Piękna pogoda sprzyja gotowaniu na świeżym powietrzu, a grillowanie to podobno nasz narodowy sport 😉 Każdy ma jakieś popisowe danie na grilla jedni karkówkę inni rybkę, a jeszcze inni zieleninę! Dziś właśnie o wegetariańskich smakołykach będzie takich jak na przykład młode warzywa. Szczególnie smaczne są marchewki i buraczki, których wiosną jest pod dostatkiem! Młodą marchewkę zazwyczaj wykorzystujemy do surówek, a buraczki do chłodników czy wiosennych zup, a warto spróbować ich w formie grillowanej. Można przygotować je klasycznie na grillu węglowym lub w piekarniku. Warzywa z piekarnika już kiedyś proponowałam Wam i zapraszam po przepis warzywa z piekarnika. One zawsze ciszą się wielkim powodzeniem i to nawet u najmłodszych smakoszy.
Wracając do dzisiejszego grilla. Warzywa grillujemy w całości, nie obieramy ich ze skórki, dzięki temu zachowają wszystkie wartości odżywcze, których mają niemało! Burak to składnica pierwiastków mineralnych i kwasu foliowego obniżają poziom złego cholesterolu i wspomagają układ krwionośny. Marchew to bomba beta-karotenu i pektyn, które przeciwdziałają miażdżycy i tak jak burak obniżają cholesterol. Tak więc warzywa to samo zdrowie i to bardzo smaczne! Jestem przekonana, że będziecie zachwyceni tym prostym dodatkiem do wyśmienitych grillowanych dań. Warzywa fantastycznie smakują z różnego rodzaju dipami, oliwami smakowymi i sosami, polecam gorąco!
📖 Przepis
Warzywa z grilla
🥘 Składniki
- 2 pęczki młodej marchewki
- 2 pęczki młodych buraczków ((buraczkami wielkości dużych śliwek))
- 4 gałązki świeżego tymianku może być rozmaryn lub świeży majeranek
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła (lub olej kokosowy)
🔪 Instrukcje
- Marchewki i buraki wyszorować, odciąć liście pozostawiając kilkanaście centymetrów łodyg.
- Warzywa włożyć od miski dodać masło/olej, sól, pieprz, cukier(opcjonalnie) oraz rozdrobniony tymianek, całość dokładnie wymieszać.
- Przyprawione warzywa ułożyć na folii aluminiowej, zawinąć tworząc szczelny pakiecik, położyć na rozgrzane ruszta grilla, grillować przez 25 minut, po tym czasie warzywa powinny być gotowe, na zewnątrz pojawi się ciemna karmelowa skórka, a w środek pozostanie jędrny.
- Warzywa można ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wierzch przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st C, piec przez około 20 minut następnie odkryć i dopiec przez 5 minut, aby warzywa lekko się przypiekły.
- Smacznego!
📋 Notatki
Czas grillowania jest orientacyjny i zależy od tego, jaką temperaturę uzyska Wasz grill, dlatego też sprawdzajcie, jak przebiega pieczenia u jednych będzie to szybciej, a u innych potrwa troszkę dłużej 😉
Kasia napisał
Uwielbiam grilowane warzywa! Bardzo często grilujemy marchewkę, kabaczki, paprykę, bakłażany i inne. Ale o buraczkach nie pomyślałam. Dzięki za inspirację 🙂 Pozdrawiam
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 do grillowanych buraczków można dorzucić odrobinę sera koziego i skropić octem balsamicznym, pyszności! Pozdrawiam