Tarta z grzybami na cieście francuskim to super szybkie i bardzo smaczne danie. Połączenie serowo-jajecznego farszu z aromatycznymi leśnymi grzybami i rozmarynem, który cudownie podkreśla ich smak, to rozkosz dla podniebienia. Tartę przygotowuje się bardzo szybko i trzeba przyznać, że jest to bardzo łatwa potrawa, cały sekret w odpowiednim doprawieniu farszu. Farsz musicie porządnie przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, a tarta będzie przepyszna. Wykorzystajcie ciepłe jesienne chwili na spacer po lesie, po którym z pewnością przyniesiecie ze sobą trochę grzybów. Będzie to pretekst do przygotowania tego pysznego dania. Zapytacie, czy można użyć pieczarek? Odpowiem tak, tyle że, to już nie będzie to samo, jednak grzyby leśne mają inny aromat i smak. Polecam, koniecznie wypróbujcie!
📖 Przepis
Tarta z grzybami
🥘 Składniki
- 300 g świeżych oczyszczonych grzybów leśnych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu (suszonego)
- 1 średnia cebula
- 70 g żółtego sera
- 100 g mascarpone
- 90 g śmietany 18 %
- 3 średnie jajka
- 3 łyżki siekanego szczypiorku
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Obrane grzyby pokroić w paski. Cebulę posiekać w kostkę. Tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać rozmaryn i cebulę, smażyć przez 5 minut, następnie dodać grzyby i przeciśnięty czosnek, całość smażyć przez 10 minut, doprawić solą i pieprzem.
- W miseczce dokładnie wymieszać mascarpone, jajka, śmietanę, dodać posiekany szczypiorek, ¾ ser, sól i pieprz. Formę do tarty o średnicy 22 cm wyłożyć ciastem francuskim tak, aby zachodziło na boki. Na ciasto, równomiernie rozłożyć grzyby, zalać przygotowaną mieszanką jajeczno-serową.
- Wierzch tarty posypać pozostałym serem. Piec przez 30 minut.
- Tartę podawać na ciepło.
- Smacznego!
JUSTYNA napisał
Aniu,tartę robiłam w niedzielę, tylko nie miałam serka mascarpone i dodałam troszkę majonezu.....wyszła pyszna, naprawdę warto!!!
Anna napisał
Super:) z majonezem mnie zaskoczyłaś 😉 muszę spróbować 🙂 Pozdrawiam
JUSTYNA napisał
Na pewno pyszna;)...mam podobny przepis ,ale w środku farsz z pieczarek i brokuła...od cioci Zeni :),tego typu tarty czy zapiekani są szybkie w przygotowaniu,no i wychodzą smakuśne!
Anna napisał
Jadłam u Zeni brokułową tartę, pycha! spróbuj tej, jest obłędna:)
ladylaurabloq napisał
Bardzo kusząca i pyszna propozycja,pozdrawiam.
Anna napisał
Dziękuję, polecam, bo tarta jest bardzo pyszna, ten aromat grzybów, mniam... pozdrawiam