Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Torty

Tort z pianką malinową

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 4 lut, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Tort z pianką malinową upiekłam na urodziny mojej najmłodszej córki, tort musiał być czekoladowy i koniecznie z malinami. Wybrałam więc biszkopt kakaowy, który przełożyłam lekkim kremem piankowym. Biszkopt można upiec dzień lub dwa wcześniej należy tylko dobrze zabezpieczyć go, żeby nie obsychał. Wystarczy po całkowitym wystudzeniu zawinąć biszkopt w folię spożywczą lub zamknąć w torbie foliowej i przechować w chłodnym miejscu. W momencie, kiedy będziemy chcieli przygotować tort, wyjmujemy biszkopt i przygotowujemy krem i wykańczamy tort. Tort jest bardzo prosty, wystarczy wymieszać galaretkę z bitą śmietaną poczekać chwilę, żeby pianka stężała i już można przekładać  biszkopt. W tężejącą piankę wciskamy kilka maliny i tort gotowy. Tort polecam również na zbliżające się Walentynki, z pewnością ukochana osoba będzie mile zaskoczona taką słodką niespodzianką. Smacznego!

📖 Przepis

tort z pianka malinowa
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Tort z pianką malinową

Wspaniały tort przygotowany na bazie biszkoptu kakaowego przełożony lekką pianką malinową. 
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 8
Przygotowanie 1 godzina godzina
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g drobnego cukru
  • 80 g mąki pszennej (torowej)
  • 20 g kakao (gorzkie dobrej jakości)

Składniki na piankę malinową

  • 200 g śmietany 30% (zimna)
  • 1 opakowanie galaretki malinowej (przeznaczonej na 500 ml wody)
  • 1 szklanka malin (mogą być mrożone)

Składniki na poncz

  • ½ szklanki herbaty malinowej (lub wody)
  • 8 łyżek soku z cytryny (w wersji dorosłych może to być alkohol)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Dno formy o średnicy 18-19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, boki można posmarować masłem lub pozostawić suche bez smarowania.
  • Przesiać mąkę i kakao, odstawić.
  • Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić na sztywną pianę, a następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak, jak na bezę, czyli masa musi być sztywna i błyszcząca.
  • Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania na średnich obrotach. Dodać składnik suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę ostrożnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy delikatnie wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę.
  • Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 30-40 minut.
    Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika, po około 25 minutach można sprawdzić, czy biszkopt jest już gotowy, wbijając w środek patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony.
  • Upieczony biszkopt pozostawiamy w piekarniku na około 15 minut z lekko uchylonymi drzwiczkami, po tym czasie można przełożyć biszkopt na kratkę i po całkowitym wystudzeniu odkroić boki biszkoptu od brzegów formy, wyjąć biszkopt i przekroić na dwie części (poziomo).

Przygotowanie pianki

  • Galaretkę rozprowadzić w 200 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać, cała żelatyna powinna rozpuścić się, odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ją na sztywno, następnie do tężejącej galaretki dodać dwie łyżki ubitej śmietany i zmiksować, śmietanę i galaretkę mieszamy stopniowo, żeby nie zrobiły się w piance skrzepy. Pozostałą część galaretki wlać w dwóch porcjach do śmietany jednocześnie miksując.
  • Po połączeniu śmietany i galaretki masa może być zbyt płynna, aby nakładać ją na biszkopt w tym celu należy delikatnie schłodzić ją w lodówce, ale trzeba bardzo pilnować, żeby się nie ścięła! Zaglądając do niej co kilka minut przemieszajcie ją.
  • Na paterę ułożyć pierwszy blat biszkoptu nasączyć go ponczem i nałożyć warstwę stężałej pianki w piankę wcisnąć maliny, drugi blat biszkoptu posmarować odrobiną pianki i nałożyć (częścią posmarowaną) na malin, docisnąć delikatnie nasączyć z góry, resztą pianki posmarować boki i wierzch tortu.
  • Brzegi tortu można udekorować okruszkami pozostałymi z biszkoptu lub pokruszyć kilka ciastek czekoladowych, wierzch udekorowałam "pudrem" z malin liofilizowanych lub możecie użyć kolorowych cukierków lub wiórków z czekolady.
  • Tort przed podaniem schładzamy w lodówce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli boicie się, że masa rozleje się podczas wykańczania tortu, to można tort przygotować w tortownicy. W tym celu należy jedną część biszkoptu włożyć na dno formy, zapiąć obręcz a następni już w formie nałożyć krem i kolejny blat biszkoptu tak jak jest to opisane w przepisie, na wierzch również nałożyć krem, a boki udekorować  dopiero po schłodzeniu.
tort z pianka malinowa
tort z pianka malinowa
tort z pianka malinowa

Więcej Przepisy na torty

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • tort czekoladowo-malinowy
    Tort czekoladowo malinowy

Comments

No Comments

4,67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.