Dziś tarta z musem truskawkowym na spodzie z kruchego ciasta wypełniona pysznym delikatnym musem. To lekka typowo wiosenna tarta, intensywnie truskawkowa wzbogacona o kremową konsystencję serka mascarpone. Pamiętajcie, że sezon truskawkowy nie trwa zbyt długo, trzeba więc korzystać z nich, póki są świeże i pachnące.
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 100 g mąki pszennej tortowa
- 100 g mąki pszennej krupczatka
- 150 g zimnego masła
- 1 szczypta soli
- 1 średnie jajko
- 70 g cukru
- 2 łyżki śmietany
Składniki na krem
- 450 ml zmiksowanych truskawek gładki mus
- 1 sztuka galaretki truskawkowej proszek przeznaczony na 500 ml wody
- 250 g serka mascarpone
Dodatkowo
- 2 szklanki truskawek do dekoracji
🔪 Instrukcje
- Do miski lub na blat kuchenny przesiać mąkę, dodać cukier, sól i pokrojone w kostkę masło oraz jajko na końcu dodać śmietanę, zagnieść ciasto.
- Uformować z ciasta kulkę, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na około godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim spód i boki formy o średnicy 27 cm, wstawić do piekarnika, piec przez około 15 minut lub do przyrumienienia się ciasta, wyjąć z piekarnia i wystudzić.
- Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie ( galaretka przeznaczona na 500 ml wody powinna być rozpuszczona w około 80-90 ml gorącej wody), wystudzić, a następnie dodać do zmiksowanych truskawek, po wymieszaniu dodać do masy truskawkowej po jednej łyżce serek mascarpone jednocześnie miksując mikserem, masę wstawić do lodówki, aby delikatnie stężała, ale uważajcie, żeby nie ścięła się!
- Masa przed wylaniem na spód tarty powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Masę wylać na spód i wyrównać, a na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki truskawki, ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc, aby masa stężała.
🍰 Tarta
Deser ten nie jest skomplikowany, raczej powiedziałabym, że należy do bardzo prostych. Przygotowanie polega na zrobieniu kruchego ciasta i prostego musu. Zrobienie musu sprowadza się do zmiksowania składników, to proste. Jeszcze tylko chwila chłodzenie i ciasto gotowe.
🍓 Truskawki
Co do samych truskawek to, czy wiecie, że owoce te są efektem połączenia dwóch gatunków poziomek. Truskawki to owoce o niskim indeksie glikemicznym, który wynosi 40. To powinno ucieszyć cukrzyków, a i osoby na diecie będą zadowolone. Porcja truskawek o wadze 100 g to tylko 28 kcal można więc jeść je bez ograniczeń. Choć niewielki to owoc to ma w sobie spore zasoby witamin w 100 g truskawek, znajduje się dzienna porcja witaminy C oraz sporo witamin z grupy B. Ważna wiadomość dla osób cierpiących z powodu opryszczki, truskawka pomoże zwalczyć wirusa wywołującego ją. Nie dość, że smaczna to i bardzo wartościowa i najlepsza w wersji na surowo, czyli taka jak w dzisiejszej tarcie z musem truskawkowym. Zapraszam!
Wariacje
Jeśli macie ochotę na więcej przepisów z truskawkami to zapraszam do spróbowania lodów, ciasta drożdżowego i kilku innych smacznych propozycji.
📖 Przepis
Tarta z musem truskawkowym
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 100 g mąki pszennej (tortowa)
- 100 g mąki pszennej (krupczatka)
- 150 g zimnego masła
- 1 szczypta soli
- 1 średnie jajko
- 70 g cukru
- 2 łyżki śmietany
Składniki na krem
- 450 ml zmiksowanych truskawek (gładki mus)
- 1 sztuka galaretki truskawkowej (proszek przeznaczony na 500 ml wody)
- 250 g serka mascarpone
Dodatkowo
- 2 szklanki truskawek (do dekoracji)
🔪 Instrukcje
- Do miski lub na blat kuchenny przesiać mąkę, dodać cukier, sól i pokrojone w kostkę masło oraz jajko na końcu dodać śmietanę, zagnieść ciasto.
- Uformować z ciasta kulkę, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na około godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim spód i boki formy o średnicy 27 cm, wstawić do piekarnika, piec przez około 15 minut lub do przyrumienienia się ciasta, wyjąć z piekarnia i wystudzić.
- Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie ( galaretka przeznaczona na 500 ml wody powinna być rozpuszczona w około 80-90 ml gorącej wody), wystudzić, a następnie dodać do zmiksowanych truskawek, po wymieszaniu dodać do masy truskawkowej po jednej łyżce serek mascarpone jednocześnie miksując mikserem, masę wstawić do lodówki, aby delikatnie stężała, ale uważajcie, żeby nie ścięła się!
- Masa przed wylaniem na spód tarty powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Masę wylać na spód i wyrównać, a na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki truskawki, ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc, aby masa stężała.
- Smacznego!
Comments
No Comments