Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Tarty na słodko

Tarta czekoladowa z malinami

Aktualizacja: 20 sie, 2020 · Opublikowany: 5 wrz, 2012 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Tarta czekoladowa z malinami na delikatnym kruchym spodzie również czekoladowym. Wypełniona pysznym nadzieniem z ciemnej czekolady jajek i soczystych malin. Po upieczeniu na wierzchu tarty tworzy się delikatna spieczona skorupka, a w środku pozostaje miękkie czekoladowe nadzienie. Konsystencja jest bardzo podobna do brownie. Tarta jest pyszna, spróbujcie podać ją z gałką lodów lub sosem z malin. Dopiekając tartę, uważajcie, aby jej nie wysuszyć, ja piekłam 25 minut bez termoobiegu. Wnętrze tarty powinno pozostać wilgotne tak, jak jest to w przypadku ciasta brownie, Smacznego!

Tarta czekoladowa z malinami

📖 Przepis

Tarta czekoladowa z malinami
Print Pin
5 z 1 głosu

Tarta czekoladowa z malinami

Czekoladowy spód i czekoladowe wypełnienie w połączeniu z malinami jest wspaniałe.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 37 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 7 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruchy spód

  • 100 g mąki krupczatki
  • 70 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 30 g dobrej jakości kakao
  • 1 średnie jajko
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła

Składniki na nadzienie do tarty

  • 100 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady najlepiej powyżej 70 %
  • 50 g cukru
  • 3 średnie jajka
  • 1 szklanka malin + kilka do dekoracji
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru do dekoracji
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przesiane kakao, pokrojone masło na drobne kawałki i jajko. Zagnieść ciasto. Na blacie rozłożyć folię spożywczą na nią położyć ciasto, przykryć kolejną warstwą folii spożywczej i rozwałkować ( przez folię ) cienki placek 3-5 mm.
  • Formę na tartę ( moja miała 27 cm średnicy ) wysmarować masłem i wysypać mąką, wyłożyć ciastem. Obciąć nadmiar ciast na brzegach. Formę z ciastem wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, przed wstawieniem do piekarnika, ponakłuwać widelcem całą powierzchnie ciasta, piec 12 minut. W czasie, kiedy spód tarty się piecze należy przygotować nadzienie.
  • Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę z masłem cały czas ubijając. Na końcu dosypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Na podpieczony spód wysypać maliny, a następnie zalać przygotowaną masą. Wstawić do piekarnika na kolejne 25 minut.
  • Wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem, udekorować malinami.
  • Smacznego!
Tarta czekoladowa z malinami
Tarta czekoladowa z malinami

Więcej Przepisy na tarty na słodko

  • Tarta owocowa bez cukru z kremem mascarpone i owocami
    Tarta owocowa bez cukru
  • tarta z mascarpone i owocami
    Tarta z mascarpone i owocami
  • Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
    Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
  • tarta-z-ciasta-serowego
    Tarta z ciasta serowego

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Monika napisał

    21 września, 2013 at 3:07 pm

    A u nas kolejny sobotni podwieczorek z tartą z malinami! Świetny przepis!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 września, 2013 at 11:52 pm

      Super! My też ją uwielbiamy:)))

      Odpowiedz
  2. Justyna napisał

    16 kwietnia, 2013 at 11:25 am

    Forma o jakiej średnicy była zastosowana w tym przepisie? Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 kwietnia, 2013 at 12:44 pm

      Justynko, forma o średnicy 27 cm, pozdrawiam i smacznego:)

      Odpowiedz
  3. Weronika napisał

    14 września, 2012 at 9:19 pm

    Po prostu kochamy wszystko co słodkie 🙂

    Odpowiedz
  4. kornik napisał

    05 września, 2012 at 7:08 pm

    uwielbiam czekoladę i maliny, razem i osobno:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 września, 2012 at 7:15 pm

      O tak! to jedno z najlepszych połączeń smakowych...

      Odpowiedz
  5. duzosole.blogspot.com napisał

    05 września, 2012 at 12:05 am

    Pysznie wygląda! muszę koniecznie wyprobowac 🙂

    pozdrawiam
    duzosole.blogspot.com

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 września, 2012 at 2:57 pm

      Polecam, na drugi dzień jest jeszcze lepsza 🙂 Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.