Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dodatki

Marynowana mozzarella

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 12 wrz, 2016 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Marynowana mozzarella to jeden z moich ulubionych dodatków do pysznego domowego pieczywa. Mozzarella najlepiej smakuje z bazylią i pomidorami i to jest fakt! Jeśli zgadzacie się z tym stwierdzeniem, to koniecznie spróbujcie mozzarelli z tego przepisu. Marynowanie w aromatycznej dobrej oliwie z pierwszego tłoczenia z dodatkiem kminu rzymskiego, czosnku, skórki cytryny i aromatycznej bazylii. To sprawia, że ser nabiera obłędnego smaku i aromatu.

Niezbędnym dodatkiem do marynowanej mozzarelli są soczyste, dojrzałe letnie pomidory i smaczne pieczywo. Kanapka przygotowana z tak przygotowanym serem i pomidorami jest bardzo, bardzo smaczna!  Powiem szczerze, że można uzależnić się od tak pysznej przystawki, jak marynowana mozzarella Świetne danie na śniadanie, lunchy lub kolację.

Marynowany ser może spędzić kilka dni w zamkniętym pojemniku oczywiście w lodówce, ale u mnie może przetrwać tylko jedną dobę. U nas znika on błyskawicznie! Ser można podawać nie tylko z pomidorami w bardziej rozbudowanej wersji, można podać go w towarzystwie oliwek, kaparów i fig. Przepis ten zaczerpnęłam z książki "Obfitość" w której można znaleźć wiele inspirujących i pysznych dań. Wyśmienite, proste i szybkie i to lubię. Życzę Wam smacznego i gorąco polecam!

📖 Przepis

marynowana mozzarella
Print Pin
5 z 4 głosów

Marynowana mozzarella

Mozarella troszkę inaczej niż zwykle, aromatyczna bardzo wyrazista w smaku, pyszna!
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Dodatki
Porcji 4
Przygotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g mozzarelli

Składniki na marynatę

  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (całego)
  • 8 łyżek oliwy (z oliwek)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 20 sztuk bazylii (świeże listki)
  • ½ łyżeczki oregano (świeże listki drobno posiekane)
  • skórka z cytryny (otarta)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól (do smaku)

Dodatkowo

  • pomidory
  • bagietka lub chleb
  • grubo mielony czarny pieprz
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki na marynatę umieścić w miseczce i wymieszać.
  • Mozzarellę porozrywać na drobne kawałki dodać ją do przygotowanej marynaty i dokładnie wymieszać. Ser pozostawić w przykrytej miseczce lub innym zamykanym naczyniu przynajmniej 3 godziny lub na całą noc w tym czasie ser dokładnie zamarynuje sie i przejdzie smakami.
  • Pomidory kroimy na małe kawałki, rozkładamy na nie przygotowany ser, polewamy marynatą i posypujemy pieprzem.
  • Podajemy z pieczywem.
  • Smacznego!
marynowana mozzarella
marynowana mozzarella

Więcej Przepisy na dodatki

  • w białej miseczce dżem z czarnej porzeczki w tle słoiczki z dżemem i gałązka porzeczki
    Dżem z czarnej porzeczki
  • ogórki małosolne w miseczce na kwiecistym obrusie
    Ogórki małosolne
  • smażone kwiaty cukinii ułożone na patelni
    Smażone kwiaty cukinii
  • naan na maslance
    Naan na maślance

Komentarze

    5 from 4 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kola napisał

    04 lutego, 2025 at 8:16 am

    5 gwiazdek
    Mozzarella petarda, nigdy tak dobrej nie jadłem ! Dziękuję za przepis:)

    Odpowiedz
  2. kasiac napisał

    12 września, 2016 at 7:52 pm

    nie robiłam jeszcze marynowanej mozzarelli. Wygląda wspaniale, jak też i kanapka 🙂 Pyszna kolorowa przystawka!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 września, 2016 at 10:10 pm

      Dziękuję i zapraszam do spróbowania mozzarella jest obłędna 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.