Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Tarty na słodko

Tarta z musem truskawkowym

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 20 cze, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś tarta z musem truskawkowym na spodzie z kruchego ciasta wypełniona pysznym delikatnym musem. To lekka typowo wiosenna tarta, intensywnie truskawkowa wzbogacona o kremową konsystencję serka mascarpone. Pamiętajcie, że sezon truskawkowy nie trwa zbyt długo, trzeba więc korzystać z nich, póki są świeże i pachnące.

tarta z musem truskawkowym
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍰 Tarta
  • 🍓 Truskawki
  • Wariacje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na kruche ciasto

  • 100 g mąki pszennej tortowa
  • 100 g mąki pszennej krupczatka
  • 150 g zimnego masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 średnie jajko
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki śmietany

Składniki na krem

  • 450 ml zmiksowanych truskawek gładki mus
  • 1 sztuka galaretki truskawkowej proszek przeznaczony na 500 ml wody
  • 250 g serka mascarpone

Dodatkowo

  • 2 szklanki truskawek do dekoracji

🔪 Instrukcje

  • Do miski lub na blat kuchenny przesiać mąkę, dodać cukier, sól i pokrojone w kostkę masło oraz jajko na końcu dodać śmietanę, zagnieść ciasto.
  • Uformować z ciasta kulkę, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na około godzinę.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim spód i boki formy o średnicy 27 cm, wstawić do piekarnika, piec przez około 15 minut lub do przyrumienienia się ciasta, wyjąć z piekarnia i wystudzić.
  • Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie ( galaretka przeznaczona na 500 ml wody powinna być rozpuszczona w około 80-90 ml gorącej wody), wystudzić, a następnie dodać do zmiksowanych truskawek, po wymieszaniu dodać do masy truskawkowej po jednej łyżce serek mascarpone jednocześnie miksując mikserem, masę wstawić do lodówki, aby delikatnie stężała, ale uważajcie, żeby nie ścięła się!
  • Masa przed wylaniem na spód tarty powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Masę wylać na spód i wyrównać, a na wierzchu ułożyć pokrojone  w plasterki truskawki, ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc, aby masa stężała.

🍰 Tarta

Deser ten nie jest skomplikowany, raczej powiedziałabym, że należy do bardzo prostych. Przygotowanie polega na zrobieniu kruchego ciasta i prostego musu. Zrobienie musu sprowadza się do zmiksowania składników, to proste. Jeszcze tylko chwila chłodzenie i ciasto gotowe.

🍓 Truskawki

Co do samych truskawek to, czy wiecie, że owoce te są efektem połączenia dwóch gatunków poziomek. Truskawki to owoce o niskim indeksie glikemicznym, który wynosi 40. To powinno ucieszyć cukrzyków, a i osoby na diecie będą zadowolone. Porcja truskawek o wadze 100 g to tylko 28 kcal można więc jeść je bez ograniczeń. Choć niewielki to owoc to ma w sobie spore zasoby witamin w 100 g truskawek, znajduje się dzienna porcja witaminy C oraz sporo witamin z grupy B. Ważna wiadomość dla osób cierpiących z powodu opryszczki, truskawka pomoże zwalczyć wirusa wywołującego ją. Nie dość, że smaczna to i bardzo wartościowa i najlepsza w wersji na surowo, czyli taka jak w dzisiejszej tarcie z musem truskawkowym. Zapraszam!

Wariacje

Jeśli macie ochotę na więcej przepisów z truskawkami to zapraszam do spróbowania lodów, ciasta drożdżowego i kilku innych smacznych propozycji.

  • lody truskawkowo-mietowe
    Lody truskawkowo-miętowe
  • tarta z kremem truskawkowym
    Tarta z kremem truskawkowym
  • tarta czekoladowo mietowa
    Tarta czekoladowo miętowa
  • biszkopt z musem truskawkowym i smietana
    Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną

📖 Przepis

tarta z musem truskawkowym
Print Pin
5 z 3 głosów

Tarta z musem truskawkowym

Obłędna tarta z przepysznym musem truskawkowym!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 17 minuty minuty
Całkowity czas 42 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruche ciasto

  • 100 g mąki pszennej (tortowa)
  • 100 g mąki pszennej (krupczatka)
  • 150 g zimnego masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 średnie jajko
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki śmietany

Składniki na krem

  • 450 ml zmiksowanych truskawek (gładki mus)
  • 1 sztuka galaretki truskawkowej (proszek przeznaczony na 500 ml wody)
  • 250 g serka mascarpone

Dodatkowo

  • 2 szklanki truskawek (do dekoracji)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski lub na blat kuchenny przesiać mąkę, dodać cukier, sól i pokrojone w kostkę masło oraz jajko na końcu dodać śmietanę, zagnieść ciasto.
  • Uformować z ciasta kulkę, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na około godzinę.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim spód i boki formy o średnicy 27 cm, wstawić do piekarnika, piec przez około 15 minut lub do przyrumienienia się ciasta, wyjąć z piekarnia i wystudzić.
  • Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie ( galaretka przeznaczona na 500 ml wody powinna być rozpuszczona w około 80-90 ml gorącej wody), wystudzić, a następnie dodać do zmiksowanych truskawek, po wymieszaniu dodać do masy truskawkowej po jednej łyżce serek mascarpone jednocześnie miksując mikserem, masę wstawić do lodówki, aby delikatnie stężała, ale uważajcie, żeby nie ścięła się!
  • Masa przed wylaniem na spód tarty powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Masę wylać na spód i wyrównać, a na wierzchu ułożyć pokrojone  w plasterki truskawki, ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc, aby masa stężała.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Wierzch tarty można "pomalować" odrobiną galaretki, truskawki będą błyszczące i nie będą wysychały. Ciasto przechowujcie w lodówce pod przykryciem, aby nie wysychało.
tarta z musem truskawkowym
tarta z musem truskawkowym
tarta z musem truskawkowym
Tarta z musem truskawkowym

Więcej Przepisy na tarty na słodko

  • Tarta owocowa bez cukru z kremem mascarpone i owocami
    Tarta owocowa bez cukru
  • tarta z mascarpone i owocami
    Tarta z mascarpone i owocami
  • Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
    Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
  • tarta-z-ciasta-serowego
    Tarta z ciasta serowego

Comments

No Comments

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.