastyczne. Zamówiłam 30 kg pomidorów! Więc następny weekend będę miała o smaku pomidorowym:) Suszone pomidory na słońcu na pewno są najsmaczniejsze, tylko czasem ciężko trafić w odpowiednią pogodę, a piekarnik zawsze jest pod ręką 🙂

    Udanego pomidorowania!
    Ania

    Odpowiedz
  7. Basia napisał

    20 sierpnia, 2012 at 6:06 pm

    Robiłam takie pomidorki, które suszyły się na wolnym powietrzu (zajmuje to więcej czasu, ale wynagradza smakiem). Twoje wyglądają cudnie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  8. Fabryka Odkryć Kulinarnych Mniamm napisał

    20 sierpnia, 2012 at 11:36 am

    Sezon na przetwórstwo pomidorowe się rozkęca. Montuję zatem taśmociąg w kuchni własnej i prócz tradycyjnych przecierów wyprodukuję też suszone pomidory bo do tej pory nabywałam drogą kupna (tak wstydzę się) pozdrawiam kami

    Odpowiedz
  9. abcmojejkuchni napisał

    20 sierpnia, 2012 at 10:54 am

    Bardzo dziękuję za inspirację:) na pewno je zrobię!:)

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.