Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie błyskawiczny

Aktualizacja: 21 lip, 2020 · Opublikowany: 22 lut, 2013 · przez Anna · 18 komentarzy

Skocz do przepisu

Chleb na zakwasie zazwyczaj potrzebuje kilkunastu godzin, aby zaczyn na chleb dobrze "popracował". Dziś podaję błyskawiczną wersję na chleb. Przyspieszona fermentacja ciasta spowodowana jest dodatkiem odrobiny drożdży. Wystarczy połączyć składniki poczekać aż chleb wyrośnie i już można włożyć go do pieca. Chleb jest bardzo smaczny, lekko kwaśny z pięknymi dziurkami i wilgotnym miąższem. Idealny do serów i wędlin oraz wszelkiego rodzaju past typu hummus. Gorąco polecam!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb na zakwasie błyskawiczny

Pyszny i wilgotny chleb pełen maleńkich pęcherzyków.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 2 godziny godziny
Gotowanie 45 minuty minuty
Całkowity czas 2 godziny godziny 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 60 g zakwasu żytniego
  • 400 g wody
  • 5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 10 g soli
  • 2 łyżki octu winnego (użyłam balsamicznego z Modeny)
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej zwykłej
  • ulubione ziarna do posypania chleba
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera wlać wodę i zakwas, a następnie pozostałe składniki
  • Mieszać ciasto przez około 8 minut
  • Przykryć miskę folią spożywczą i dostawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę
  • Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i przelać do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami formy ( ja użyłam formy o wymiarach 23 cm x 23 cm )
  • Przykryć ściereczką i zostawić od ponownego wyrośnięcia
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C
  • Chleb przed wstawieniem do piekarnika spryskać olejem i posypać ulubionymi ziarnami lub po prostu posypać mąką
  • Wnętrze piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza 6 - 8 razy lub wrzucić na dno ½ szklanki kostek lodu
  • Piec 40 - 45 minut, po około 30 minutach chleb można przykryć folią aluminiową, aby się nie przypalił zbyt mocno od góry
  • Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce
  • Smacznego!
Chleb na zakwasie blyskawiczny

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. ewa napisał

    18 marca, 2015 at 1:28 pm

    witam ponownie
    dziekuję Aniu za odpowiedź, a powiedz mi jeszcze, czy mocno Ci rośnie ten chlebek przed włożeniem do piekarnika? bo u mnie zbytnio nie chciał rosnąć...
    Ewa

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 marca, 2015 at 3:38 pm

      Nie jest to szaleńczy wzrost, ale jednak dość widoczny, ciasto podnosi się o mniej więcej połowę swojej pierwotnej wysokości... Jeśli słabo Ci wyrósł to może było coś nie tak z drożdżami? lub temperatura otoczenie w której "rosło" ciasto była zbyt niska. Drożdże/zakwas lubią temperaturę otoczenia powyżej 25 st C w chłodniejszym otoczeniu proces ten znacznie się wydłuża. Mam nadzieję, że kolejny wypiek będzie perfekcyjny 🙂 Może spróbuj chleb codzienny jest on bardzo łatwy i pyszny i rośnie jak szalony 😉

      Odpowiedz
  2. ewa napisał

    18 marca, 2015 at 8:31 am

    witam

    jaki powinien byc wysoki ten chlebek?
    bo moj ma na samym srodku 5cm a po bokach 3cm i jest strasznie słony...czy to dlatego ze powinien byc wyzszy jednak?
    czy zakwas był brany z lodowki bez dokarmiania?
    dziekuje
    Ewa

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 marca, 2015 at 10:01 am

      Ewo, ten chleb jest niski, moje wyrastają zazwyczaj na około 4 cm wysokości, taka jego uroda kanapki są wąskie i długie 🙂 Co do różnić w wysokościach, chleby mają to do siebie, że rosną odrobinę wyższe po środku natomiast boki są mniej wyrośnięte. Aby nie było zbyt dużych różnic należy dobrze wyrównać powierzchnię ciasta. Zakwas zawsze dodaję po dokarmieniu, to daje mi pewność, że ciągle jest "żywy" i nadaje się do pieczenia. Jeśli chodzi o ilość soli, to być może ilość jaką podałam była nieprecyzyjna, bo łyżka łyżce nie jest równa przepraszam zmieniłam to na ilość w gramach 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  3. Vespe napisał

    08 marca, 2014 at 12:33 pm

    Zrobiłam. Chlebek wyszedł bardzo dobry w smaku. Mam pytanie odnośnie rodzaju mąki pszennej pełnoziarnistej. Dodałam 750kę, ciasto wyszło strasznie rzadkie i piekło się ponad godzinę. Możliwe, że była to za drobna mąka na taką ilość wody.
    Przepis polecam. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 marca, 2014 at 6:36 pm

      Do tego przepisu używałam różnego rodzaju mąki, typ 750, mąki typ 2000 - drobnej i ciasto było ok. choć trzeba powiedzieć, że ciasto na ten chleb jest dosyć luźne, ale jeśli byłoby bardzo, bardzo rzadkie, to w takiej sytuacji można dodać odrobinę mąki aby je zagęścić. Co do czasu pieczenia, każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba go wyczuć, być może w przypadku Twojego Piekarnika należałoby podnieść temperaturę pieczenia o 10 - 20 st, na początku pieczenia, a następnie po 25 minutach obniżyć ja do 220 st C. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. pigeonselpiero napisał

    14 czerwca, 2013 at 2:45 pm

    witam
    Przepis świetny..proporcje idealnie dobrane..testowałem w automacie do pieczenia

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 czerwca, 2013 at 2:54 pm

      Dziękuje, ja piekę go w piekarniku, ale dziekuję za informację, to super że w automacie przepis rownież swietnie się sprawdza:) pozdrawiam:)

      Odpowiedz
  5. Kulinarnyblog.pl napisał

    28 marca, 2013 at 12:29 pm

    Ostatnio też zacząłem piec chlebki, można moje przygody zobaczyć na www. kulinarnyblog. pl. Muszę sprawdzić i ten przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 marca, 2013 at 12:11 am

      Polecam ten przepis, chleb jest pyszny, a więcej przepisów znajdziesz w zakładce Pieczywo, polecam:)

      Odpowiedz
  6. Kulinarnyblog.pl napisał

    08 marca, 2013 at 4:15 pm

    Wygląda apetycznie... i w końcu muszę się przełamać i zrobić chleb na zakwasie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 marca, 2013 at 5:54 pm

      Namawiam na upieczenie chlebka na zakwasie jest pyszny, zdrowy i naturalnie długo świeży:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  7. amgdalena napisał

    24 lutego, 2013 at 4:15 am

    Czekam na Twoja książkę kucharską 🙂 Kupię, rodzinę i przyjaciół namówię 🙂
    A ten chlebek musi być pyszny. Jutro próbuję 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 lutego, 2013 at 1:44 pm

      O... to moje marzenie, pewnie jak większości blogerów:) ale myślę, że do tego jeszcze długa droga, a na razie staram się zbierać, sprawdzać, testować i wymyślać dla Was różnego rodzaju przepisy. Chleb polecam, prosty i pyszny przepis. Pozdrawiam gorąco Ania

      Odpowiedz
  8. Olimpia Davies napisał

    23 lutego, 2013 at 12:37 am

    Uwielbiam takie prostokątne kromeczki, kilka dni temu upiekłam chlebek od Liski w takim kształcie jak ten:-). Piękne zdjęcia:-)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 lutego, 2013 at 7:58 am

      Dziękuję 🙂 chleb od Liski znam:) chodzi chyba o chleb z San Francisco. Zainspirował mnie właśnie tamten przepis i powstał ten szybki chlebek na zakwasie. Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  9. wykrywacz smaku napisał

    22 lutego, 2013 at 1:30 pm

    bardzo apetyczny!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lutego, 2013 at 1:34 pm

      Polecam:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.