Przepis na masę serową jest dość klasyczny, choć wzbogacony o nutę aromatycznej świeżej skórki pomarańczy. Sernik po wystudzeniu dodatkowo dekorujemy dżemem z pomarańczy, co wspaniale podkreśla jego smak. Sernik jest bardzo dobry, a pomarańcza z dynią, to idealny dodatek do tego deseru. Spód przygotowałam z domowych ciasteczek owsianych z mąki pełnoziarnistej, przepis na ciasteczka podam w najbliższym wpisie. Sernik z nutką pomarańczy pasuje do jesiennej aury. Jego kolor, smak no i typowo jesienne dodatki dynia i pomarańcza... mniam!
📖 Przepis
Sernik z nutką pomarańczy
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Składniki na spód
- 150 g ciastek owsianych
- 70 g białej czekolady
- 70 g masła
Składniki na masę serową
- 1 kg twarogu
- 120 g drobnego cukru
- 150 g mascarpone
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 4 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki maki pszennej
Dodatkowo
- słoiczek dżemu pomarańczowego lub pomarańczowo - dyniowego
🔪 Instrukcje
- Ciastka rozkruszyć w blenderze lub w misce używając do tego drewnianej pałki. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać.
- Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz, wsypać składniki na spód, delikatnie docisnąć, wstawić tortownicę do zamrażalnika na 10-15 minut.
- W misce miksera umieścić sery i cukier, miksować przez około 2 minuty, następnie dodać żółtka, sok z pomarańczy i otartą skórkę, mąki, wymieszać do połączenia się składników.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
- Na dno piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą, podczas pieczenia woda będzie parowała, tworząc wilgoć w piekarniku, dzięki temu sernik będzie wilgotny.
- Masę serową wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika, sernik piec przez 80 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu zostawić sernik do przestudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 15 minut.
- Wyjąć sernik i całkowicie wystudzić, na zimny sernik wyłożyć dżem pomarańczowy lub pomarańczowo-dyniowy.
- Przed podaniem najlepiej dobrze schłodzić sernik w lodówce.
- Smacznego!
skoraq cooks napisał
Koło takiego sernika po prostu nie można przejść obojętnie. Wygląda bosko 🙂
Anna napisał
Polecam, prosty, a tak pyszny... 🙂
gin napisał
Wygląda cudnie 🙂
A dynia z pomarańczą to bardzo zgrany duet, musiało być pysznie 🙂
Anna napisał
To prawda, duet pierwsza klasa, a serniczek pyszny 🙂
JUSTYNA napisał
Uwielbiam serniki i z tego przepisu na pewno skorzystam,pomarańcza-sernik...?takie słodko-kwaśne połączenie..?może być ciekawie 🙂
Anna napisał
Jak powiedziała Oliwka, mamo to jest PYSIA 😉